Мандруємо Яворівщиною. Фото: Природний заповідник Розточчя
Куди, якщо не за кордон: мандруємо Яворівщиною
Дозвілля та їжа
15 червня 2020 12:59
Мандруємо Яворівщиною. Фото: Природний заповідник Розточчя

Зважаючи на карантинні обмеження, цьогоріч українці не зможуть полетіти на відпочинок за кордон. У зв'язку з цим VG Львів вирішив зібрати популярні та маловідомі місця для відпочинку у Львівській області, аби довести, що вдома теж добре. Цього разу їдемо на Яворівщину – край тарпанів, бурих ведмедів і равликів. Нудно не буде! 

Знайомство з ведмедями

Фото: ведмежий притулок «Домажир»
Фото: ведмежий притулок «Домажир»

Неподалік Львова розташований ведмежий притулок «Домажир». Це унікальний реабілітаційний центр, де в умовах, наближених до природних, проживають 15 бурих ведмедів. Знаходиться він у селі Ямельня, що за 20 кілометрів від Львова.

Тут на власні очі можна побачити життя тварин і взяти участь у пізнавальних лекціях, екскурсіях, майстер-класах, волонтерських акціях та інших цікавих подіях.

На території є паркінг і кафе з відкритими терасами, де можна випити кави та трав’яного чаю. Родзинкою є пиво BearBeer, зварене за авторською рецептурою. Його, до речі, можна взяти з собою.

Побачити диких коней тарпанів і «виспатися» на бджолах

Фото Яворівського національного природного парку
Фото Яворівського національного природного парку

Трохи далі дорогою можна доїхати до Яворівського національного природного парку та природного заповідника «Розточчя». Тут у музеї природи можна побачити флору та фауну регіону. Примітно, що рішенням ЮНЕСКО частину цього парку внесено до Всесвітньої мережі біосферних резерватів, як один з масивів букових пралісів Карпат.

Неподалік села Дубровиця в урочищі Мочари в рекреаційному осередку «Оселя Розточчя» розводять нащадків диких коней тарпанів. Вони вважаються пращурами сучасних коней. Найцікавіше, що тут можна поїздити верхи.

Окрім цього, тут можна відвідати пасіку і скуштувати продукти бджільництва. Для найсміливіших пропонують цілющий «сон на бджолах». До того ж, є майстер-класи з виготовлення воскової свічки, ляльки-мотанки та розпису яворівської забавки. Окрім цього, тут пропонують шість екологічних маршрутів, найпопулярнішими з яких є: «Верещиця», «Стежка Івана Франка», «Голуби», «Лелехівка» та «Крехівські святині».

Равлики «на десерт»

Ферма равликів на Львівщині. Фото: Віталій Гучко
Ферма равликів на Львівщині. Фото: Віталій Гучко

У селі Мальчиці дорогою до Львова можна заїхати на фермерське господарство «Органічний равлик». Під час екскурсії вам запропонують відвідати приміщення репродукції, для кладки ікри, інкубатор, приміщення для роботи з субстратом, відбору ікри, холодильник та теплицю. Після екскурсії вам запропонують дегустацію равликів та келих вина.

Графік роботи і ціни

Години роботи притулку «Домажир»: з 10:00 до 19:00 год. Вихідний день – понеділок. 

Вартість екскурсії в господарстві «Органічний равлик» – 50 гривень. Тривалість – 30 хвилин. Вартість дегустації равликів – 100 гривень. Графік роботи у будні: 10:00 – 22:00.

Що привезти з мандрівки

Яворівський пиріг, унікальне ведмеже пиво, яворівську забавку, власноруч змайстровану ляльку-мотанку і свічку, вироби народних умільців Яворівщини мед з пасіки, равликів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про особливості відпочинку в місті здоров’я – Трускавці, про спокійний та тихий відпочинок в Раковці. А також "розсекретили" де знаходиться Карапатське море.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах