Китайський новий рік 2021: коли і як святкувати

Китайський новий рік 2021. Фото: pexels.com (умовне)

Китайський новий рік 2021. Фото: pexels.com (умовне)

Дозвілля та їжа
02 лютого 2021 13:16

Хоч весь світ вже відсвяткував Новий рік та розпочав 2021 рік, та китайський народ ще готується зустріти одне з найголовніших свят культури жителів Піднебесної – Китайський новий рік. Це свято китайці називають Чуньцзе, тобто Свято Весни, й бере воно свій початок ще з сивої давнини. VG Львів розповість, коли і як потрібно святкувати Китайський новий рік.

Коли зустрічають 

Китайський новий рік 2021. Фото: pexels.comКитайський новий рік 2021. Фото: pexels.com

Відмінність дати у святкуванні Нового року з’явилась через те, що вже декілька століть поспіль у Китаї це свято відзначають за місячно-сонячним календарем. Дата святкування щорічно відрізняється і визначається положенням Місяця – припадає на другий молодик після зимового сонцестояння 21 грудня. Тобто, Китайський новий рік зустрічають в період між 21 січня і 20 лютого.

У 2021 році жителі Китаю відзначатимуть одне з головних свят у п'ятницю, 12 лютого. Згідно до циклу Східного гороскопу, 2021 рік стане роком Білого Металевого Бика. Святкування в Китаї триватимуть з 12 по 27 лютого. Офіційні вихідні на Новий рік у Китаї довші, ніж в Україні, тож китайці відпочиватимуть цілий тиждень – з 12 по 18 лютого.

Як святкують 

Китайський новий рік 2021. Фото: pexels.comКитайський новий рік 2021. Фото: pexels.com

У це свято за одним столом збирається уся родина і застілля обов'язково повинно бути багатим, щоби наступний рік видався вдалим і всі члени сім'ї були здоровими. На святковому столі обов’язково мають бути м'ясні, рибні та курячі страви, багато рису, а також цзяоцзи – традиційні китайські пельмені. У перший же день Китайського нового року прийнято в окрему тарілку накладати трохи їжі, аби задобрити міфічне чудовисько Нянь («рік» китайською).

В Китаї Новий рік є одним із найочікуваніших свят в році, тож його відзначають увесь тиждень. Заведено ходити в гості до сусідів, родичів і друзів. Збираючись на таку гостину, треба подарувати господарям два мандарини. А коли гості йдуть, господарі теж дарують два інших мандарини. Таким чином господарі і гості обмінюються символами фінансового добробуту.

Завершують святкування Нового року гучними феєрверками та петардами. У Китаї народ вірить, що це відлякує злих духів й тоді вони не зможуть переступити поріг їхнього будинку впродовж року.

Традиції

Китайський новий рік 2021. Фото: pexels.comКитайський новий рік 2021. Фото: pexels.com

Напередодні Китайського нового року прийнято ретельно прибрати своє житло. Народ вірить, що таким чином можна привернути удачу в своє житло, а також очистити своє життя від будь-яких невдач і звільнити місце для щастя.

Щоби захистити себе і дім від міфічного чудовиська Нянь, люди обклеюють будинки зовні красивими візерунками з червоного паперу, парними написами і картинами з побажаннями щастя, здоров'я і довголіття, а також розвішують червоні ліхтарі.

Також у Китайський новий рік заведено дарувати подарунки з парних предметів, що символізують єдність і сімейну гармонію (в тому числі й два мандарини). При цьому потрібно уникати цифри «чотири», адже вона асоціюється у китайців зі смертю.

Куди піти у Львові в лютому: афіша головних подій останнього місяця зими

Читайте всі новини у нашому каналі Telegram, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах