Популярні озера у Львові, де купаються влітку.
Популярні озера у Львові, де купаються влітку
Дозвілля та їжа
16 липня 2022 09:24
Популярні озера у Львові, де купаються влітку. Фото: unsplash.com.

У Львівській області у 2022 році дозволено купатись у 23 водоймах. Найбільше їх у Львівському районі – 11. У Стрийському районі таких цьогоріч є дев’ять, а у Золочівському, Дрогобицькому та Яворівському – по одному.

Втім, у самому Львові, незважаючи на те, що у місті є близько 80 водойм, офіційно купатися не можна ніде. І не тому, що вода брудна.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з українським законодавством, місця масового відпочинку на водних об'єктах визначаються органами місцевого самоврядування, а опісля – узгоджуються з санітарно-епідеміологічною службою. Але, якою б чистою не була вода в озері, лише цього недостатньо. Для отримання відповідного дозволу мають бути ще й встановлені рятувальні пости, буйки, інформаційні стенди, вбиральні та роздягальні.

Станом на середину липня 2022 року, у Львові жодна з водойм не має усього необхідного з перерахованого вище. Та у Львові є кілька чистих озер, де місяни купаються.

Піскові озера

Після Другої світової війни ця територія була звалищем відходів лампового заводу. Окрім того, територія озера використовували ще й для потреб невеликого емалевого заводу, який був неподалік. Та на початку 1950-х років цю локацію розчистили, озера впорядкували, а навколо створили відпочинкову зону.

На Піскових озерах у Франківському районі Львова сезон засмаги, як правило, стартує ще навесні. Влітку ж, коли стовпчики термометрів у місті сягають 30 градусів тепла, людей біля озера стає значно більше. Засмагають, організовують пікніки та фотосесії, але є й такі, які купаються. Спека… 

Озеро у парку "Горіховий гай"

Горіховий гай — парк у Франківському районі міста Львова, у місцевості Кульпарків. Розташований між вулицями Володимира Великого, Княгині Ольги та залізничною колією лінії Львів — Ходорів. 

Озеро у парку Горіховий гай.
Озеро у парку Горіховий гай. Фото: unsplash.com

Вода в озері парку є чистою. Попри відсутність офіційного дозволу купатися, популярність цієї водойми серед львів'ян щороку зростає. Особливо, під час спеки. У планах активістів – облаштувати поблизу відпочинкову зону та повноцінний пляж.

Левандівське озеро

Це штучна водойма у Залізничному районі міста Львова, на Левандівці, розташована між вулицями Повітряною, Ганкевича та Львівським холодкомбінатом. Площа озера – 1,9 гектара.

Левандівське озеро у Львові.
Левандівське озеро у Львові. Фото: varianty.lviv.ua.

Озеро тут з'явилось випадково у 1950-х роках під час будівництва холодокомбінату. У радянські часи воно використовували для зливання його відходів. Наприкінці 2015 року дно озера очистили від мулу, водойму засипали піском та провели дезінфекцію. Також відновили бортові стінки та прибрали з берегів сміття. Окрім того, Управління екології Львівської міської ради розробило концепцію розвитку та оновлення узбережжя. На березі Левандівського озера хочуть облаштувати міський пляж. Втім, поки що купатися тут не дозволено. Але, коли спека зводить із розуму, чимало львів'ян все одно це роблять.

Озеро на Зесінні 

На перший погляд це невеличке озеро, яке є частиною Регіонального ландшафтного парку "Знесіння", який львів'яни називають "Кайзервальдом" ("Королівський ліс"). Втім, місця тут вистачає всім: і рибалкам, і собачникам із їхніми домашніми улюбленцями, і охочим посмажити шашлик,  і тим, хто хоче засмагнути, і купальникам. Ті, хто купаються у водоймі розповідають, що найкраще робити це рано вранці, коли вода ще не така каламутна. А от нахірший час для купання – субота та неділя, особливо, коли спека.

Біля озера на Знесенні також є футбольний майданчик, альтанки, лавочки і багато мальовничих місць для відпочинку на лоні природи.

Озеро Стосика

Озеро Стосіка — озеро в Шевченківському районі міста Львів в місцевості Голоско, назване так на честь українця Йосипа Стосіка, який тривалий час доглядав за водоймою. Він облагородив береги, висадив верби (вони ростуть тут і досі).

Вода в цьому озері вважається найчистішою, і як доказ цього – червоновухі черепахи, яких можна тут побачити. Також на водоймі мешкають дикі качки. Поруч із озером є джерело, що витікає з-під землі. Місцеві мешканці хочуть створити тут парк, бо біля озера є два гектари захаращеної недоглянутої території, яку можна раціонально використати.

На берегах озера Стосіка часто влаштовують пікніки, а нерідко, попри заборону, й купаються. 

 

 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах