Джерела Східниці: як їх знайти, які хвороби лікують, як пити воду

Джерела Східниці: як їх знайти, які хвороби лікують, як пити воду.

Джерела Східниці: як їх знайти, які хвороби лікують, як пити воду. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
13 березня 09:48

Східниця – популярний курорт у Львівській області, куди звідусіль їдуть люди, аби зміцнити здоров’я, попивши цілющої водички. Селище міського типу стало бальнеологічним курортом у 1976 році, проте про дивовижні властивості місцевих мінеральних вод відомо здавна. VG Львів розповідає про цілющі джерела Східниці, як до них дістатися, а також про те, які хвороби вони лікують.

Увага! Цей матеріал має винятково ознайомчу мету. Перед прийомом будь-якої води слід обов’язково здати необхідні аналізи та проконсультуватися з лікарем.

Селище Східниця є доволі велике, тож наша перша порада тим, хто планує поїздку в оздоровницю, – орендуйте житло поближче до «свого» джерела, адже ходити на «водопій» потрібно шість разів на день (перед сніданком і після нього, перед обідом і після, перед вечерею та після неї). Для тих, хто не звик щодня долати великі відстані може бути важкувато.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Джерело №1

Джерело №1 у Східниці.Джерело №1 у Східниці. Фото: zahidkurort.com.ua.

Розташоване у лісовій зоні одразу на в’їзді у Східницю зі сторони Борислава. Як і решта джерел у селищі, воно облагороджене: альтанка над краном із водою, вимощена плиткою доріжка, лавочки, освітлення у вечірню пору, вказівники. Не турбуйтеся, не заблукаєте!

Кому рекомендоване: джерело №1 – це гідрокарбонатно–натрієво-кальцієва вода, яку радять споживати людям, що страждають на сечокам’яну хворобу, хронічний пієлонефрит, хронічний пієлоцистит нетуберкульозного походження, недуги жовчевивідної системи організму.

Де розташоване: біля в’їзду у Східницю зі сторони Борислава, у лісі.

Джерело №1с

Джерело №1с у Східниці.Джерело №1с у Східниці. Фото: zahidkurort.com.ua.

Розташоване неподалік сувенірного ринку на вулиці Зарічній у Східниці. Джерело №1с – це слабомінералізована вода з підвищеним вмістом органічних сполук і жовчогінним впливом на організм людини.

Кому рекомендоване: воду з джерела №1с радять пити людям, які хворіють на цукровий діабет, панкреатит, недуги сечовивідних шляхів і печінки.

Де розташоване: вулиця Зарічна (біля готельного комплексу «Три сини та донька»).

Джерело №2с

Це джерело ще називають содовою «Нафтусею». Розташоване воно у Питтєвій галереї. Дуже популярне, тут майже завжди черги. Безкоштовно набирати можна не більше 750 мілілітрів.

Питтєва галерея працює щодня з 7.00 до 21.00. Технічні перерви: з 13.30 до 14.20 та з 18.00 до 18.30. 

Кому рекомендоване: вода з джерела №2с відмінно діє на кислотно-лужний баланс. Содову «Нафтусю» радять пити людям із захворюваннями шлунка, кишечника й дванадцятипалої кишки (хронічні панкреатити, коліти, гастрити, виразки).

Де розташоване: вулиця Тараса Шевченка (неподалік автовокзалу).

Джерело №3

Це одне з найпопулярніших джерел на бальнеологічному курорті, розташоване одразу біля в’їзду у Східницю. Знаходиться воно у сосновому лісі. До джерела веде вимощена плиткою, облагороджена й освітлена у темну пору доби доріжка. З обох її боків – сувенірний ринок. Також тут є невелике кафе, біо-туалет, лавочки. Часто грають музики, а бабусі з довколишніх сіл продають малину, чорницю, ожину, бринзу, горіхи та гриби.

Джерело №3 – це слабокислотна гідрокарбонатно-кальцієва вода з різким запахом сірководню та значним вмістом корисних мікроелементів.

Кому рекомендоване: вода з цього джерела покращує апетит і загальне самопочуття, сприяє очищенню організму від радіонуклідів, має позитивний вплив на здоров’я людей, хворих на цукровий діабет. Має сечогінну і протизапальну дію, покращує циркуляцію крові, нормалізує роботу нирок, а також запобігає росту й появі в них каменів.

Де розташоване: біля в’їзду у Східницю зі сторони Борислава, у лісовій зоні.

Джерела №5, 6

Розташовані у лісі, на околиці Східниці. Порівняно з іншими джерелами, не такі популярні. Втім, дорога до них облагороджена, навіть під час дощової погоди дістатися сюди не є проблемою.

Кому рекомендовані: воду з цих джерел п’ють для лікування хронічних захворювань жовчовивідних шляхів.

Де розташовані: у лісі, біля дороги на гору «Цюхів» і село Ямельниця.

Джерела №8, 9, 10

Джерела № 8, 9, 10 у Східниці – це слабомінералізовані, слаболужні, гідрокарбонантно-кальцієві води з підвищеним вмістом кремнієвої кислоти, заліза, марганцю і срібла. Вода цих трьох джерел підведена до бювету. Працює він тричі на день. На території є безкоштовна вбиральня.

Графік роботи бювету: з 06.00 до 13.30, з 14.30 до 18.00, з 18.30 до 22.00.

Кому рекомендовані: людям, які мають захворювання печінки, нирок, жовчних шляхів, патології сечовивідних шляхів.

Де розташовані: бювет, вулиця Тараса Шевченка, 132 (біля комплексу «ДіАнна»).

Джерело №13

Джерело №13 – це гідрокарбонатно-кальцієва вода з підвищеним вмістом заліза (аналогів в Україні не існує). Вживання води з цього східницького джерела позитивно впливає на створення еритроцитів крові та нормалізації рівня гемоглобіну.

Кому рекомендоване: людям із захворюваннями печінки, хронічних гастритах, ентеритах і колітах, при променевих хворобах й інших.

Де розташоване: вулиця Зарічна (біля готельного комплексу «Три Сини»).

Джерело №15

Це вода з високим вмістом заліза, вуглекислоти та марганцю, яку в народі ще називають «залізною водою».

Кому рекомендоване: воду з цього джерела лікарі радять вживати при хронічних захворюваннях шлунка з пониженою кислотністю, що супроводжуються анеміями, а також після кровотеч. Ця вода особливо допомагає у виведенні з організму радіонуклідів.

Де розташоване: у парку Святого Пантелеймона Цілителя.

Джерело №18с

Джерело №18с у Східниці – це гідрокарбонатно-сульфатно-натрієва зі слабким запахом сірководня і підвищеним вмістом мікроелементів, слабомінералізована, слаболужна вода з вираженою жевчогінною дією.

Кому рекомендоване: регулярне споживання води з джерела №18с зменшує концентрацію холестерину у жовчі, стимулює регенерацію тканин печінки, зменшує запальний процес у нирках.

Де розташоване: вулиця Котляревського (біля відпочинково-оздоровчого комплексу «Цитадель»).

Джерела №21, 21А

Це лікувальні води аналогічні до «Нафтуся» з підвищеним вмістом брому. Бювет розташований на вулиці Зарічній.

Кому рекомендовані:  людям, які мають захворюваннях печінки.

Де розташовані: бювет на вулиці Зарічній.

Джерела №25, 26

Джерела №25, 26 – це гідрокарбонатно-сульфатно-кальциєво-магнієва слабомінералізовані води з вираженною жовчегінною дією на організм людини. Ці два східницькі джерела мають аналогічні властивості. Розташовані вони під одним накриттям у мальовничій зеленій зоні поруч із базою відпочинку «Зелений бір». Остання відома, як місце де смажать дуже смачний шашлик. Неподалік також є невеликі озерця для риболовлі.

Кому рекомендовані: людям із хронічними пієлонефритами, циститами та гепатитами, після хвороби Боткіна і операцій на нирках.

Де розташовані: у лісовій зоні (біля лікувально-оздоровчої бази «Зелений бір»).

Джерело №357

Джерело гліцеринової води в Східниці знаходиться в парку Святого Пантелеймона Цілителя, поряд із джерелом №15. Втім, на відміну від останнього, джерело №357 – це вода не для пиття, а для вмивання. За умови регулярного застосування, шкіра стає м'якою та гладкою.

Кому рекомендовано: всім.

Де розташоване: у парку Святого Пантелеймона Цілителя.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах