Масляна-2025: традиції та дата святкування за новим календарем Фото: vdng.ua
Масляна (Масниця) 2025 року розпочнеться 24 лютого, і завершиться 2 березня, що і є точною датою святкування в Україні за новим календарем.
Масляна (Масниця або Колодій) – це давнє східнослов'янське (зокрема й українське) свято, під час якого люди прощаються із зимою, пробудження природи із приходом весни та сезонного землеробства. Першого дня вшановували Сонце, що обіцяло тепло і живило природу. Тож вважалося, що господині пекли жертовний хліб – млинець.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.
Проте, як стверджують сучасні етнологи та фольклористи, для українців обрядовою їжею під час Масниці передусім були вареники з сиром, а також налисники (млинці із начинкою). Також зазвичай на Масляну варили капусняк чи борщ із рибою.
Під час Великого посту віряни утримуються від споживання м'яса, молока, масла, яєць, риби (крім визначених днів), а також інших продуктів тваринного походження. А Масницю відзначають впродовж 7 днів перед початком Великого посту (який розпочинається наступного понеділка після її завершення). Тож цей період зазвичай відзначається святкуванням, іграми, змаганнями, застіллями і зустрічами з близькими та родичами.
Дату свята Масниці 2025 року можна просто:
2023 року ПЦУ офіційно перейшла на новоюліанський церковний календар, тож розрахунки періоду святкування Масляної потрібно проводити саме за ним.
Отже, святкування Масляної у 2025 році розпочнеться у понеділок, 24 лютого, і завершиться в неділю, 2 березня.
Перші згадки про святкування Масниці з'явилися ще в IV столітті в дохристиянські часи. Проте на традиції зовсім не вплинуло запровадження на українських землях християнства. Увесь тиждень люди святкують Колодія, при чому на кожен день існують свої обряди:
Масниця має особливе значення сьогодні. Це такий собі перехід від м'ясних до пісних страв. Адже одразу після неї починається Великий піст.
В давнину серед наших предків існував цікавий обряд, який включав в себе процес народження, хрещення і поховання Колодія. Такий звичай існував в багатьох регіонах України аже до 1920-х років. Колодій був уособленням Зими (в давнину Марени), яку повинні були наприкінці святкування спалити, щоб дати дорогу весні.
Ще одним цікавим обрядом на Масницю було "чеплення колодки" до парубочої ноги. Так молодого чоловіка "карали" за те, що він не одружився протягом року і не продовжив свій рід. Покарані повинні були заплатити відкуп, який зазвичай включав в собі частування.
Цими днями також існувала традиція вшановувати покійних родичів. В деяких регіонах України залишали вареники з сиром, млинці, масло на покуті, щоб вночі душі пращурів мали що поїсти.
Цього тижня забороняється прясти, тому що міль з'їсть прядиво чи одяг з нього. Також не дозволялося заготовлювати м'ясо, сир, інакше продукти обов'язково зіпсуються.
Як і в будь-яке інше велике свято краще утриматися від сварок. Навпаки люди просили пробачення за свої вчинки та пробачали рідних і друзів.
Взагалі вважалося, чим веселіше і гучніше зустрінеш Масницю, тим щасливішим буде рік. Однак єдине прохання до тих, хто святкує, зважайте на час, в якому ми зараз живемо, поруч можуть бути люди, до яких надійшли трагічні новини, тому важливо ставитися зповагою до загиблих на фронті та їх близьких.
Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.