Бліда поганка, жовчний, сатанинський: які гриби не можна збирати

Бліда поганка, жовчний, сатанинський: які гриби не можна збирати.

Бліда поганка, жовчний, сатанинський: які гриби не можна збирати. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
Сьогодні 09:09

"Тихе полювання" люблять усі, або майже всі. Навіть ті, хто зовсім не знається на грибах. Які гриби не можна збирати розповіли і показали фахівці Яворівського національного природного парку. Дивіться фото і запам'ятовуйте!

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Бліда поганка

Бліда поганка.Бліда поганка. Фото: yavorivskyi-park.in.ua.

Цей гриб вважається найнебезпечнішим у наших лісах. Навіть невеликий шматочок блідої поганки може завдати великої шкоди здоров'ю. Отрута цього гриба вражає печінку і нирки, а симптоми отруєння проявляються, як правило тоді, коли людині вже неможливо допомогти.

Найбільш характерна ознака, за якою поганку можна відрізнити від багатьох схожих грибів (печериці, гриб-парасолька, сироїжка) – "яєчко" в основі ніжки, з якого виростає бліда поганка.

Тож уважно роздивіться фото, ізапам'ятайте і ніколи не беріть бліду поганку до свого кошика!

Мухомори

Мухомори.Мухомори. Фото: yavorivskyi-park.in.ua.

Не всі знають, але мухоморів є понад 600 видів! Серед яких є і умовно їстівні, і навіть їстівні... Так-так, це не одруківка. Деякі мухомори можна їсти, і навіть не один-єдиний раз у житті... Але наш матеріал не про те. Найбільш отруйними серед них є такі: мухомор зелений, мухомор смердючий, мухомор пантерний, білий мухомор, мухомор червоний.

Увага! Мухомор червоний за рівнем небезпеки поступається лише блідій поганці!

Отруєння мухомором червоним викликає сильні напади гніву з бажанням руйнувати. Потім можливі візуальні та слухові галюцинації. У разі тяжкого отруєння настає втрата свідомості, втрата пам'яті, у важких випадках – кома і смерть.

Сатанинський гриб

Сатанинський гриб.Сатанинський гриб. Фото: yavorivskyi-park.in.ua.

Цей гриб має високу токсичність, яка зберігається навіть після тривалого варіння. Відомо, що навіть один грам цього гриба викликає важке отруєння.

Великих розмірів досягає наприкінці літа, його округлий, подушкоподібний капелюшок виростає до 30 сантиметрів, а масивна ніжка може мати 15 сантиметрів у висоту і 10 сантиметрів завширшки. Зрілі представники мають більш розлогу форму. Шкірочка на капелюшку оксамитова, іноді гладка на дотик, суха. Колір варіюється від білого до брудно-сірого та оливкового. М'якуш на розрізі трохи синіє, іноді червоніє.

Жовчний гриб

Жовчний гриб.Жовчний гриб. Фото: yavorivskyi-park.in.ua.

Це неїстівний "двійник" білого гриба, від якого відрізняється гірким смаком м'якоті, рожевими порами і наявністю чорної сітки на ніжці.

Існує різновид цього гриба з приємним на смак м'якушем – жовтий жовчний гриб, який росте на лісових галявинах, відрізняється більш світлою шапкою і майже гладкою ніжкою. Жовчний гриб також можна сплутати з підберезником.

Свинуха тонка

Свинуха тонка.Свинуха тонка. Фото: yavorivskyi-park.in.ua.

Це не смертельно небезпечний, але все ж шкідливий для здоров'я гриб, який не рекомендується вживати в їжу.

Через нього зменшується кількість червоних кров'яних тілець у крові, згубно впливає на нирки. Як і у випадку з блідою поганкою, симптоми отруєння свинухою тонкою проявляються дуже пізно.

Несправжні опеньки

Несправжні опеньки.Несправжні опеньки. Фото: yavorivskyi-park.in.ua.

Дуже схожі на їстівні гриби й теж ростуть групами, а також можуть мати різне забарвлення капелюшка. У справжніх опеньків зустрічається спідничка під капелюшком, якої немає у несправжніх. Також отруйні гриби мають неприємний запах і жовті пластинки, а опеньки пахнуть приємно і мають пластинки білого кольору. Симптоми отруєння - пронос, нудота, блювота, інтоксикація, підвищена температура.

Несправжня лисичка

Несправжня лисичка.Несправжня лисичка. Фото: yavorivskyi-park.in.ua.

Цей гриб має неприємний запах і, на відміну від справжньої лисички, яскравий помаранчевий колір. М'якуш несправжньої лисички повністю жовтий, при натисканні не змінюється (тоді як у лисичок - червоніє).

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах