Сім причин поїхати зі Львова в Івано-Франківськ

Сім причин поїхати зі Львова в Івано-Франківськ.

Сім причин поїхати зі Львова в Івано-Франківськ. Фото: Юрій Богун.

Дозвілля та їжа
21 червня 2023 17:38
Автор: Юрій Богун

Івано-Франківськ вабить туристів зі Львова у будь-яку пору року. Але особливо гарно тут навесні та влітку. Франківськ – ідеальний варіант для одно-дводенної подорожі зі Львова. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зі Львова до Івано-Франківська можна доїхати на автомобілі, автобусі, чи потязі. Дорога триватиме 1,5-4 години, в залежності від обраного варіанту.

Ратуша

Перше, що приваблює туристів зі Львова в Івано-Франківську – це Ратуша. Вона цікава тим, що зовсім інша, ніж ми звикли бачити у нашому рідному місті.

Івано-Франківська ратуша — одна з трьох в Україні, збудованих у стилі конструктивізму. До речі, це вже четверта ратуша у місті. Зведена вона у 1935 році. Будівництво розпочали у 1929-му. За традицією, у фундамент південно-східного крила розмістили капсулу з планами новобудови, фотографіями старої ратуші й іншими документами.

Завершити будівництво планували за три роки, але через нестачу грошей зробили це за шість, а внутрішні оздоблювальні роботи тривали аж до 1939 року.

Цікаво, що Івано-Франківська ратуша – єдина споруда громадського призначення в Україні з позолоченим верхом.

Площа Ринок та історичний центр

Площа Ринок — центральна площа в Івано-Франківську, історичне серце міста, характерне явище для середньовічної архітектури європейських міст.

За європейською традицією будування міста із магдебурзьким правом передбачалося, що квадратова площа довкола ратуші — іменувалася площею Ринок, а по периметру щільно забудовувалась кам'яницями.

Висота будинків не повинна була перевищувати два (пізніше три) поверхи, а ширина мала бути в межах трьох–чотирьох вікон. На жаль, сьогодні традиція містобудування, а разом з нею і гармонія архітектурного ансамблю площі Ринок порушені деякими високими будинками (від чотирьох до шести поверхів), що зведені на місці старих.

Нумерація будинків велась від одного з кутів площі по периметру. Так було і в Станіславові (нині — Івано-Франківську) протягом століть. В часи радянського панування кожна сторона площі одержала свою назву. Лише північна була названа вулицею Ринок.

Довгий час площа Ринок була адміністративно-економічно-культурним центром міста. Щоправда, сьогодні вона залишилася тільки культурним центром міста, — однак, тут відбуваються більшість розважальних заходів в Івано-Франківську: виставки, конкурси, святкові концерти, фестивалі.

Зараз на площі Ринок, ближче до катедрального собору, знаходиться кіоск центру туристичної інформації, де можна придбати свіжу пресу, мапи, календарі, журнали, різні матеріали на краєзнавчу і туристичну тематику. Тут також встановлено велике світлове табло з детальною схематичною картою міста.

Бастіон

Із самого початку Станіславів закладався як місто-фортеця, з усіх боків оточене захисними стінами. 

Фортецю будували за наказом засновника міста — графа Андрія Потоцького за останнім словом новітньої фортифікації. Вона являла собою правильний шестикутник, на краях якого розташувались бастіони — зовнішні п’ятикутні укріплення. Перебудовані брами були чудовими зразками не лише фортечного, а й архітектурного мистецтва. На мурах у часи небезпеки встановлювали до 200 гармат.

На даний час від двох із шести бастіонів не залишилося і сліду, ще три простежуються досить чітко. Один бастіон значною мірою зберігся. Його залишки — це цегляний мур у Фортечному провулку.

У 2002 році розпочався проект реконструкції першого бастіону — його було вирішено включити до нового проекту сувенірно-подарункової галереї. Відвідувачі галереї зможуть побачити живу історію нашого міста — старі фортечні мури, бережно відреставровані і сховані під скло. Проект галереї був розроблений знаними архітекторами, які у своїй роботі підкреслили велике історичне значення цієї частини міста й унікальної пам’ятки, що входить до складу проекту.

Парк імені Шевченка

У парк імені Тараса Шевченка з центру міста найкраще йти вулицею Шевченка. Частково вона є пішохідною. Також має велодоріжку.

Парк культури та відпочинку імені Шевченка — парк у місті Івано-Франківськ, розташований між вулицями Гетьмана Мазепи та Чорновола.

Ще в 17 столітті німецький мандрівник Ульріх фон Вердум згадує про дубовий гай, який ріс у місцевості теперішнього парку — на південному заході від міста. Це був густий дубовий ліс — залишок Чорного Лісу. Пізніше його стали називати «Звіринецька діброва» через наявних там різних диких звірів. Часто там полювали власники міста Потоцькі та їхні гості.

Садили дерева вже великими саджанцями по видових групах без єдиного принципу за пейзажним (англійським) стилем. Крім звичних для Галичини бука, дуба, граба, липи, ялини, модрини висаджували екзотичні рослини із розсадників Польщі, Франції, Америки.

Від 1945 року парк перейменовано на теперішню назву — імені  Шевченка. На той час парк займав 8 га. Площа збільшилася до 28 га після рішення міськради 21 грудня 1948 року приєднати колишній приватний парк Ромашкана разом із трьома ставками. Також тоді було винесено питання про необхідність виділення 100 000 карбованців на благоустрій парку.

З 1972 року парк є парком-пам'яткою садово-паркового мистецтва (також має статус — дендрологічний парк). 31 липня 2017 р. відкрито пам'ятник Шандору Петефі. Станом на 2016 рік парк займає площі 24,4 га.

Озеро і острів закоханих

Міське озеро (інша назва — Станіславське море) — найбільший штучний став міста Івано-Франківська. Розташований в південно-західній частині міста, на захід від Парку імені Тараса Шевченка.

Площа водного дзеркала 36 га. Споруджене 1955 року. Облаштований набережними, є кілька причалів для човнів. У південно-західній частині ставу є «Острів Закоханих», до якого веде пішохідний місток. Міський став — одне з улюблених місць відпочинку жителів міста.

Нещодавно завершилася  масштабна реконструкція території навколо озера. Тут з’явилися пляж, велодоріжка, бігова доріжка та інша інфраструктура для повноцінного заняття спортом.

На пробіжці щоранку можна побачити десятки, а той сотні місцевих мешканців.

Вуличні музиканти

Івано-Франківськ відомий виступами вуличних музикантів. Найчастіше вони грають в центральній частині міста.

Насолодитися виступами можна, зокрема, на вулиці Незалежності. Наприклад, ближче до фонтану.

Або і власне на самій "стометрівці".

Ресторани та кав'ярні

Кав'ярень і ресторанів в Івано-Франквіську безліч. Ціни в них нижчі, ніж у Львові. Тож обрати можна на будь-який смак і гаманець. 

Так, кафе "Мануфактура" славиться своїми гофрами (з солодкими і соленими начинками), ресторан Fabbrica – пастою ручної роботи, ресторація "Кухня" – смачними стравами і великими порціями, ресторан "На небі grill & wine" – стильною атмосферою, ефектною подачею і вишуканою кухнею.

А ще дуже радимо відвідати паб "Десятка". Це гастрономічна легенда Івано-Франківська. Заклад знаходиться в центрі міста. Має два зали – пивний клуб та бістро, а також літню терасу. Тут хороший вибір пива, дуже смачні страви, велики порції й адекватні ціни. Це місце дуже популярне і серед містян, і серед туристів. У вихідні столик у "Десятці" краще бронювати заздалегідь.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах