Їдемо в Славське. Фото: zaharberkut.ua
Куди, якщо не за кордон: їдемо в Славсько
Дозвілля та їжа
10 серпня 2020 15:28
Їдемо в Славське. Фото: zaharberkut.ua

Зважаючи на карантинні обмеження, цьогоріч українцям буде важче полетіти на відпочинок за кордон. У зв'язку з цим VG Львів вирішив зібрати популярні та маловідомі місця для відпочинку у Львівській області, аби довести, що вдома теж добре.

Їдемо в Славсько

Гори Карпат. Фото: zaharberkut.ua
Гори Карпат. Фото: zaharberkut.ua

Мальовниче селище міського типу Славсько розташоване приблизно за 120 кілометрів від міста Лева, у Соколівському районі Львівської області. Популярне серед туристів селище ховається в долині річки Опір та її правої притоки Славки, серед вкритих лісами та полонинами хребтів Бескидів та Горганів. Сюди приїздять як на «лакшері» відпочинок у дорогих готелях з басейнами, так і для єднання з природою серед гір в наметових містечках. Словом, кожен тут віднайде для себе душевний спокій.

Чому саме Славсько

Мальовниче селище Славсько, окрім неймовірних краєвидів, має й цікаву історію. За легендою, після смерті князя Київської Русі Володимира, між його синами почалась братовбивча війна. Розпочав її Святополк, прозваний Окаянним. Він вбив братів Бориса і Гліба, а тоді вирішив розправитись із сміливим Святославом. Святослав же тікав від лихої долі через Карпати в Угорщину, та за ним гнався загін найманих убивць. Останній смертельний бій між невеличкою дружиною Святослава з найманими вбивцями Святополка відбувся в Карпатах, неподалік від того місця, де в річку Опір впадає річка Орява. Тут і загинув Святослав, відтоді це місце стало називатися Святослав.

Місток у гори. Фото: zaharberkut.ua
Місток у гори. Фото: zaharberkut.ua

Та кілька поранених і втомлених дружинників таки залишились живими після смерті їхнього князя Святослава. Вояки боялись переслідувань лютого Святополка, тож не повертались у свої рідні місця, а пішли вверх проти течії Опору, і на тому місці, де в Опір впадає річка Славка, побудували собі хатинки. Так виникло перше поселення на місці нинішнього селища Славсько. А що дружинників всі знали як хоробрих, уславлених у багатьох походах та битвах воїнів, то й їхнє поселення назвали Славним, а згодом від цієї назви утворилась нинішня назва – Славсько.

Що подивитись в Славському

Найвідомішим місцем у Славському є гора Тростян (1 232 м), яка особливо приваблює туристів взимку. В снігову пору року тут катаються лижники та сноубордисти, п’ють на горі карпатський чай, глінтвейн чи грибну юшку. А влітку –  туристи прогулюються схилами Тростяну, адже тут можна досхочу намилуватись гірськими панорамами, наласуватись карпатськими ягодами, назбирати запашних квітів на чай. А крісельний витяг може в цьому допомогти, адже він працює весь рік. 

Крісельний вмтяг. Фото: zaharberkut.ua
Крісельний вмтяг. Фото: zaharberkut.ua

Також у Славському можна поринути в минуле, відвідавши «Майстерню Гончарства» в туристичному комплексі «4 Сезони», що на вулиці Тараса Шевченка, 105а. Тут гості можуть побачити стародавні зразки українського гончарного спадку, дізнатись секрети ремесла та відчути себе гончарами. До того ж, виготовлений власноруч посуд, стане оригінальним карпатським сувеніром.

Ще у Славському популярні форельні господарства, де відвідувачі можуть порибалити та приготувати рибу на свіжому повітрі. 

Що подивитись поруч

Витяг "Захар Беркут". Фото: r-cf.bstatic.com
Витяг "Захар Беркут". Фото: r-cf.bstatic.com

Неподалік, у селі Волосянка, є найдовший в цій місцині витяг – «Захар Беркут». Увесь рік він приймає туристів, які бажають побачити мальовничі краєвиди та просто відпочити на горі Високий Верх (квиток – 200 гривень, дитячий і пільговий – 150 гривень). Милуватися красою карпатських гір можна ще під час підйому, а для любителів екстриму є й інший варіант добирання на гору – на квадроциклі чи мотоциклі, який тут можна взяти в оренду. Взимку тут також катаються на лижах та сноубордах. 

Витяг "Захар Беркут". Фото: zaharberkut.ua
Витяг "Захар Беркут". Фото: zaharberkut.ua

На вершині гори Плай також є багацько варіантів для розваг: тут працює кілька колиб, де готують домашні страви карпатської кухні; тут можна покататись верхи на конях, а також на квадроциклах. Окрім того, можна досхочу намилуватися неймовірними гірськими краєвидами з чаркою міцного та смачного домашнього вина. 

Витяг "Захар Беркут". Фото: zaharberkut.ua
Витяг "Захар Беркут". Фото: zaharberkut.ua

У селі Хащованя, що біля селища Славсько, розкинулася унікальна гірська перлина – Хащованське озеро, яке оточене гірськими пасмами і полонинами. Глибина озера до 5 метрів. Тут ви і поплаваєте, і позасмагаєте під карпатським сонечком.

Хащованське озеро. Фото: ua.igotoworld.com
Хащованське озеро. Фото: ua.igotoworld.com

Окрім того, відпочиваючи в Славському, неодмінно варто відвідати такі локації:

  • Криївка Упа в урочищі Мохнач, село Волосянка, Сколівський район, Львівська область;
  • Виставка бойківських вишиванок та предметів побуту в селі Либохора, Сколівського району, Львівської області;
  • Зіграти пейнтбол серед гір у готельно-відпочинковому комплексі «Вежа Ведмежа», що неподалік витягу «Захар Беркут»;
  • Подолати маршрут на «Ведмежій лазанці» в урочищі Цоцора поблизу гірськолижного курорту «Захар Беркут» у Волосянці.

Де зупинитись

Оскільки, чи не найголовнішим видом заробітку у мешканців селища Славсько є туризм, то для відвідувачів тут є величезний вибір житла на будь-який смак і гаманець. Відпочивальники можуть зупинитись в дорогому готелі з басейном на схилі гори, на базі відпочинку, в приватному котеджі з карпатським чаном, у помешканні разом з господарями, чи навіть в наметовому містечку. Головне, встигнути забронювати обране житло, адже охочих відпочити у горах немало. За одну ніч двом людям доведеться викласти мінімум 300-400 гривень.

Як доїхати

Зі Львова  у Славсько можна доїхати міжміським автобусом, електричкою, на таксі або власним транспортом.

Куди, якщо не за кордон: їдемо на Карпатське море

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах