П’ять причин поїхати зі Львова до Тернополя

П’ять причин поїхати зі Львова до Тернополя.

П’ять причин поїхати зі Львова до Тернополя. Фото: Юрій Богун

Дозвілля та їжа
23 червня 2023 14:34
Автор: Юрій Богун

Оспіваний львівським гуртом "Брати Гадюкіни" Тернопіль завжди вабив до себе львів'ян. Завдяки невеликій відстань між містами і хорошому транспортному сполученню, Файне місто Тернопіль — ідеальний варіант для одноденної подорожі зі Львова.

Розповімо про те, де неодмінно слід погуляти в Тернополі та на що подивитися. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Доїхати зі Львова до Тернополя можна на автомобілі, автобусі, електричці, або потязі. Дорога триватиме 1,5-3 години, залежно від обраного варіанту.

Місто фонтанів. Центр

Центр Тернополя трохи нагадує Львів. І не лише старовинною архітектурою та назвами вулиць (Валова, Руська тощо). У той же час, він менший та компактнійший, ніж львівський. Дійти від залізничного вокзалу до центру міста можна за якихось кілька хвилин. 

Окрасою Тернополя є Театральний майдан і бульвар Тараса Шевченка. 

У Тернополі є близько 20 фонтанів, більшість із яких діючі. Майже всі з них на замкненому циклі, обладнані підсвіткою і працюють щодня, починаючи від Великодня аж до Покрови, а то й довше.

За гарне композиційне поєднання вулиць і фонтанів Тернопіль називають «містом фонтанів».

Пам'ятками архітектури національного значення є палац Тернопільського замку 1540 року, костел монастиря домініканів, келії 1749-1779 років,  Воздвиженська церква кінця XVI століття і  церква Різдва Христового друга половина XVI століття. Усі ці локації неодмінно варто відвідувати. 

Покровителем Тернополя вважають святу Теклю. До Другої світової війни вівтар із її зображенням знаходився у Домініканському костелі — нині в Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

Тернопільський став і Острів закоханих

Найбільшою водоймою та окрасою Файного міста є Тернопільський став, розташований на річці Серет. Раніше під самим Тернополем протікала річка Рудка (майже повністю висохла впродовж другої половини XIX століття). Вона текла зокрема по лінії сучасних вулиць Соломії Крушельницької та Галицькій, а починалася неподалік сучасного Підволочиського шосе.

Тернопільському ставу приблизно стільки ж років, як і місту (482). Тернопільському ставу приблизно стільки ж років, як і місту.

Площа водосховища — 300 гектарів, берегова лінія — близько 10 кілометрів. 

На озері знаходиться Острів закоханих із альтанкою. Остання, до речі, дуже популярне місце для фотосесій.

Став у минулому часто зазнавав занепаду, особливо під час татарських і турецьких нападів. Проте найбільше занепав він у міжвоєнний період XX століття, коли Тернопіль перебував під польською владою: у водоймі був низький рівень води — вода була замуленою, став густо заростав.

До середини XX століття між Старим замком та Надставною церквою існував найдавніший район Тернополя — Підзамче, де знаходився і міський ринок, від якого походить назва сучасної вулиці — Старий ринок. Там мешкали переважно ремісники та рибалки. Нині ця історична місцевість не збереглась: залишились лише два будинки, що колись оточували ринок, та кілька будинків на вулиці Над ставом.

Під час Другої світової війни Тернопільський став був повністю знищений. У 1950 роках відбувається масштабна відбудова Тернополя і, коли було прийнято рішення про підпорядкування всіх водних ресурсів місцевій владі у 1956 році, Тернопільський став почали відновлювати. Тоді було збудовано нову греблю — рівень води став вищим, ніж раніше. Нове водосховище назвали Комсомольським озером.

У 1992 році Комсомольське озеро перейменувано, і з того часу водойма називається Тернопільським ставом, який також називають Тернопільським озером.

Єлисейські поля

Це кавер на знамениту туристичну місцину Парижу. Назву для двох пагорбів і невеликої паркової алеї придумали тернопільські тінейджери. Протяжність локації, яку тернополяни лагідно називають Єліся, – приблизно 2 кілометри, що майже відповідає паризьким стандартам. 

2017 року Єлисейські поля оновили: стару бруківку замінили на сучасну екологічну, яка не знищує трави, а також встановили велетенський напис «Я люблю Тернопіль». Літери заввишки 1,8 метра стали улюбленим місцем для фото на згадку для гостей міста.

Увечері Єлисейські поля – найромантичніше місце у Тернополі. Коли сідає сонце, то звідти виглядає, ніби воно ховається просто за ставом. 

Теплоходи

Тернопільським озером під час сезону навігації курсують теплоходи «Ян Амор Тарнавський» та «Капітан Парій» (колишній ПТ-50). У теплу погоду судна сполучають центр міста з Дальнім пляжем, а у прохолодні дні здійснюють круїзи без зупинок.

Окрім теплоходів, на озері можна побачити яхту з бортовим номером ТП-88-К, яка швартується на пристані, що в парку імені Тараса Шевченка, навпроти дитячого майданчика.

Парки

Тернопіль — це не лише місто фонтанів, але й місто парків. Як для такого компактного обласного центру їх тут є немало: Старий Парк, Гідропарк «Топільче», Парк імені Тараса Шевченка,  Парк Національного відродження, Парк Воскресіння, Регіональний ландшафтний парк «Загребелля».

У першу чергу рекомендуємо відвідати парк Шевченка. Розташований біля Тернопільського ставу, між вулицями Білецькою, Грушевського, Замковою та набережною. Площа парку — 22 гектара.

У центральній частині парку є ставок, який каналом з'єднаний з Тернопільським ставом. Тут містяни та гості Тернополя можуть поплавати на катамаранах. У північній частині ставка є невеликий водограй.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах