Оренда житла у Львові та по країні: як курс долара позначився на цінах

фото з сайту www.panoramio.com

фото з сайту www.panoramio.com

Комуналка
02 грудня 2015 10:31

Взимку середньостатистична наймана квартира в більшості обласних центрів країни коштуватиме майже в півтора рази дорожче, ніж на початку осені.

Киваючи на зростання комунальних тарифів, господарі підвищили ставки на 0,5-1000 грн. Втім, у більшості випадків у орендарів є можливість домовитися про знижки.


Київ: ціни переглядали вже двічі


У столиці найбільше подорожчали квартири економ-класу (зараз до таких відносяться з оплатою до 10000 грн / місяць). Причому з початку осені господарі піднімали ціни вже двічі, повідомила "Вістям" експерт ринку нерухомості Ірина Луханіна.

"На апетити орендарів вплинуло не так зростання комунальних тарифів - його заклали в ціни ще навесні, - скільки черговий обвал гривні. Як тільки долар подолав позначку 24 грн - ставки виросли на 500 грн, курс досяг 25 грн / $ - ще на 500-700 грн ", - пояснила вона" Вістям ".

І якщо у вересні можна було підшукати "однушку" в хорошому стані в спальному районі, але недалеко від метро за 5 тис. Грн на місяць, то тепер за такі гроші реально зняти хіба що скромну гостинку. "За ті ж 5000 грн можна знайти і "двушку", але з" дефектами "- наприклад, без ремонту і зі старою побутовою технікою або в будинку без ліфта", - говорить Луханіна.

Тенденцію подорожчання найму житла на 10-15% за останні пару місяців підтверджують і інші ріелтори. За словами Дмитра Ісокова, однокімнатна квартира на Оболоні, яка ще в серпні здавалася за 5 тис. Грн, зараз виставлена за 6000 грн.

За відносно ж дешевими варіантами вишиковується черга. "Спостерігається величезний попит на квартири до 6000 грн на місяць. Де б вони не були розташовані і в якому б стані не знаходилися, винаймуть за два дні ", - стверджує Луханіна.

Квартири в новобудовах, природно, коштують дорожче. "Однокімнатні квартири на Червонозоряному проспекті, на вул. Гетьмана, - по 8-10 тисяч грн / міс., Двійки - по 12-14 тисяч грн. Якщо вони ще й з хорошим ремонтом - йдуть за день ", - пояснила Луханіна.

Взимку середньостатистична наймана квартира в більшості обласних центрів країни коштуватиме майже в півтора рази дорожче, ніж на початку осені.


Дороге житло прив'язали до долара


На дорогі квартири попит нижчий: ріелтори отримують лише два-три запити в день, а житло здається в кращому випадку за два тижні. Причина зрозуміла: ціни номіновані в доларах і не відрізняються доступністю.

Скажімо, квартири на бульварі Лесі Українки або в Новопечерських Липках виставляються по $ 1,5-2 тисячі на місяць. "Все залежить від рівня дому та якості ремонту. Приміром, "трійку" в будинку на Лесі Українки, 8 можна зняти за $ 700, а в будинку навпроти -  орендні ставки на однокімнатні квартири стартують від $ 1 тис. ", - пояснила Луханіна.

Загальна тенденція цього сегмента - прихильність господарів до американської валюти. Щоб переконати квартирантів платити в доларах, власники готові навіть знижувати розцінки. Орендарі, навпаки, хочуть, щоб у договорі були прописані саме гривневі ставки.

"Наприклад, якщо квартира споконвічно здається за $ 1000, господарі погодяться знизити ціну до $ 800 і зафіксувати цю цифру в договорі. Орендарі ж наполягають на оплаті у вітчизняній валюті, навіть вибрали житло по 30-40 тисяч грн за місяць ", - говорить Луханіна.

Воно й зрозуміло: враховуючи песимістичні прогнози про обвал гривні до кінця цього і наступного року, погоджуватися знімати квартиру за долари - все одно що сидіти на пороховій бочці.

Результат в кожному конкретному випадку різний, але більшість знаходить компроміс: прописують ціни в гривнях, але включають у договір пункт про перегляд ставки, якщо долар виросте більш ніж на 20%.


Тепло як привід для торгу


У вигіднішій ситуації зараз опинилися орендарі, які проживають в орендованій квартирі вже не перший рік. Їм ціни також піднімають, але не так різко, як новим постояльцям.

"Нещодавно до мене звернулася за порадою клієнтка, яка рік тому зняла "однушку" на Троєщині за 2,5 тисячі грн. Господиня повідомила, що піднімає плату на 500 грн на місяць, і та роздумувала, чи погоджуватися на її умови, чи шукати нове житло. Я рекомендувала погодитися. Адже за 3000 грн зараз складно підшукати потрібний варіант ", - зазначила Луханіна.

Орендарі теж не мають наміру сидіти склавши руки і вже найближчим часом збираються вимагати перегляду плати через подорожчання опалення. Ріелтори вважають, що, швидше за все, масово переговори з цього питання почнуться вже з наступного місяця.

"Зараз усі платили за відносно теплий листопад, тому не всі побачили, наскільки дорожче обійдеться знімати житло взимку. Але в грудні будуть спроби поторгуватися з господарями ", - впевнений Дмитро Ісоков.

Загальна практика в Києві така: в економ-сегменті всю комуналку оплачують квартиронаймачі - вони й виступлять головними ініціаторами перегляду умов оренди. А ось в елітному сегменті орендарі беруть на себе тільки електрику та інтернет, тому нові платіжки на опалення залишаться проблемами власників квартир.


Вінниця: частина комуналки оплачують господарі


Ціни на житло в місті в кінці літа підвищилися на 0,5-1тис. грн. "Однушка" зараз коштує 2-3 тисячі грн, "двушка" - 3-5 тисячі грн. Правда, після підвищення господарі готові йти на поступки. За спостереженнями ріелтора Ярослави Патлачук, з початку опалювального сезону власники квартир скинули 200-300 грн, щоб знайти квартирантів. Однак торг не надто активний.

"Куди сильніше, ніж комуналка, на ринок впливають курсові стрибки. "За $ 50 здавати не буду!" - Ось основний аргумент господарів ", - пояснила"Вістям"ситуацію Ярослава Патлачук.

Стандартна міська практика: і комуналку, і опалення оплачує наймач. Торік для однокімнатної квартири в 30 кв. м додаткові платежі становили 280-350 грн на місяць. За півмісяця щодо теплого жовтня за ту ж квартиру нарахували 400 грн.

В цілому, припускають вінничани, взимку за однокімнатну квартиру комунальним службам доведеться віддавати 700 грн на місяць. Є господарі, які погоджуються взяти на себе частину комуналки - 200-500 грн, але за лічильниками і за тепло все одно платить орендар.

"Зрештою, хазяїн отримує на руки менше, але наймач платить більше, ніж влітку, адже за центральне опалення рахунки прийшли немаленькі", - розповіла "Вістям" ріелтор Людмила. Однак на поступки йдуть далеко не всі власники житла.

"Більшість наполягає, щоб за всі послуги платив наймач. Правда, є випадки, коли на квартиру оформлена субсидія, тоді платежі різко зменшуються. Ще один варіант - якщо в будинку або квартирі є індивідуальне опалення. У цьому випадку комуналка для тієї ж "одинички" замість 1 тисячі грн буде коштувати порядку 500 грн на місяць ", - пояснила Людмила.


Дніпропетровськ: переходять на зимові ціни


Орендна плата на житло у Дніпропетровську підвищилася на 0,5-1 тисячу грн. Однокімнатну в старому фонді в центрі можна знайти від 4 тисяч грн, в наближених до центру районах - від 3 тисяч грн, "двушки" в центрі - від 5000 грн, трохи подалі - від 4 тисяч грн / місяць.

"Дуже багато залежить від розташування і додаткових послуг. "Двушка" в сталінці на вул. Артема виставляється за 15000 грн, але там є місце для машини у дворі ", - навела приклад рієлтор Олеся Чебакова. Найбільший дефіцит на квартири - у новобудовах. "Однокімнатні в будинках до п'яти років за ціною від 7000 грн йдуть протягом дня", - говорить Чебакова.

Хто буде платити за опалення, як правило, уточнюється в договорі. І цей пункт став причиною введення так званих зимових цін. "У половині випадків фіксується цілорічна ставка, але за опалення платить господар квартири. Якщо ж плата за опалення перекладається на наймача, то йому можуть знизити ставку на цей період, наприклад, з 7000 грн до 6500 грн ", - пояснює Чебакова.


Львів: плюси індивідуального опалення


Криза привчила львівських господарів житла до гривні. Якщо до 2013-го орендна плата фіксувалася в доларах навіть якщо стягувалася в національній валюті, то з 2014-го її в договорі закріплюють виключно в гривні. Причина банальна: господарі квартир просто бояться відлякати клієнтів.

"Попит на орендовані квартири зростає. Тільки студентів у Львові - понад 150 тисяч. Крім того, постійно відкриваються нові компанії, скажімо, свої офіси в наше місто активно переносять IT-шники, співробітники яких, природно, потребують житла. Тому гривневі ставки піднімаються постійно, але от у перерахунку на долари вони все одно не досягли докризових цифр ", - сказав" Вістям "директор ріелторського бюро" Варіант "Андрій Борисов.

Восени львівські квартири подорожчали на 500-1000 грн. "Одинички" - з 2,5-3 тисяч грн до 3-4 тисяч грн, "двушки" - з 3-4 тисяч грн до 4-5 тисяч грн на місяць.

"У Львові дуже важлива транспортна доступність житла. Тому квартиру в Рясному або Сихові, звідки добиратися до центру можна і по дві години, можна знайти вдвічі дешевше, ніж в менш віддалених районах. Тому багато хто вибирає однокімнатну за 5000 замість 2500, щоб економити час і нерви ", - пояснив Борисов.

За всі комунальні послуги в місті платять орендарі. Але зростання тарифів на опалення поки не вплинув на орендні ставки. Справа в тому, що значна частина житлофонду не підключена до центрального опалення. Індивідуальне ж (є як в дорадянському фонді, так і в нових будинках) - у півтора рази дешевше від централізованого.

"Наприклад, опалення квартири площею 86 кв. м в жовтні обійшлося в 234 грн. У листопаді, оскільки палили цілий місяць, воно потягне на 300-400 грн ", - підрахував Борисов.


Одеса: як хто домовиться


В Одесі ціни на винайняті квартири з початку осені піднялися на 500 грн, а за останні півроку - на 1-1,2 тисячі грн. "Однушка" на Таїрова або Котовського навесні коштувала 2,5 тисячі грн, влітку - вже 3000, а зараз знайти щось менше ніж за 3,5 тисячі грн складно", - розповіла "Вістям" ріелтор Вікторія Крихтін.

Житло в новобудовах дорожче приблизно в 1,5 рази. Ціни на "однушки" в них стартують з 6000 грн. За ті ж гроші можна знайти "трійку" в старому панельному будинку на околиці.

У місті більшу частину комунальних послуг оплачують орендарі. Але опалення - окремий пункт договору. У 60% випадків за нього платить квартиронаймач, в 40% - господар.

"Якщо людина знімає однокімнатну квартиру за 4000 грн, за опалення буде платити господар, якщо за 3,5 тисячі грн - сам орендар", - пояснила Крихтін. Найчастіше договори укладаються на півроку. Але зараз господарі підвищують орендні ставки навіть для своїх давніх постояльців, кажуть ріелтори.

"Оскільки  курс постійно змінюється, ставки переглядають не рідше одного разу на рік. У нинішньому сезоні вони виросли на 500 грн. Приміром, на однокімнатну - з 2500 грн до 3 тисяч грн ", - розповіла Крихтін.


Полтава: як обдурити ЖЕК


Зняти однокімнатну квартиру без ремонту в Полтаві можна від 1,5 тисячі грн, в новому будинку - від 2500 грн на місяць. "Двушка" в старому фонді коштує 2-3 тисячі грн, в новобудові - 3-5 тисячі грн.

"Опалення без лічильника обійдеться близько 15 грн / кв. м, тобто за "однушку" в 30 кв. м доведеться платити 450 грн на місяць ", - уточнила"Вістям" ріелтор Юлія. За її словами, ринок оренди в Полтаві зараз дуже активний, більше місяця квартири не простоюють. "Студентський попит у вересні підняв ставки на 200-300 грн. Це ті гроші,  на які зараз господарі готові поступитися, щоб утримати вподобаного клієнта. Але в цілому на торг йдуть нечасто ", - зазначила Юлія.

Комунальні рахунки за "однушку" складають 700-800 грн, за "двушку" від 1 тисячі грн. Правда, за словами ріелторів, у Полтаві і раніше примудрялись здавати квартири навіть без лічильників, плюс на багато які були оформлені субсидії. "У деяких прописана одна людина, а селять сім'ю з дітьми. Це дозволяє орендарям менше платити ", - говорить ріелтор Оксана.


Харків: все по лічильниках


Харків лише цієї осені масово перейшов на лічильники. "Господарі готувалися до опалювального сезону. Саме цього літа всі активно встановлювали лічильники. Але якщо лічильники води добре "окуповують себе", то плата за газ після встановлення лічильників, навпаки, зросла ", - повідомила"Вістям"директор філії Харківського агентства нерухомості (ХАН) Олена Манжос.

За опалення поки що частіше платять господарі. І вони не забарилися скористатися можливістю підвищити ставки. В середньому оренда в економсегменті подорожчала на 500 грн. "Однушки" зараз доступні від 3 тисяч грн, двійки - від 3,5-4 тисячі грн на місяць. "У дефіциті хороші квартири зі свіжим ремонтом. Двокімнатні в новобудовах по 5-6 тисяч грн на місяць зараз просять підібрати найчастіше ", - розповів Манжос.


Хмельницький: дорожчає через переселенців


На місцевому ринку орендованого житла зараз спостерігається справжній ажіотаж. На одну квартиру припадає до 20 переглядів на день. Активізацію попиту спровокували дві основні групи нових орендарів: військові і переселенці.

"Жителі Донецька і Луганська почали масово їхати до нас з жовтня", - розповів "Вістям" рієлтор Валерій Ступчак. І якщо перед опалювальним сезоном господарі ще роздумували, чи не взяти на себе частину витрат по комуналці, то стрибок попиту дозволив їм без зайвого докору сумління підвищити розцінки.

"Власники квартир радилися, як бути з зростаючими тарифами. Але в підсумку в середньому по місту в листопаді підняли ціни на 500 грн на місяць ", - зазначив ріелтор Руслан Андрійчук. Тепер однокімнатну квартиру в Хмельницькому можна зняти за 2-3,5 тисячі грн, "двушку" - за 4-6 тисячі грн.

Житло в новобудовах подорожчало на 1 тис. Грн. "Однокімнатна влітку здавалася за 3,5 тисячі грн, а зараз - від 4500 грн", - розповів Ступчак.


Черкаси: комуналку повісять на квартирантів


Однокімнатні квартири в Черкасах можна зняти за 2-3,5 тисячі грн, двокімнатні - за 2-4 тисячі грн на місяць.

До нинішньої осені наймачі платили тільки орендну плату плюс світло, телефон, інтернет. "Але багато господарів з літа почала переукладати договори і перекладати на постояльців всі без винятку платежі. Решта обговорюють інші способи компенсації зростання комунальних тарифів. Але є й такі, хто не змінює умови оренди до закінчення терміну договору ", - розповіла ріелтор агентства" Нерухомості Черкас "Наталія.

Джерело 

Львів у новинах:

Скільки коштує зняти у Львові квартиру на Новий рік та Різдво 2016

Бюджетний Львів за 3 дні: як подивитись місто і не витратити купу грошей

Де покататися на лижах неподалік від Львова

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах