Історичні експозиції та привиди: 5 замків Львівської області, які варто відвідати

5 замків Львівської області, які варто відвідати. Фото: lviv-tourist.info

5 замків Львівської області, які варто відвідати. Фото: lviv-tourist.info

Дозвілля та їжа
26 квiтня 2021 14:38

За вікном уже весна, а попереду – тривалі вихідні, тож настав час для подорожей. І не обов’язково планувати поїздку світ за очі, адже й Львівщина має чим вразити «голодних» до нового туристів. На порівняно невеликій території області розташовані 5 відомих стародавніх замків, кожен з яких по-особливому величний. Сьогодні тут відкриті музейні експозиції та проводять екскурсії. А найцікавіше – ці замки оповиті моторошними легендами про привидів…

Не забудьте подписаться на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

VG Львів розповість своїм читачам про п’ять популярних замків Львівської області, які варто відвідати.

Золочівський замок

Золочівський замок. Фото: vidviday.uaЗолочівський замок. Фото: vidviday.ua

Золочівський замок – це колишня королівська резиденція та чудовий зразок ренесансної архітектури. Його було зведено як оборонну фортецю за проектом італійського архітектора у 1634 році. Палац Собеського став першою спорудою на наших землях, оснащеною каналізацією та камінним опаленням. А згодом збоку звели ще один замок для дружини короля Яна Казимира – Марії. Маленький замок дістав назву «Китайський».

Сьогодні Золочівський замок є музеєм-заповідником, який входить до комплексу Львівської галереї мистецтв. Тут можна побачити виставки з меблями та живописом 17–18 століття; колекцію мисливських трофеїв, серед яких і частки викопних решток – хряща іхтіозавра та бивня мамонта; портрети відомих європейських монархів та герби європейських держав 17–18 віків, трон та багато іншого.

Не обійшовся цей замок й без моторошних легенд. Люди розповідають, що у підземеллях Золочівського замку часто бачать таємничу Білу Пані – привид дружини короля Яна Собезького – Марисеньки, як її ніжно називав чоловік. Після смерті коханого, королева повернулася на батьківщину - до Франції, оскільки місцева знать її не злюбила. Тож тепер, за переказами, її привид повертається до замку, щоб навідати покинуту домівку.

Де: Львівська обл., м. Золочів, вул. Тернопільська, 5.

Як доїхати: автомобілем слід їхати по трасі Е50 (М12) Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький на південь Золочева до повороту між Золочевом та селом Підгірне.

Години роботи: з вівторка по п'ятницю – з 11:00 до 17:00, а каса працює до 16:00. У вихідні – з 10:00 до 18:00, а каса працює до 17:00. У понеділок зачинено.

Вартість квитків: для дорослих 90 гривень, для дітей і пенсіонерів – 20 гривень, а для студентів – 60 гривень.

Підгорецький замок

Підгорецький замок. Фото: kolizhanka.com.uaПідгорецький замок. Фото: kolizhanka.com.ua

Колись на місці Підгорецького замку були просто укріплення. Та одного дня їх купив у родини Підгорецьких коронний гетьман Станіслав Конєцпольський. І вже у 1635–1640 роках ту звели замок, який є прикладом поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Сьогодні тут проводять ремонтно-реставраційні роботи у залах із незвичайними назвами: Китайська, Золота, Лицарська, Зелена, Дзеркальна, Мозаїчна. Заходити всередину можна, частина кімнат відкрита до відвідин. Також можна побачити велику липу, під якою відпочивав Богдан Хмельницький. Щодо цінностей, які були у замку, то їх передали до Львівської галереї мистецтв. У майбутньому планують відновити внутрішнє оздоблення, повернути всі речі на місце і відкрити в замкових стінах музей інтер'єрів.

А тепер про найцікавіше – моторошні розповіді про привидів, які мешкають у Підгорецькому замку. Існує легенда, пов'язана з періодом правління Жевуських. Згідно з нею, князь Вацлав зненавидів свою дружину й звелів замурувати її у стінах замку живою. Деяким відвідувачам замку тут чується її плач або ж на фото з екскурсій з’являється незрозумілий білий силует.

Також дехто вірить, що під землею сховано багато скарбів і безцінних напрацювань алхіміка Северина Жевуського, сина князя Вацлава. Подейкують, що тінь алхіміка часто запрошує відвідувачів до скарбниці.

Де: Львівська обл., Бродівський р-н, с. Підгірці, вул. Замкова, 1.

Як доїхати: потрібно їхати по дорозі Київ–Чоп. Біля міста Броди буде поворот на Золочів. Можна дістатися і громадським транспортом – автобусом «Броди–Золочів» необхідно їхати до зупинки «Підгірці».

Години роботи: з вівторка по п'ятницю – з 11:00 до 17:00, а каса працює до 16:30. У вихідні – з 10:00 до 18:00, а каса працює до 17:30. У понеділок зачинено.

Вартість квитків: для дорослих 60 гривень, для дітей і пенсіонерів – 20 гривень, а для студентів – 30 гривень.

Олеський замок

Олеський замок. Фото: zbruc.euОлеський замок. Фото: zbruc.eu

Олеський замок збудували ще на початку 14 століття і за володіння ним постійно вели боротьбу то поляки, то українці, то литовці. Тож довгий час фортеця відігравала важливу оборонну роль. І лише в другій половині 15 століття Олеський замок перетворивсяся на резиденцію магнатів.

Нині замок є музеєм-філією Львівської галереї мистецтв. Інтер’єр тут характерний для 16-18 століть. Тут можна побачити гобелени на стінах, старовинні іконостаси, колекцію ікон 15-18 століть, величну картину Мартіна Альтомонте «Битва під Віднем», що була виконана на замовлення короля Яна III Собеського, дерев’яні скульптури 14-19 століть. Словом, кожен зал Олеського замку – це вже окремий експонат музею.

Традиційно для старовинних споруд, і цей замок не обійшли таємниці. Дехто вірить, що в замку є привиди – тут живе дух чеського монаха Яна Каспера. Колись, під час служби в День святого Антонія, Каспер на очах у тисячі прочан стрибнув у колодязь. Такі свідчення зафіксовані у літописі замку. І сьогодні душа його блукає коридорами і не може знайти вічного спокою. Також подейкують, що вночі можна побачити дві тіні. Це душі закоханих, що йдуть на відлуння голосів, але ніяк не можуть зустрітися одна з одною.

Де: Львівська обл., Буський р-н, смт. Олесько, вул. Замкова, 30.

Години роботи: з вівторка по п'ятницю – з 11:00 до 17:00, а каса працює до 16:30. У вихідні – з 10:00 до 18:00, а каса працює до 17:30. У понеділок зачинено.

Вартість квитків: для дорослих 90 гривень, для дітей і пенсіонерів – 20 гривень, а для студентів – 60 гривень.

Свірзький замок

Свірзький замок. Фото: vidviday.uaСвірзький замок. Фото: vidviday.ua

Ще на Львівщині розташована мальовнича фортеця 16 століття, яка пережила безліч військових навал та нападів і навіть пожеж, але збереглася до наших днів. На території Свірзького замку є давній костел з гербом власників замку та підземними ходами, тут також знімали відомий фільм «Д’Артаньян і три мушкетери», а до карантину щороку проводили музичний фестиваль.

Тут збереглися розкішні портали, ліпнина, скульптура грифона над вікном, різьблені сходи, оригінальний камін всередині та колодязь у внутрішньому дворі. Під землею є величезні льохи з могутніми склепіннями. До головного входу через рів перекинутий міст,який колись був підвісним. А зі замку можна побачити красиві пейзажі над водою.

А який замок без моторошних легенд? Переповімо вам сумну історію кохання наївної місцевої дівчини до підступного загарбника, яка працювала в Свірзькому замку. Відкривши ворота ворожому війську, дівчина поплатилася за це життям, – ті ж загарбники кинули її у глибокий замковий колодязь. Правда це чи байка – сьогодні зрозуміти важко. Однак на території замку досі є колодязь, який щороку приваблює романтично налаштованих туристів.

Де: с. Свірж, Перемишлянський р-н, Львівська обл.

Години роботи: замок працює з четверга по неділю з 11:00 до 17:00.

Жовківський замок

Жовківський замок. Фото: ВікіпедіяЖовківський замок. Фото: Вікіпедія

Головну площу в центрі Жовкви прикрашає ренесансний замок, з будівництва якого колись почалось закладення міста як приватної резиденції польських вельмож. Зараз Державний історико-архітектурний заповідник проводить реставрацію споруди. Для туристів у замку відкриті три оглядові зали, візит-центр і внутрішній дворик. На фасаді є меморіальні дошки двом українським гетьманам – Богданові Хмельницькому та Івану Мазепі, які пов’язані із замком.

Де: Львівська обл., м. Жовква, пл. Вічева, 2.

Як доїхати: необхідно рухатися міжнародною трасою «Львів – Рава-Руська». Після вказівника «Жовква» з’їхати з траси ліворуч і весь час слідувати прямо аж до самого центру.

Години роботи: з вівторка по п'ятницю – з 11:00 до 17:00, а каса працює до 16:30. У вихідні – з 10:00 до 18:00, а каса працює до 17:30. У понеділок зачинено.

Вартість квитків: для дорослих 90 гривень, для дітей і пенсіонерів – 20 гривень, а для студентів – 60 гривень.

Чорні тюльпани, сакури, рододендрони: п’ять квітучих локацій на Львівщині, які слід відвідати цієї весни

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах