Подорож у минуле: у мережу виклали фото Левандівки 90-річної давності

Подорож у минуле: у мережу виклали фото Левандівки 90-річної давності. Фото умовне: Фотографії старого Львова

Подорож у минуле: у мережу виклали фото Левандівки 90-річної давності. Фото умовне: Фотографії старого Львова

Дозвілля та їжа
23 березня 2021 10:25

У мережу виклали чорно-білі фото Левандівки 1930-х років. Науковці порталу Фотографії старого Львова знайшли, відсканували та опублікували унікальні світлини житлового масиву на західній околиці Львова.

Масив за залізничним вокзалом увійшов до меж міста Львова у 1930 році. З трьох боків Левандівку оточують залізничні колії, а з півночі прилягають торфовища. Із заходу Кознярівку від Левандівки відділяє парк, закладений у 1950-х роках.

Забудова Левандівки на початок XX ст. Мапа 1904 року. Фото: Фотографії старого Львова  Забудова Левандівки на початок XX ст. Мапа 1904 року. Фото: Фотографії старого Львова

Левандівка у міжвоєнний період. Фото: ВікіпедіяЛевандівка у міжвоєнний період. Фото: Вікіпедія

Адміністративна будівля Левандівського летовища. Фото: Фотографії старого Львова  Адміністративна будівля Левандівського летовища. Фото: Фотографії старого Львова

Вважається, що назва Левандівки походить від прізвища її колишніх дідичів Левандовських. За іншою версією – від німецької колонії Löwendorf – села Левів.

Цікаво, що у 1861 році вздовж сучасної вулиці Широкої проклали канал від двірця залізниці Карла Людвіга до Білогорського потоку (басейн Дністра). Міська влада побоювалась, що вода може затопити низинну частину міста, тому не дозволила провести канал під вул. Городоцькою. Відтоді у Львові жартують, що вода з туалетів у правій частині вокзалу стікає до Балтійського моря, а в лівій – до Чорного, пише видання Фотографії старого Львова.

Церква св. Андрія і св. Йосафата на Левандівці, 1930 рік. Фото: Фотографії старого Львова  Церква св. Андрія і св. Йосафата на Левандівці, 1930 рік. Фото: Фотографії старого Львова

Костел Матері Божої Неустанної Помочі на Левандівці. Збудований за проектом Генрика Заремби. Поштівка до 1939 року. Фото: Вікіпедія.Костел Матері Божої Неустанної Помочі на Левандівці. Збудований за проектом Генрика Заремби. Поштівка до 1939 року. Фото: Вікіпедія.

Нагадаємо, у мережу виклали фото Сихівського району Львова 1960 року. Об’єктив фотографа закарбував у пам’яті давні Козельники  —  місцевість Сихівського району Львова, що розташована між вулицями Луганська і Хуторівка та проспектом Червоної Калини. Колишня приміська громада на південно-східній околиці Львова. Зараз територія Козельник належить до Сихівського району.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах