День відкритих дверей: понад 15 музеїв Львова оголосили про безкоштовні екскурсії

День відкритих дверей: понад 15 музеїв Львова оголосили про безкоштовні екскурсії.

День відкритих дверей: понад 15 музеїв Львова оголосили про безкоштовні екскурсії. Фото: facebook.com/secret.lviv.ua.

Дозвілля та їжа
18 травня 2023 05:24

У четвер, 18 травня, у Львові святкуватимуть День музеїв. З нагоди свята півтора десятка музеїв у місті Лева оголосили день відкритих дверей, тобто вхід для гостей буде безкоштовним. Окрім того, на відвідувачів чекають цікаві екскурсії, виставки, фотосесії, майстер-класи, концерти та інші розваги, платити за які також не доведеться.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Музей народної архітектури і побуту у Львові ім. К. Шептицького

Фото: facebook.com/1971MNAP.Фото: facebook.com/1971MNAP.

О 15:00 на кількох музейних локаціях (можна буде дізнатися на вході, позначені на мапі) можна буде зробити кілька знімків (2-3 штуки) від професійного фотохудожника, які стануть вашою сімейною окрасою та листівкою з Львівського скансену.

"Тож одягайте свої строї та вишиванки і приходьте гуляти до Скансену!" - запрошують організатори.

Адреса: вулиця Чернеча гора, 1.

Графік роботи: 10:00-18:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Кам’яниця Корнякта

Експозиція розташована в колишньому палаці заможного грецького купця Констянтина Корнякта.

Підприємливий грек переселився до Львова з острова Крит наприкінці XVI cт. і навіть кілька років займав посаду головного митника Руських земель Речі Посполитої.

Є підстави вважати, що саме він активно долучився до ознайомлення заможної частини міщан із кращими зразками середземноморських вин. Дорогі трунки зберігали в підвалах палацу.

Після смерті К. Корнякта наступним власником будівлі став король Ян ІІІ Собєський. Він полюбляв зупинятись тут разом із своєю дружиною Марисенькою.

Меблі, живопис, скульптура, годинники, музичні інструменти, порцеляна дають відчуття блиску епохи та передають атмосферу старого Львова.

Адреса: площа Ринок, 6.

Графік роботи: 10:00-18:00 

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Львівський музей історії релігії

Заснований у 1973 році як Музей історії релігії та атеїзму. Пізніше заклад перейменували і він отримав сучасну назву. Це єдина в Україні і одна з декількох у світі установ з такою спеціалізацією. Музей функціонує у приміщенні пам’ятки архітектури національного значення – в колишньому монастирі домініканців.

О 12:00 на площі перед Музеєм відбудеться виступ духового оркестру.

О 13:00 розпочнеться квест для дітей. За допомогою завдань слід буде віднайти цікавинки на картинах Симона Чеховича. Вік учасників: від 12 до 14 років. Реєстрація за телефоном: 067 702 13 21.

Адреса: площа Музейна, 1.

Години роботи: 12:00-20:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького

Історію Національного музею у Львові неможливо уявити без патрона цього закладу – митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Саме Владика Андрей ініціював збір пам’яток народного і сакрального мистецтва, що згодом стали основою мистецького фонду майбутнього музей. Колекцію формували як  «Церковний музей», її граф Шептицький передав у дарунок українському народові. Тепер це основа експозиції Національного музею.

О 14:00 розпочнеться майстер-клас «Ліпимо пташку з глини». Вік учасників: 6-12 років. Реєстрація: 067 713 83 04. 

Адреса: проспект Свободи, 20.

Графік роботи: 10:00-18:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Державний природознавчий музей НАН України

Основою експозиції Музею є колекція графа Володимира Дідушицького, яку той збирав у подорожах й експедиціях. Ці фонди декілька разів перевозили, а врешті, вони потрапили до сучасного місця – колишнього палацу графа. Колекцію збагатили збірками інших знаних вчених і з 1870 року експозицією почали проводити екскурсії, з 1880-х вона працює регулярно. Збірку внесено до світових мистецьких каталогів, вона отримувала відзнаки на міжнародних виставках.

Об 11:00 відбудеться відкриття виставки «Подарунок для Музею». Виставка присвячена подарункам, як джерелу комплектування наукових музейних колекцій.

О 13:00 - кураторська екскурсія виставкою "Мистецтво виживання" (про пристосування тварин до різних середовищ проживання).

14:00 - Арт-сушка «Природниче малювання: Добробут тварин» (подвір’я Музею). Вік: діти до 12 років.

О 14:30 розпочнеться екскурсія виставкою Льодовикова епоха, присвячена зледенінням Землі та тваринам і рослинам льодовикових періодів.

Адреса: вулиця Театральна, 18.

Графік роботи: 11:00-18:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Зоологічний музей Львівського Національного університету ім. Івана Франка

Фото: facebook.com/ZooMuseumLNUФото: facebook.com/ZooMuseumLNU

Зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка належить до числа найстаріших університетських музеїв Європи. Заснований він, як Кабінет натуральної історії, у 1784 році. 

Наукові колекції музею налічують понад 180 тисяч експонатів, з яких близько 10 тисяч формують експозицію. Фонди музею репрезентують тваринний світ усіх континентів та всіх акваторій земної кулі. 

Адреса: вулиця Грушевського, 4.

Графік роботи: 9:00-18:00, обідня перерва 13:00-14:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Дім Франка

Це один із найстаріших і найавторитетніших українських музеїв (зокрема з-поміж музеїв меморіальних, «персональних», присвячених увічненню пам'яті видатних діячів історії та культури). А серце Музею — то родинна вілла Франків, де дбайливо відтворено життєвий світ письменника-мислителя, який провів тут останні 14 років свого земного шляху.

Адреса: вулиця Івана Франка, 150-152.

Графік роботи: 10:00-17:00. 

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові

Розташований на Софіївці — одній із наймальовничіших ділянок довоєнного Львова. Перший Президент Української Народної Республіки мешкав тут із родиною. У шести експозиційних залах музею висвітлено майже всі етапи життя та праці вченого. 

О 12:00 у Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського розпочнеться майстер-клас із монотипії . Це техніка не тиражного естампу, друку з одним унікальним відбитком, який неможливо повторити вдруге. У музеї відбудеться майстер-клас з виготовлення монотипії із гербарію зібраного на меморіальній садибі Грушевських. Це той момент, коли за допомогою підручних та природних матеріалів можна створити цікавий сюжет. Окрім того, процес створення монотипії знімає напругу, допомагає розвинути уяву і творче мислення, гармонізує емоційний фон.

Вік учасників: діти від 7 років та дорослі. Реєстрація: 097 384 48 18.

Адреса: вулиця Івана Франка, 154.

Години роботи: 10:00-17:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору»

Територія терору — меморіальний музей тоталітарних режимів, розташований на території колишнього гетто (1941–1943 рр.). Через нього пройшло понад 130 тисяч євреїв. Ґетто було створене у найбіднішому районі Львова, територія була обгороджена парканом та колючим дротом, таким чином, німці намагались ізолювати євреїв від решти міста.

Згодом територія стала надбанням іншого тоталітарного режиму, у форматі пересильної тюрми №25. Одну з найбільших «пересилок» на території УРСР використовували для збору в’язнів (переважно військовополонених і людей причетних до національно-визвольного руху) та їх етапування у табори ГУЛАГу (1944–1955).

18:00 — вечірня екскурсія музеєм. Необхідна попередня реєстрація

Адреса: проспект Чорновола, 45Г.

Графік роботи: 10:00-19:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Тюрма на Лонцького

Одне з найемоційніших і найстрашніших місць Львова, яке, попри все, треба обов’язково побачити. Експозиція розташована в приміщенні, де раніше були австро-угорська жандармерія, польська політична поліція, в’язниця НКВС і міліція.

У період совєцької окупації тут було організовано пересильну в’язницю, в котрій у 1941 року після початку німецько-совєцької війни НКВСники, не бажаючи евакуйовувати в’язнів, закатували близько тисячі в’язнів.

12:00 — екскурсія "Стійкість у переконаннях: ув'язнені "шістдесятники". Розповідь про митців – в'язнів сумління, засуджених радянською владою. Реєстрація: 067 672 12 92.

14:00 — екскурсія "Стійкість у вірі: постаті підпільної Церкви". Розповідь про репресії радянської влади проти вірян УГКЦ. Реєстрація 096 058 63 00.

Адреса: вулиця С. Бандери, 1 (вхід з вул. Ірини Калинець).

Графік роботи: 10:00-19:00, обідня перерва 13:00-14:00. 

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Музейно-культурний комплекс пивної історії Львіварня

Фото: uk.wikipedia.org. Фото: uk.wikipedia.org.

Музей пивної культури. Його успішний ребрендинг було проведено в 2015 р. на честь 300-ліття заснування броварні. Сучасна, динамічна та інтерактивна експозиція на рівні світових стандартів допоможе дізнатись про історію пивоваріння у Львові від 1425 року до сьогоднішнього дня. 

17:00 — екскурсія «Роль музею Львіварня у формуванні культури споживання пива крізь призму історії цього напою (на базі експозиції музею)». Вік: від 18 років. Реєстрація: 067 414 23 44.

Адреса: вулиця Клепарівська, 18.

Графік роботи: 11:00-19:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Музей історії електрифікації Львівщини 

Музей, що показує історію становлення електромереж та енергетики на Львівщині у цікавій і доступній формі. 

16:00, 18:00 — екскурсія Музеєм. Вік: від 15 років. Необхідна попередня реєстрація

Адреса: вулиця Мушака, 56.

Графік роботи: 10:00-17:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Львівський музей історії пожежної справи

Музей історії пожежної справи, що розташований на першому поверсі будівлі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Має три зали. Перша – історична, на місці якої колись був гараж з каретами, що у разі необхідності вирушали на допомогу. Другий – сучасний, де можна знайти різноманітне пожежне приладдя. Третій – присвячений Чорнобильській катастрофі, з фотографіями рятувальників, що першими ринулись на допомогу.

Адреса: вулиця Підвальна, 6.

Графік роботи: 09:00-18:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Музей вишиваних ікон та образів отця доктора Дмитра Блажейовського

Це приватний музей у Львові. Містить вишивки ікон та хоругов роботи греко-католицького священика отця доктора Дмитра Блажейовського. Музей відкрито 6 травня 1999. У доробку отця доктора Дмитра Блажейовського майже 250 ікон та хоругов.

Адреса: вулиця Театральна, 26.

Графік роботи: 10:00-18:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

D.S.Таємна аптека

Фото: apteka-ds.com.ua.Фото: apteka-ds.com.ua.

Напевно ви чули про Аптеку-музей «Під чорним орлом» у Львові, а як щодо Таємної Аптеки? Тут вам не лише розкажуть про історію фармацевтичної справи, а й запросять до таємної лабораторії та поділяються секретними рецептами.

10:00 — екскурсія "Дитячі історії". Реєстрація: 067 370 56 98.

11:00 — екскурсія "Історія Таємної аптеки". Реєстрація: 067 370 56 98.

Адреса: площа Соборна,1.

Графік роботи: 10:00-19:00.

Ціна: вхід вільний протягом дня.

Підземелля Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла

Одне з найстаріших підземель міста, де можна побачити Львів, якого вже немає...

16:00 — екскурсія «Відновлюючи спадщину століть: екскурсія з реставторами Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла». Реєстрація: через приватні повідомлення на фейсбук-сторінку Підземелля

Адреса: вулиця Театральна, 11 (вхід з пр. Свободи).

Графік роботи: 10:00-18:00.

Ціна: вхід вільний для учасників екскурсії після попередньої реєстрації.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах