Радянський дворик, Дім Легенд, Хіпі-бус: популярні туристичні місця, які втратив Львів

Радянський дворик, Дім Легенд, Хіпі-бус: популярні туристичні місця, які втратив Львів. Фото: lviv.vgorode.ua

Радянський дворик, Дім Легенд, Хіпі-бус: популярні туристичні місця, які втратив Львів. Фото: lviv.vgorode.ua

Дозвілля та їжа
08 листопада 2021 17:16

Час біжить, усе змінюються, популярні серед туристів локації зникають із путівників Львова. Здається лише нещодавно розібрали «Дворик забутих іграшок», а вже й «Радянського дворика», не менш відвідуваного, немає — «декомунізували». VG Львів вирішив згадати популярні туристичні місця, які втратив Львів останнім часом. 

Радянський дворик

У Львові «декомунізували» популярний серед туристів радянський дворик. Фото: lviv.vgorode.ua У Львові «декомунізували» популярний серед туристів радянський дворик. Фото: lviv.vgorode.ua

Музей просто неба «Радянський дворик» мешканці будинку №2 на вулиці Князя Лева у Львові створювали та вдосконалювали багато років поспіль. Хто саме був ініціатором його створення й коли це почалося, нині вже й не згадають, але подивитися тут було на що: бюсти та портрети комуністичних вождів Володимира Леніна, Карла Маркса, Фрідріха Енгельса, Леоніда Брежнєва, радянські мотиваційні плакати та репродукції популярних картин того часу, меблі, посуд, статуетки. А поруч із ними – портрети Тараса Шевченка та Івана Франка, текст гімну України, вишиті картини, іграшки та навіть скульптури левів. Унікальну колекцію постійно поповнювали, робили це, як місцеві мешканці, так і гості. 

«Радянський дворик» був дуже популярним місцем серед туристів, тут майже завжди було людно, але нині усе змінилося. За вказаною адресою зараз триває ремонт. Унікального музею просто неба на Підзамчі більше немає, тепер це такий же дворик, як і сотні інших у Львові.  З «радянського» у дворику на Князя Лева, 2 залишилися хіба картини. Ні бюстів, ні плакатів, ні тогочасних предметів інтер'єру, які так приваблювали сюди відвідувачів, – все вивезли.

Дворик забутих іграшок

Дворик покинутих іграшок був популярним місцем серед туристів. Фото: pravda.com.uaДворик покинутих іграшок був популярним місцем серед туристів. Фото: pravda.com.ua

Колоритний дворик на вулиці Князя Лева, 3 у центрі міста був популярним серед львів'ян і потрапляв у рейтинги цікавих місць Львова, про які невідомо туристам.

Зібрав незвичайну колекцію мешканець будинку Василь Глушковський для свого онука. Він поставив гойдалку, зробив пісочницю, змайстрував фонтан та прикрасив подвір’я іграшками, які приніс з дому, від родичів та друзів. Так звичайний двір перетворився на музей. Згодом у старих сервантах та на поличках розмістили забавки, неподалік поставили вазони з квітами, на стінах почепили картини.

Та «Дворика забутих іграшок» більше немає… Нині онукові Глушковського вже 13 років і у хлопця вже зовсім інші забавки.

Дім Легенд

Кінець епохи: дракон з Дому Легенд не пережив коронавірусу. Фото: fest.lviv.uaКінець епохи: дракон з Дому Легенд не пережив коронавірусу. Фото: fest.lviv.ua

Смоґ не пережив коронавірусу. Хоча Дім Легенд закрили для відвідувачів ще у 2019 році, проте Дракона демонтували вже під час карантину. Металевої легенди не стало наприкінці квітня 2020 року.

Дракона з Дому Легенд відправили на металобрухт. Фото: Руслан КошівДракона з Дому Легенд відправили на металобрухт. Фото: Руслан Кошів

«Будинок сажотруса та його сім'ї, де живуть львівські легенди. Сажотрус та його сім'я збирають книги про Львів у своїй бібліотеці, пильнують львівських левів, стежать за рівнем води в Полтві і рахують, чи хто не вкрав пару метрів старої австрійської бруківки. Саме тут офіційно пильнують за львівським часом, щоб годинникова стрілка не відставала і йшла точно по-львівськи. Як коли треба почистити пару коминів, то сажотрус сідає на свого трабанта, припаркованого на даху, і так обминає львівські корки.  Вночі, коли сім'я засинає, легенди пильнує львівський смоґ з святоюрської гори», – ось так в Холдингу емоцій «!FEST» свого часу презентували популярний серед львів’ян і туристів «Дім легенд». Нині від нього залишилися лише яскраві фото і щемливі спогади.

Хіпі-бус

З площі Коліївщини у Львові забрали легендарний хіпі-бус. Фото: uaportal.com З площі Коліївщини у Львові забрали легендарний хіпі-бус. Фото: uaportal.com

Від популярного арт-об’єкту, встановленого перед кав’ярнею «Меделін» на площі Коліївщини, який роками приваблював туристів і містян, нині не залишилося і сліду. Власник легендарної атракції, розповів, що бус поїхав на реставрацію. Пообіцяв, що після ремонту та чистки бусик заново розмалює художниця Богдана Давидюк. Окрім того, власники обдумують ідею зробити з буса ще й літню сцену. Можливо, хіпі-бус ще «реєнкарнується», але таким, як був, вже точно не буде ніколи… Та й на площі Коліївщини йому вже точно не місце.

Тут тепер – новий громадський простір у стилі середньовічного єврейського кварталу з відновленою старовинною криницею, яка свого часу була місцем зустрічі для місцевих мешканців. 

Лівий берег

Замість "Львого берегу" у львівському Оперному театрі відкрили Opera Underground. Фото: fest.lviv.uaЗамість "Львого берегу" у львівському Оперному театрі відкрили Opera Underground. Фото: fest.lviv.ua

Розташований у підвалі Львівської опери, ресторан «Львівий берег» був культовим місцем для багатьох. За легендою закладу – це був паб-музей, де у нестійкому середовищі зібрані мистецькі артефакти, які ївстигли врятувати. У кафе можна було побачити історію опери та балету від проекту Зигмунта Горголевського до вагітної богині Слави, прими Соломії Крушельницької, сценографій Лисенка чи особистих речей видатних діячів, доля яких торкнулась Оперного театру.

Проте, на початку 2019 року культове місце припинило існування. Замість «Лівого берегу» в оперному театрі відкрили Opera Underground. Заклад із концептуальними коктейлями з несподіваною подачею, наприклад, у вогнегаснику чи в моторі мотоцикла. Час диктує свої правила.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах