Джерела Моршина: які хвороби лікують

Джерела Моршина: які хвороби лікують

Джерела Моршина: які хвороби лікують Фото: Юрій Богун

Дозвілля та їжа
12 березня 09:41
Автор: Юрій Богун

Моршин – популярний бальнеологічний курорт у Львівській області, куди звідусіль їдуть люди, аби попити цілющої води.

VG Львів розповідає про цілющі джерела Моршина та те, які хвороби вони лікують.

Увага! Цей матеріал має винятково ознайомчу мету. Перед прийомом будь-якої води слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Перше повідомлення про те, що «у Моршині відкривається кліматичний курорт для хворих на туберкульоз легенів» з’явилося у газетах ще у 1877 році. А 1878-й став роком першого офіційного лікувального сезону з відкриттям «Закладу для лікування грудних захворювань». З того часу мінеральні води джерел оздоровниці стають предметом вивчення багатьох науковців. 

У рекламних проспектах, що виходили перед Першою світовою війною, Моршин порівнювали з найпопулярнішими європейськими курортами, називаючи його «галицьким Спа» та «галицьким Карлсбадом» (тепер Карлові Вари). 

Джерело №1

Це хлоридно-сульфатна натрієво-калієво-магнієва вода, яку не лише п’ють, але й застосовують для гідромасажу. Щоденне пиття води з цього джерела знижує запальні процеси в травному тракті, підвищує кислотність, виводить з організму радіонукліди, підсилює жовчоутворення і жовчовиділення.

Кому рекомендована: воду з джерела №1 радять вживати людям, які мають хвороби травної системи, хронічні гастрити зі зниженою кислотністю, виразки, панкреатити, коліти, хвороби шкіри.

Джерело №6

Сульфатна магнієво-калієво-натрієва лікувальна мінеральна вода з цього джерела відрізняється від тієї, що в джерелі №1 більшим вмістом сульфатів магнію та калію, але меншою концентрацією хлоридів натрію.

Склад води мінерального джерела № 6 має виражений позитивний вплив на функціонал шлунка, печінки, жовчовивідних шляхів, підшлункової залози та кишківника.

Кому рекомендована: людям, які страждають на гастрити, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю, хвороби печінки, жовчного міхура, ожиріння, цукровий діабет.

Джерело №4

Його ще називають джерелом «Під Матінкою Божою». Це природня столова «Моршинська», яка не має протипоказань і підходить для щоденного споживання (за винятком індивідуальної непереносимості). Джерело знаходиться в лісі неподалік бювету.

Згідно з переказом, приблизно у 19 столітті сирітці, яка випасала худобу, явилась в цьому місці Пресвята Богородиця. «Вода ця буде лікувати, хто з добрим серцем буде її споживати», – мовила Пречиста Діва. Дівчинка розповіла про видіння дорослим, однак, коли вони прийшли на те місце – там нікого не було, натомість з-під землі било джерело, і вода з нього справді була цілющою.

Жоден довоєнний буклет бальнеологічного курорту Моршин не друкували без світлини цього унікального місця. Втім, у радянський час скульптуру демонтували, джерело засипали, а на його місці спорудили танцювальний майданчик. І лише на початку 90-х джерело було відновлене, а поруч – збудували каплицю.

Кому рекомендована: людям із хворими нирками і каменями у них, з запаленнями сечостатевої системи.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах