Декілька порад львів’янам від німців, як зекономити на опаленні

фото:report.if.ua

фото:report.if.ua

Комуналка
29 квiтня 2015 16:34

Німецькі експерти вирішили поділитися з мешканцями Львова своїм досвідом з енергоощадності і підготовки до опалювального сезону. І таким чином - зберегти тепло в оселях і свої гроші. Про це інформує www.lvivpost.net.

Нині чи не найболючішою для львів’ян (та й усіх українців) є проблема суттєвого підвищення вартості комунальних послуг. Населення шоковане – з 1 квітня тарифи на “комуналку” збільшилися майже втричі! 

Таке рішення прийняла Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, у рамках виконання Меморандуму з МВФ. 

Підвищення вартості послуг, запевняють у Кабміні, буде поетапним. Так, ціни на електрику впродовж двох років зростуть у 3,5 раза, а на газ та опалення впродовж двох-трьох років – у 6-7 разів (!). Тарифи підвищуватимуть  кожних півроку. У відсотковому співвідношенні це виглядає так: із квітня ціни на електроенергію в середньому вже зросли на 19%, на гарячу воду – на 55%, на тепло – на 72%!

Живи, як хочеш… 

Львів’яни від таких новацій, звісно, не в захваті, але вибору в них нема. Тож залишається лише мізкувати, як бодай зекономити на “комуналці”. Допомогти вирішили європейці. До Львова приїхав Вольфганг Круґ, експерт із управління житлом Німецького агентства розвитку. 

Він радо поділився з жителями Львова рекомендаціями стосовно того, як  готуватися до опалювального сезону, проаналізував головні причини, чому з львівських будинків “втікає” тепло, та порадив способи мінімізувати енерговитрати. 

 

Від мрії до реальності

 

В Україні склалася доволі складна ситуація: в той час, коли попит на споживання енергії підвищується, запаси звичних для нас видів палива  зменшуються щороку. Подібне відбувається і в Європі, але там уже давно знайшли вирішення подібних проблем. 

Так, у Німеччині енерго­зберігальний будинок – стандарт. Нині там усі житлові споруди зводять із ізоляцією не менше 10 см. У країні також діють держпрограми з підтримки будівництва приватного житла з енерго­збереженням. Фінансують подібні проекти банки та крупні корпорації. 

Якщо німець захоче побудувати енергозберігальний або енергоефективний будинок, він має змогу отримати кредит під низький відсоток. Статистика свідчить: енергозберігальний будинок у Німеччині споживає 40 кВт год/кв. м на рік, тоді як на опалення українського будинку витрачають майже 300 кВт год/кв. м на рік! Бачите, які разючі відмінності?

Енергозберігальний будинок у Німеччині споживає 40 кВт год/кв. м на рік, тоді як на опалення українського будинку витрачають майже 300 кВт год/кв. м на рік

Львів’янам німці радять уже з весни працювати над тим, аби плата за теплопостачання не затягла в борги. Починати роботу треба зі встановлення індивідуальних приладів обліку тепла, води і газу в багатоквартирних будинках. Необхідно підвищити ефективність використання теплової енергії. Особливо це стосується комерційних будівель, які споживають багато тепла. 

Утеплювати будинок обійдеться в кругленьку суму – в кілька тисяч євро. В нинішніх умовах це не по кишені більшості містян. Тому Вольфганг Круґ каже: чималий результат мешканці багатоквартирних будинків отримають, якщо встановлять вікна зі склопакетами, утеплять горища будинків і підвали. 

 Скільки палиш, стільки й платиш

У Німеччині про збереження енергії дбають на законодавчому рівні. Так, ще з 2002-го у країні діє “Закон з енергозбереження”, в якому прописано норми для кількості первинної енергії для новобудов і мінімальні стандарти теплоізоляції споруд, чітко визначено вимоги до модернізації опалювальних систем в існуючому житловому фонді. 

Також там діє “Закон про відновлювальні джерела енергії і теплоти”. Він передбачає держсубсидії на встановлення сонячних батарей, якщо реалізація проекту в результаті зменшує потребу в теплі на 15%. Можна отримати допомогу на встановлення і теплової помпи, якщо вона заощадить не менше 50% потреб споруди в теплі. 

У Німеччині нема центрального опалення – кожен німець самотужки обігріває своє помешкання. У приватних будинках є свої котельні, в багатоквартирних будинках – окреме газове обладнання, яке гріє воду для батарей. Скільки газу спалив, за стільки й платиш. Ось така арифметика.

Щойно матимете індивідуальні підрахунки споживання, отримаєте механізм регулювання витрат

Зі слів Вольфганга Круґа, на всіх батареях, наприклад, тих, що у квартирі, стоять вентилі з термостатами, аби можна було регулювати температуру в приміщенні. Існують навіть спеціальні рекомендації для температурного режиму приміщень. Для вітальні достатньо 20 градусів тепла, для ванної кімнати – до 22 градусів, у спальнях необхідно 16-18 градусів тепла, а в приміщеннях, де мешканці бувають нечасто, температура повітря повинна бути 14-16 градусів тепла.

У рекомендаціях зазначають: якщо у квартирі прохолодно, це корисніше для організму, ніж спека та задуха. До речі, зменшивши температуру в приміщеннях на градус, німець економить до 6% теплової енергії, а зниження температури приміщення з 24 градусів до 20 забезпечить до 24% економії тепла.

Німецькі домовласники все частіше використовують для обігріву індивідуальних будинків біомасу, дрова, пелети з відходів деревообробки, теплові насоси і сонячні батареї. Держава підтримує цю тенденцію на законодавчому рівні і матеріально.

Німецькі поради городянам

“Свідомий, що за теперішньої інфляції в Україні, особливо за тих відсоткових ставок у банках, зараз нереально говорити про цілковиту модернізацію і санацію житлових будинків. Я почав би з опалення, бо витрати саме на нього зараз складуть найбільші труднощі. Радив би львів’янам не баритися!” – акцентує німецький експерт. 

Зокрема, спершу потрібно встановити індивідуальне обчислення енергії. “Щойно матимете індивідуальне обчислення споживання, отримаєте механізм регулювання витрат. Напевно, станеться так, що частина співмешканців не погодиться на таку ідею, але вихід є: можна зробити так, аби в одному будинку працювало дві системи”, – розповідає Вольфганг Круґ. 

 При цьому важливо, аби такий будинок мав назовні загальнобудинковий лічильник, згідно з яким мешканці сплачуватимуть кошти постачальникові енергії. “Тоді процедура може бути така: від загальної суми за теплопостачання віднімаєте кількість індивідуальних показників, а решту, що залишається, ділите між тими мешканцями, в яких центральне опалення, згідно з їхніми квадратними метрами”, – каже експерт. 

Подейкують, що таке неможливо реалізувати. Та є технічне вирішення цієї проблеми. “В багатоквартирному будинку всі системи під’єднані до однієї труби. Та є рішення, що дозволяє індивідуально обчислювати спожиту енергію: існує прилад, який дозволяє тепло, що виходить із батареї, міряти окремо. Загальна ж труба йде собі паралельно. Є змога термостатом закривати та регулювати тепло, яке йде вже у вашу батарею, – каже Вольфганг Круґ.

– Потрібно безпосередньо на батарею встановити індивідуальний лічильник, який рахує, скільки з неї виходить тепла. Це і буде вашим споживанням. Ідеться про сертифікований лічильник, який міряє спожиту енергію. Такий комлект на батарею коштує 35 євро: металевий каркас, термостат і лічильник. Але це треба множити на кількість стояків, батарей у квартирі, бо рахується окремо, скільки тепла віддала кожна батарея”. Завдяки такому приладу можна зекономити 25% видатків на опалення.

До слова, в мерії затвердили програму, згідно з якою, передбачене здійснення відшкодування частини суми кредитних коштів (до 30% від розміру кредитних коштів, але не більше 100 тис. грн), отриманих у банках на впровадження заходів із енергозбереження. 

Йдеться про модернізацію та утеплення стін фасаду; модернізацію, реконструкцію і ремонт покрівель, дахового перекриття; реконструкцію, ремонт і модернізацію всіх інженерних мереж та обладнання в будинку; встановлення приладів погодного регулювання подачі теплоносія; утеплення під’їздів (встановлення та заміну вікон, вхідних дверей); модернізацію систем освітлення під’їздів; систем вентиляції; встановлення обладнання з використання альтернативних до газу джерел енергії для потреб будинку. Участь у такій програмі можуть брати лиш ОСББ.

Великобританія. Такого поняття, як центральне опалення, у країні нема. В будинках і квартирах встановлені бойлери – індивідуальні газові колонки, що нагрівають воду і батареї. Залежно від апетитів і можливостей господаря можна або замерзати, економлячи на обігріві, або “шикувати”, максимально нагріюваючи свої батареї. В туалетах і ванних кімнатах батарей, як правило, нема – взимку температура в них не вище 10 градусів. Британські фізіологи склали таблицю-інструкцію: вище 21 градуса – температура дискомфорту; вище 24 – температура, яка підвищує ризик серцевих нападів; нижній поріг комфорту – 18 градусів; 16 – 18 – температура нормальна, ризики невисокі. Така температура тримається в п’яти мільйонах будинків Об’єднаного Королівства.

Японія. Система центрального опалення є тільки в префектурі Хоккайдо – найхолоднішої частини країни. Решта населення Японії обігрівається самостійно. Більшість сучасних будинків у Японії обігріваються за допомогою електричних кондиціонерів (зима/літо) і обігрівачів різних типів: електричних, масляних, гасових або газових.

У холодну пору року японці одягають теплі легкі піжами, до складу матеріалу яких входять спеціальні волокна, які дуже добре зберігають тепло, або використовують поверх звичайної ковдри електричну. Дуже популярні в Японії електричні килими, і можна обігрівати тільки його частину, до прикладу, ту, на якій сидите. В кожному домі є котацу – стіл з нагрівальним елементом під кришкою.

Франція. Замість центрального опалення є: 

– загальне будинкове опалення – централізоване опалення в окремо взятому багатоквартирному будинку. Воно включається управлінням будинку, в квартирах нема ніякого обладнання для цього;

– індивідуальне опалення. У ванній кімнаті, туалеті або кухні є апарат, який регулює гарячу воду. Він електричний або газовий. Тариф на електрику в країні подвійний: повний – із 7.00 до 23.00, пільговий – у півтора раза менший з 23.00 до 7.00. 

Фінляндія. Все частіше новий фінський будинок черпає енергію як міфологічний Антей – від землі, адже в умовах Фінляндії на глибині 200 м температура може сягати до +10 градусів. Фінські скелі – наче гігантські радіатори: влітку вони накопичують тепло, взимку віддають, інформує сайт Espreso.tv.

У будинках встановлюють особливий пристрій – теплонасос. Коштує він, звичайно, недешево, зате окупається за 5-7 років і дозволяє економити від 30% і більше електроенергії.

Корисні поради, що допоможуть зберегти гроші і тепло взимку

– Батарея з гладкою поверхнею підвищує тепловіддачу приблизно на 10%. Також доведено, що батарея темно-коричневого кольору краще віддає тепло. Використовуючи її, а не білу, ви отримаєте тепла на 8-10% більше.

– Варто користуватися короткими шторами, що не закриватимуть батарею і даватимуть змогу теплу надходити в кімнату.

– Здійснення ізоляційних заходів (заклеєння вікон, утеплення дверей) підвищить температуру у квартирі на 4-5 градусів, бо майже 30% усього тепла виходить із вашої оселі через шпарини у дверях і вікнах.

– Декоративні панелі на батареях поглинають до 20% тепла кімнати. Крім цього, тепловіддача батарей у панелях на 10% менша, ніж у тих, які виступають у кімнату.

– Якщо розмістити за батареями теплозахисні екрани або фольгу, тепловіддача збільшиться на 20%.

– Товсті килими чи килимове покриття допоможуть вам утеплити бетонну підлогу, інформує сайт dem-alliance.org.

– Встановіть двокамерні енергозберігальні вікна. Вони зберігають тепло взимку і прохолоду влітку у квартирі.

Львів у новинах:

Які вулиці у Львові знеструмлять у травні: доповнений список 

Відтепер міський бюджет буде під контролем львів’ян 

Мерія оприлюднила перелік нічних маршруток 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах