Коли і хто в Україні має засівати, колядувати та щедрувати

Коли і хто в Україні має засівати, колядувати та щедрувати

Коли і хто в Україні має засівати, колядувати та щедрувати Фото: vecherniy.kharkov.ua

Дозвілля та їжа
05 сiчня 2022 10:54

Дітлахи та дорослі з нетерпінням чекають новорічно-різдвяних свят. В цей час усі радіють й співають святкових пісень, у яких прославляють народження Ісуса Христа. Не варто думати, що колядки, щедрівки та засівалки – лише для дітей. Звісно, для них це свято особливе, адже вони можуть «заколядувати» собі грошенят. Дорослі теж колядують, просто за це їх частують за різдвяним столом.

VG Львів розповість, коли і хто в Україні має засівати, колядувати та щедрувати

Коли колядують

Згідно традиціям, віряни починають колядувати 7 січня. Адже на саму Святу Вечерю співати колядок не прийнято. А вже на Різдво колядники ходять від хати до хати й співають колядки, розповідають віншування, за які потім отримують щедрі дарунки господарів у вигляді смаколиків чи грошей.

Колядники зі своїми піснями можуть ходити від 7 до 14 січня. Здебільшого колядують компанії дітей, однак до цієї традиції також долучаються й дорослі.

Цікаво, що колядувати у різних регіонах України починають не одночасно: на Покутті (східна частина сучасної Івано-Франківської області) ідуть колядувати вже на Святий вечір, на Півдні та Сході України колядують на перший день Різдва, після закінчення Богослужіння. На західному Поділлі йдуть колядувати на другий день свят вранці.

Коли щедрують

У більшості регіонів України щедрують із вечора до опівночі 13 січня – у вечір напередодні Старого Нового року (Святого Василя). За нашими звичаями щедрують лише дівчата.

У деяких областях щедрувати йдуть напередодні Водохреща, 18 січня.

Коли засівають

Засівати прийнято на Старий Новий рік (на Василя), 14 січня вранці. Засівати можуть лише хлопці. Це пов’язано з тим, що раніше в народі вважали, що першим на Новий рік мав зайти в хату чоловік, щоб добре велося. Посівають зерном – житом або пшеницею.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах