Придбання житла в "недобудовах": як максимально зменшити ризики

фото:portal.lviv.ua

фото:portal.lviv.ua

Комуналка
13 лютого 2015 12:21

Чимало українців в період фінансової кризи, щоб не дати своїм гривневим заощадженням знецінитись, вкладають гроші у нерухомість. За словами спеціалістів, такі інвестиції  зараз є виправданими і навіть вигідними, адже ціни на житло стали меншими. Багато клієнтів надають перевагу квартирам у так званих "недобудовах", тобто будинках, які будуються, але ще не здані в експлуатацію. Такі інвестиції в житло, здебільшого, беруть у гривневому еквіваленті, і це  для покупців має велике значення.

АРГУМЕНТИ "ЗА":

нижча ціна, житло можна придбати більшої площі і перепланувати  на свій смак, всі комунікації в квартирі – нові, опалення – індивідуальне.

АРГУМЕНТИ "ПРОТИ": 

будинки не завжди здаються вчасно, не укладається договір купівлі-продажу, а лише угода про пайові внески, є багато забудовників, які працюють як фізичні особи, часто таке будівництво заморожують,  багато коштів треба вкласти в ремонт .

ЩО РАДИТЬ ЮРИСТ

Адвокат Олег Мицик радить при покупці квартири в першу чергу перевіряти репутацію забудовника, дозвільні документи на будівництво і установчі на землю:  

- Укладення інвестиційного договору є звичайною практикою для кожної людини, яка хоче придбати житло. Зрозуміло, що купувати нерухомість, укладаючи цивільно-правову угоду є більш надійним способом, ніж за угодою про пайові внески. Але житло з документами коштує  дуже дорого.

Наведу приклад. Житло на Сихові в панельному будинку з документами коштує 900 доларів за один квадратний метр, в  той час як за пайовою угодою ви платите лише 500 "зелених". Безумовно, ви ризикуєте, але в випадку щасливого завершення будівництва вашої квартири, ви одержуєте і свої переваги:  заплатите за помешкання в рази менше і в гривнях, будете жити з рівними собі, такими, як ви, які розуміють, що треба прибирати під’їзди, а не засмічувати їх, прикрашати сходові клітки квітами, а не недопалками і т.п.

А щоб мінімалізувати ризики, зробіть покроково такі дії: перевірте репутацію забудовника: якщо він давно і багато будує і здає вчасно будинки, є ймовірність, що й вам він збудує житло вчасно.

Поцікавтесь його установчими документами на землю і дозвільними на будівництво. Уважно перевірте їх, переконайтесь, що все законно, тоді і у вас будуть реальні підстави йому довіряти. Адже всі договори з клієнтами пишуть однаково і вони не мають ніякого юридичного захисту. Тому  вище названі аспекти  і наявність офіційних документів у забудовника можуть вам дати  певні гарантії.

ЩО РАДИТЬ РІЕЛТОР

Працівник агентства нерухомості   Андрій Дільченко радить:

- Щоб вас не ошукали і ви не втрачали своїх грошей при купівлі квартири в недобудовах, необхідно, в першу чергу, проконсультуватися з юристом  і всі свої дії узгодити з ним.

Нехай ви витратите на цю процедуру 500-1000 гривень, зате збережете свої 100 чи 200 тисяч.

Другий крок у цій важливій справі - поцікавитись репутацією забудовника: скільки років будує житло, чи здає вчасно в експлуатацію, чи законно придбав земельну ділянку.

Треба врахувати також і ризики, які, безумовно, підстерігають клієнта в таких оборудках: оскільки будівельні матеріали забудовник  купує зараз не в гривнях, а в валюті – може вирости ціна на житло, бо за таких умов ціни піднімають. Будівництво можуть заморозити і не здати в експлуатацію в той термін,у який обіцяли.

Але, крім мінусів є і свої плюси – на вторинному ринку житла  платити за помешкання доведеться в валюті, а на первинному - пайові внески  у гривнях.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

"Укрзализныця" собирается поднять цены на билеты 

Важно знать: какие законы приняла вчера Верховная Рада

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах