Львів'янину на замітку: що саме подорожчає цієї весни

фото з сайту joinfo.ua

фото з сайту joinfo.ua

Комуналка
03 березня 2016 11:44

З настанням весни в Україну прийшло подорожчання тарифів на електроенергію і алкоголь. Які ще подорожчання нас очікують.

Так, з 1 березня на 25% підвищилася вартість електроенергії для населення. Для тих, хто споживає не більше 100 кВтг на місяць, тариф зріс до 57 коп / кВ-год. Якщо споживаєте від 100 кВтг до 600 кВтг, доведеться платити 99 коп / кВтг. Понад 600 кВтг - 156 коп / кВтг.

Львів'янину на замітку: відсьогодні електроенегія подорожчала на чверть

За рахунок зростання акцизного збору подорожчав на 50% сьогодні і алкоголь. На кріплені вина і вермути акциз зріс до 7,16 грн / літр, ігристі вина - до 10,4 грн / літр, слабоалкогольні напої - до 211,59 грн / літр.

Таким чином півлітрова пляшка горілки в роздрібному продажі буде коштувати не менше 70-75 грн. Ціна на найпростіший коньяк зросте з 85 до 125 грн, вино додасть в ціні близько 8-10 грн, а пиво - на 3 грн.

З 1 квітня тариф на газ для населення збільшиться на 53%, до 5,5 млн грн за тисячу кубометрів. Що призведе до збільшення на 80% вартості централізованого опалення. Згідно з угодою уряду з МВФ, Україна взяла на себе зобов'язання довести тариф для населення до 75% вартості імпортного газу інформують  business.vesti.

Нагадаємо Коли львів'янам очікувати стрибка цін на газ

Також 1 квітня уряд вводить чергову інновацію - споживачі отримуватимуть платіжки не тільки за споживання "блакитного палива", а й за використання газових мереж. Плата є обов'язковою і стягується навіть у разі, якщо за минулий місяць споживач не використовував жодного кубометра газу.

Так, щомісячна плата для абонентів, які використовують тільки газові плити, складе 17 гривень. При наявності в квартирі або будинку газового котла споживачеві доведеться заплатити 29 гривень.

Також можуть суттєво подорожчати ліки.

Міжнародний Валютний Фонд рекомендує скасувати пільгове оподаткування лікарських засобів і підняти ПДВ на цю категорію товарів до 21% (замість 7%, які є чинними сьогодні). Якщо ці рекомендації будуть виконані, в Україні різко зростуть ціни на всі категорії лікарських засобів, у тому числі – й на життєво необхідні та противірусні препарати. Про це Tvoemisto.tv розповіла директор Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації "Аптечна професійна асоціація України" Олена Комарянська.

Нещодавно Міжнародний валютний фонд опублікував висновок, у рекомендаціях якого запропоновано скасувати пільгове оподаткування лікарських засобів і збільшити податок на додану вартість (ПДВ) на цю категорію товарів до 21% замість 7%. Як зауважують у ВГО "Аптечна професійна асоціація України" (АПАУ), результатом виконання таких рекомендацій МВФ стане різке зростання цін на всі категорії лікарських засобів, у тому числі й на основні (життєво необхідні) та противірусні препарати.

"Потрібно розуміти, що фармацевтичний ринок складається з 3 основних ланок: це виробник ліків, дистриб’ютор і, власне, роздрібні мережі, аптеки. І всі вони платять податки. Тобто якщо ПДВ на лікарські засоби збільшиться з 7 до 21%, свої націнки будуть змушені підняти вони всі. Вартість ліків зросте не на 13%, а, щонайменше, на 40%. Варто додати до цієї цифри ще й ризики, які будуть закладати учасники ринку через нестабільний курс гривні", – зазначили в АПАУ.

Нагадаємо, що до 2014 року лікарські засоби не обкладалися ПДВ, що забезпечувало можливість росту фармацевтичного ринку. У 2014 році ввели 7-відсоткову ставку ПДВ на ліки, а незабаром до неї додали ще 5% в’їзного мита – податок на імпортні лікарські засоби та сировину, що призвело до зростання цін аптечних товарів. У другій половині 2015 року вже існувала загроза введення ПДВ в розмірі 20% на лікарські засоби, однак тоді АПАУ вдалося відстояти розмір оподаткування.

Також зараз обговорюється питання про підвищення податків, вартості ж / д квитків і проїзду в громадському транспорті. Однак поки конкретних цифр і термінів не називають.

Львів у новинах:

В яких львівських будинках цьогоріч поміняють ліфти: перелік

Виготовляти закордонні паспорти тепер будуть без зволікань

У Львові в машині знайшли труп (фото)

Що у Львові раніше вважали "статевими злочинами" та як карали за них

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах