Львів'янину на замітку: які зміни з' явилися в пільгах на газ

фото з сайту ivanteevka.today

фото з сайту ivanteevka.today

Комуналка
04 листопада 2015 17:48

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк оголосив  про зміну соціальної норми у споживанні газу. Кожному помешканню виділяється не 200 м? газу на місяць за нижчою ціною, а 1200 м? на півроку. Мовляв, якщо споживачі в якийсь місяць опалювального сезону використали менше 200 пільгових "кубів", то решта, як було раніше, не "згорає", а може бути використана пізніше.

ZAXID.NET з’ясовував, чи вигідні такі зміни і яким чином облгази виконуватимуть їх на практиці.

Почнемо з того, що останні новації українського уряду забрали в кожного домогосподарства 200 м? газу за пільговою ціною, тобто 720 гривень.

Весною уряд та Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,встановили, що з 1 жовтня до 30 квітня за обсяг, спожитий до 200 м? газу на місяць, споживачі платять 3,6 грн/м?. За обсяг, спожитий понад  цю норму – 7,188 грн/м?.  

Відтак, загалом протягом семи місяців споживач отримував право використати 1400 м? за ціною 3,6 грн/м? - по 200 "кубів" щомісяця.

Однак 1 жовтня Кабмін прийняв постанову  № 758, згідно з якою пільгова ціна почала діяти на один місяць менше – з 1 жовтня 2015 року по 31 березня 2016 року. Тобто квітень зник з опалювального сезону, і ми втратили по 200 "кубів" за пільговою ціною.

Спочатку дешево, потім дорого

31 жовтня уряд вніс зміни до вищезгаданої постанови №758. І якщо раніше пільгова ціна застосовувалася на обсяг газу, який не перевищував 200 м? в місяць, то тепер споживач може на свій розсуд використати до 1200 м? впродовж усього періоду дії пільгової ціни – тобто з 1 жовтня цього року до 31 березня наступного року.

"Раніше обсяг газу, який не був повністю використаний за пільговою ціною в одному місяці не переходив у наступний. Тепер споживач може самостійно коригувати своє споживання та економити в період дії пільгової ціни. Наприклад у теплі місяці споживати газу менше, а з настанням холодів використовувати його більше. Натомість у квітні застосування пільгової вартості газу, як це було в 2015 році, урядом не було передбачено" - розповів перший заступник голови правління ПАТ "Львівгаз" Володимир Король.

Як це виглядатиме на практиці? Ви платите за газ по 3,6 грн/м? аж поки не використаєте усі 1200 "кубів". Далі газ для вас рахуватимуть по ціні 7,188 грн/м?. Тобто ви не можете самостійно визначати, в які саме місяці і по скільки використовувати пільгові "куби". Наприклад, не можна в перші місяці опалювального сезону платити по повній ціні, а в останні - використати "куби" по 3,6 грн.

Окрім того, у "Львівгазі" наголошують, аби вам правильно нараховували пільгові "куби", необхідно щомісяця станом на 30 число передавати показники лічильника.

Щодо оплати за газ, використаний у жовтні – то з цим є незначна проблема. Оскільки уряд прийняв зміни лише 31 жовтня, то ймовірно за жовтень ви отримаєте ще старі платіжки, в яких перші 200 "кубів" по 3,6 грн/м?, решта – по 7,188 грн/м?.

У "Львівгазі" з цього приводу ще очікують роз’яснень від Кабміну, а тому обіцяють повідомити споживачів детальніше пізніше.     

Також неясно, для скількох споживачів буде вигідна нещодавня новація уряду. "Аби з’ясувати це, необхідно мати статистичні дані про середнє споживання газу одним домогосподарством в опалювальний сезон. Порівнювати з минулим роком не коректно, тому що більшість споживачів через нові ціни на газ почали економити. Перші висновки можна буде зробити, коли 10 листопада ми зберемо повну статистику про споживання за жовтень цього року", - розповіла фахівець із зв’язків з громадськістю "Львівгазу" Оксана Горак.

Львів у новинах:

Які будинки у Львові отримали дозвіл на індивідуальне опалення: перелік

Львів одержав понад 41 мільйон на придбання нових трамваїв

Старовинну бруківку в центрі Львова трощать відбійним молотком

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах