Гід зимовими Карпатами: їдемо на лижі до Славського

Їдемо на лижі до Славського. Фото: pexels.com (умовне)

Їдемо на лижі до Славського. Фото: pexels.com (умовне)

Дозвілля та їжа
07 грудня 2020 10:04

Славсько – одне з найпопулярніших курортних селищ серед Карпатських гір. Краса тутешньої природи та різноманіття розваг курорту давно завоювала серця туристів з усіх куточків України. Вже зовсім скоро у Славському стартує зимовий сезон катання на лижах, сноубордах, сноутюбах і санчатах.

VG Львів розповість, де і як розважитися на гірськолижному куроті Славсько взимку 2020-2021 та у скільки це обійдеться.

Динамо-Тростян

Однією із найпопулярніших місцин на гірськолижному курорті в Славському є спусковий комплекс «Динасмо-Тростян» (1232 метри). Взимку тут працюють вісім витягів. Один із них — одномісний крісельний, інші — бугельні.

Динамо-Тростян. Фото: karpaty.infoДинамо-Тростян. Фото: karpaty.info

Загалом на "Динамо-Тростян" є 11 спускових трас завдовжки 1-2 кілометри. Шість із них відповідають міжнародним стандартам щодо проведення гірськолижних змагань. Найпопулярнішими є західні траси, де катаються любителі гірських лиж та сноубордів — здебільшого тут середньорівневі спуски. Чорні траси (високого рівня складності) розміщені у верхній та центрально-північній частинах Тростяну, легкі (сині) — у нижній. На нижчих схилах також можна навчатися катанню, зокрема для цього підійде Нижній Захід.

Години роботи. Фото: karpaty.infoГодини роботи. Фото: karpaty.info

Біля підніжжя Тростяну, на нижніх станціях витягів та на вершині гори розташовані колиби та торгові ятки, де можна відпочити, зігрітися і поїсти. Тут також є прокатні пункти.

Ціни. Фото: karpaty.infoЦіни. Фото: karpaty.info

Де шукати: за 2 кілометри від центру Славського

Як доїхати: до гори можна дістатись власним автомобілем. Однак простіше орендувати таксі ГАЗ-66 чи УАЗ, яких біля залізничного вокзалу є вдосталь (10-15 хвилин їзди до крісельного витягу, 20 хвилин — до бугельних).

Погар

І ще одна локація в Славському, де можна покататись на лижах — гірськолижний комплекс «Погар» (857 метрів). Щодо витягів, то тут є крісельний (на двох людей), бугельний (на жаль, у попередні роки не працював) та два мультиліфти. Нижні станції витягів розташовані неподалік одна від одної, що є дуже зручним для лижників.

На південному схилі гори знаходяться стрімкі червоні траси — розраховані на любителів гірськолижного та сноуборд-катання. Довжина найдовшого спуску — 1460 метрів, ширина трас — 30-80 метрів (типові європейські схили середньої складності).

Погар. Фото: karpaty.infoПогар. Фото: karpaty.info

З верхньої станції «кріселки» — траса багата на несподіванки: зверху спуск пологий, простий, тут є камінні виступи, а нижня частина складніша і стрімка. Середня крутизна — 25°.

Траса біля бугельного витягу також досить стрімка, горбиста (схожа до нижньої частини спуску з «кріселки»), покрив — трав'яний. З верхньої станції бегельного витягу є можливість переїхати на середину траси «кріселки». Однак бугельний витяг працює не завжди. Мультиліфти розташовані біля підніжжя гори, між більшими витягами. Мінімальні спуски тут розраховані на початківців.

На схилі працює ратрак, є снігові гармати, спуск обладнаний електричним освітленням. Є невеличка траса для сноутюбінгу.

Біля підніжжя Погара функціонує кілька пунктів прокату гірськолижного спорядження (орієнтовна вартість — 80 гривень), працюють інструктори. Тут є можливість смачно пообідати. Як правило, пропонують страви домашньої кухні. За 100 метрів від крісельного витягу є чимало приватних садиб, які приймають гостей. Що дуже зручно для туристів, які не люблять гаяти час на переїзди.

Ціни. Фото: karpaty.infoЦіни. Фото: karpaty.info

Де шукати: у межах Славського, приблизно 1 кілометр від залізничної станції.

Як доїхати: до гори можна дістатися громадським транспортом (до залізничного вокзалу, далі — на таксі чи пішки), або ж власним автомобілем. Погар розташований ліворуч від в'їзду до селища, навпроти турбази «Перлина Карпат».

Кремінь

Витяги на горі Кремінь добре відомі серед початківців, адже в народі це місце також називають «горою чайників».

Взимку тут функціонують два бугельні витяги : коротший називається «Політехнік» (Національний університет «Львівська політехніка»), а довший — ФМІ (Фізико-механічний інститут). Нижні станції витягів розташовані неподалік одна від одної, а верхня станція ФМІ — вище від верху «Політехніка».

Кремінь. Фото: karpaty.infoКремінь. Фото: karpaty.info

Трас на горі є кілька. Їх ширина сягає 200 метрів, довжина — 1 кілометр. Найпростіша — біля витягу «Політехнік». Під час навчання радять підніматися не вище середини спуску — тут найпологіша і найпростіша гірка. Друга (верхня) частина цієї траси більш стрімка й горбиста. Минувши складнішу частину схилу, можна спуститися ще одним шляхом — правіше є пологий і рівний схил, де навіть часто каються на санях.

Піднявшись іншим витягом (ФМІ), можна плавно й рівномірно спуститися до рівня верхньої станції «Політехніка» — ця частина гори найпряміша і найбільш мальовнича. Звідси можна доїхати до траси «Політехніка», або ж паралельною, більш складною у верхній частині трасою спуститися вниз.

Кремінь. Фото: karpaty.infoКремінь. Фото: karpaty.info

Біля підніжжя Креміня розташовані: прокат гірськолижного спорядження, туалет, каси. Підкріпитися гарячими стравами та напоями можна просто на горі — вздовж спуску «Політехніка» розташовані ятки з мангалами, столами та лавами біля них.

Ціни. Фото: karpaty.infoЦіни. Фото: karpaty.info

Де шукати: при в'їзді у Славське (праворуч, навпроти автозаправки), трохи більше як за 1 кілометр від залізничного вокзалу селища.

Як доїхати: від вокзалу у Славському до гори Кремінь можна дійти пішки (приблизно 20 хвилин неспішного ходу) або ж винайняти місцеве таксі. Повнопривідною машиною можна виїхати до верхніх станцій витягів.

Захар Беркут

Гірськолижний витяг «Захар Беркут» щороку вабить туристів неймовірною панорамою гір, яка відкривається з вершини, а також різноманіттям дозвілля. Порівняно нові витяги піднімають на гору Зворець (1223 метри), яка плавно переходить у Високий Верх (1242 метри).

Захар Беркут. Фото: zaharberkut.uaЗахар Беркут. Фото: zaharberkut.ua

Взимку тут функціонують чотири витяги: найдовша в Україні двокрісельна дорога та три бугельні. На крісельній дорозі є станція підсадки (1075 метрів), а поруч з її верхньою станцією — верхівки двох бугельних витягів. Третій «бугель» розташований нижче по схилу. За сприятливих погодніх умов для дітей та початківців окремо монтується мультиліфт.

Спуститися можна трасами загальною довжиною понад 9 кілометрів та різного рівня складності: від середнього до складного. Легші спуски розташовані у верхній частині гори, а найскладніша траса — біля нижнього «бугелю». Для початківців та любителів найкраще підійде ліва частина гори (у бік джерела Писана криниця).

Захар Беркут. Фото: zaharberkut.uaЗахар Беркут. Фото: zaharberkut.ua

Біля верхніх станцій витягів є кафе-колиба «Високий Верх». Тут також є ятки з гарячими стравами домашньої кухні та напоями (трав'яний чай, кава, глінтвейн тощо). Теплою їжею можна підкріпитися й біля нижніх станцій бугельних витягів. Внизу та на «підсадці» крісельної дороги також є кафе.

Поруч з підніжжям гори працюють прокатні пункти зі спорядженням, лижами, сноубордами та санчатами. Є рятувальна служба, працює ратрак.

Зручно, що біля кожної станції розміщена схема витягів та трас «Захара Беркута».

Ціни на "Захарі Беркуті". Фото: zaharberkut.uaЦіни на "Захарі Беркуті". Фото: zaharberkut.ua

На вершині гори гірськолижникам пропонуються також поїздки на снігоходах.

Крісельні підйомники працюють з 9:00. Витяг піднімає відвідувачів до 16:00, після 16:00 крісельний витяг працює лише на спуск. Бугельні витяги працюють до 16:30.

Ціни на "Захарі Беркуті". Фото: zaharberkut.uaЦіни на "Захарі Беркуті". Фото: zaharberkut.ua

Для всіх, хто тільки розпочинає «кар’єру» лижника та тих, хто бажає вдосконалити свої навички з гірськолижного катання, на території курорту «Захар Беркут» діє лижна школа. Професійні інструктори допоможуть новачкам якомога швидше подолати гірські вершини. Замовити послуги інструктора можна за номером телефону 0 (95) 483 23 65.

Ціни на "Захарі Беркуті". Фото: zaharberkut.uaЦіни на "Захарі Беркуті". Фото: zaharberkut.ua

Де шукати: гірськолижний комплекс розташований у селі Волосянка, на території однойменного туристичного комплексу «Захар Беркут», що за 6 кілометрів від центру Славського.

Як доїхати: від залізничного вокзалу Славського можна орендувати ГАЗ-66 чи УАЗ (15-20 хвилин їзди, приблизно 20 гривень з особи). Цим транспортом можна дістатися й на вершину Високий Верх (за додаткову оплату).

Катання на конях, гончарство, боулінг

Якщо вам не вистарчило гострих відчуттів під час гірськолижних спусків, то можете доотримати свою дозу адреналіну під час катання на квадроциклі чи снігоході. Такий екстремальний відпочинок не залишить нікого байдужим, адже тільки справжні відчайдухи наважаться сісти за кермо потужного  чотириколісного агрегата і проїхати на його «спині».

Квадроцикли та снігоходи. Фото: dobauaКвадроцикли та снігоходи. Фото: dobaua

У Славському, зазвичай, здають в оренду квадроцикли та снігоходи біля підніжжя гір. Ціна орієнтовно 300 гривень за підйом, та все залежить ще від стану та потужності обраного транспорту. Звісно, може спробувати поторгуватись.

Якщо ви вже підкорили гору, то тепер маєте можливість осідлати коня! А головне, що маршрут прогулянки можна обирати самостійно. Так ви гармонійно поєднаєте елементи екстриму та єднання з природою.   

Щоби домовитись щодо кінної прогулянки потрібно звернутись у котеджі «4 Сезони», що на вулиці Шевченка, 105 у Славському. Або ж телефонуйте за номером телефону (067) 673-66-22.

Катання на конях. Фото: karpaty.infoКатання на конях. Фото: karpaty.info

Після активного відпочинку завше хочеться розслабитися. Та не поспішайте відправлятись "на бокову", адже в Славському є ще багато місць, де можна гарно провести час після заходу сонця. От чому б не піти на боулінг?! У клубі на Івана Франка є хороший бар, де можна і в боулінг пограти, і в більярд. Тут і нагодують, і напоять. Можна курити кальян, а можна співати в караоке. 

Боулінг у Славському розташований на вулиці Івана Франка, 5, він працює щодня з 13:00-24:00.

Ціни: Боулінг — 250-300 гривень за годину, більярд американський — 50 гривень за годину, російський — 100 гривень за годину.

Телефон: (067) 170-21-57, (067) 170-27-61

Боулінг в Славському. Фото: karpaty.infoБоулінг в Славському. Фото: karpaty.info

А ще у Славському ви зможете спробувати себе в давньому українському ремеслі – гончарстві. Подейкують, що заняття гончарством має здатність заспокоювати, а також зближує людей.

«Майстерня гончарства» розташована на території туристичного комплексу «4 Сезони», що на вулиці Тараса Шевченка, 105а у Славському. Тут туристи зможуть побачити стародавні зразки українського гончарного спадку, дізнатись секрети ремесла та відчути себе гончарем. До того ж, виготовлені власноруч деталі стануть оригінальним різдвяним подарунком з карпатським настроєм.

Гончарство. Фото: lihtaryk.com.uaГончарство. Фото: lihtaryk.com.ua

Купання в карпатських чанах в останні роки стрімко набирає популярності серед туристів. І не дивно, адже купання в чані — свого роду SPA по-карпатськи. Є особлива насолода в тому, щоби розслаблятися у відкритому чані з гарячою водою на свіжому повітрі, коли навкруги — засніжені гори.

Зазвичай карпатські чани – це величезні чавунні казани, наповненні водою та розігріті вогнищем до температури 40-45 градусів. Чашу наповнюють мінеральною чи джерельною водою, іноді добавляють трави. Купання в чані періодично чергується з зануренням в холодну купіль, басейн або природну водойму (наприклад, в гірську річку). Різкий перепад температур має збадьорювальну та загальнозміцнюючу дію на організм, як і відпочинок в лазні з контрастним басейном.

Чани в Карпатах. Фото: karpaty-migovo.com.uaЧани в Карпатах. Фото: karpaty-migovo.com.ua

В Карпатах гарячі чани є у приватних садибах чи відпочинкових комплексах. Година купання в оздоровчому чані для п’ятьох осіб обійдеться від 300 гривень.

Оздоровчі чани можна знайти на таких локаціях у Славському:

  • Готель Villa OMMO, вулиця Шевченка, 23А;
  • База відпочинку Greenwood, вулиця Захар Беркут, 109А;
  • Готель Шале Фільварок, вулиця Устияновича, 153б;
  • Приватна садиба 12 Місяців – Травень, вулиця Волошина, 63;
  • Котедж 4 сезони, вулиця Шевченка, 105,а;
  • Приватна садиба Drin-Lux, вулиця Івана Франка, 6а;
  • Гірська оселя, вулиця Устияновича, 93;
  • Карпатський краєвид, вулиця Устияновича, 70-ж.

Чани в Карпатах. Фото: karpaty-migovo.com.uaЧани в Карпатах. Фото: karpaty-migovo.com.ua

Ну і звісно ж, не обійдеться без улюбленого заняття чоловіків – риболовлі! Лишень уявіть, навколо краса засніжених гір, а ви насолоджуєтесь цим з вудочкою, з азартом очікуючи на таке бажане «клює».   Риболовля та приготування власноруч форелі на свіжому повітрі залишать приємні спогади на все життя.

Цей вид розваг пропонують готельні комплекси, садиби та рибні господарства:

  • Готель-замок «Вежа Ведмежа», село Волосянка, 48°48’07.1″N 23°26’44.6″E;
  • «Форелева рибалка» по вулиці І. Франка, при в`їзді до смт. Славське, N 48.864116, E 23.472882;
  • Садиба «Форелевий двір», смт. Славське, вулиця Шевченка 15в, N 48.843909, E 23439463;
  • Садиба «Лісова казка у пані Стефанії», смт. Славське, вулиця Устияновича, 140, N 48.81253  E 23.43987;
  • Колиба «Забава», вулиця Олени Степанівни, 35, Славське, Львівська область, 82660. Тел. : 067 779 2762.

Зимова риболовля. Фото: 24tv.uaЗимова риболовля. Фото: 24tv.ua

Ціни на житло

Найбільш бюджетним варіантом для зимової відпустки у Славському є старенькі бази відпочинку. Ночівля на такій базі коштуватиме від 270 гривень (за двох). Зі зручностей тут обіцяють безкоштовний Wi-Fi, парковку та спільну кухню. Якщо ж доплатити півтори сотні гривень, то будуть ще й власний душ і вбиральня.

Житло в Славському. Фото: baza.zruchno.com.uaЖитло в Славському. Фото: baza.zruchno.com.ua

Приблизно за 350-400 гривень за двох можна знайти житло з "середнім ремонтом", "зручностями" і кухнею на поверсі. Якщо ж ви не готові до "спартанських умов", то мінімум за 600 гривень вдасться знайти пристойну кімнату з власною ванною.

Новенький котедж із великою ванною, власною кухнею, гарячим чаном на подвір'ї, басейном та іншими зручностями можна орендувати щонайменше за 800 гривень. За добу у п’ятизірковому готелі на схилі гори, з харчування, доведеться заплатити від 1370 до 4 000 гривень за двох.

Житло в Славському. Фото: izki.uaЖитло в Славському. Фото: izki.ua

Вебкамери Славського

Перший сніг у Славському вже випав, тож любителі активного відпочинку загорілись бажанням відкрити лижний сезон. Дізнатись, чи можна вже їхати на гори Славського і чи є туристи можна, переглянувши вебкамери: Динамо-Тростян, Погар, Кремінь, Захар Беркут.

Гід зимовими Карпатами: їдемо на лижі на Буковицю

Читайте всі новини у нашому каналі Telegram, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах