Я вклав у біткойни більше 100 тисяч: історії львівських криптовалютників

Новина - Люди міста - Я вклав у біткойни  більше 100 тисяч: історії львівських криптовалютників

Новина - Люди міста - Я вклав у біткойни більше 100 тисяч: історії львівських криптовалютників

Люди міста
21 березня 2018 16:40
Автор: Анна Голішевська

Про них говорять усі. Студенти і менеджери, айтішники і звичайні продавці морозива – всі хочуть знати, куди натиснути, аби "намайнити" якомога більше грошей.

Власне, одиниця криптовалюти – це код, який народжується в результаті складних комп’ютерних математичних обчислень. У світі їх налічується близько тисячі видів, та найвідомішим є bitcoin (біткойн). В Україні останнім часом підвищилася увага до біткойнів через стрімке зростання їхньої ціни.

Ще 8 років тому за біткойн не давали й ламаного цента. На старті, у 2008-2009 роках за 1000 біткойнів давали всього на всього 1 долар. Неймовірно, але вже через 10 років, сьогодні, один біткойн коштує майже 10 тисяч доларів.

Перша в історії операція, в якій електронна валюта була обміняна на товар – це дві піци, за які в 2010 році заплатили 10 тисяч біткойнів. Важко й уявити, але сьогодні ці піци коштували б 20 мільйонів доларів. Курс валюти за сім років виріс з 0,5 цента за біткойн до +1238 доларів. Тобто американець Ласло Ханйекс, який вирішив витратити свої біткойни на піцу, сьогодні був би мільйонером.
 


Є 6 найпопулярніших способів заробітку на криптовалютах:


"Майнінг" Якщо говорити простою мовою, то це видобуток криптовалют за винагороду. Необхідно зібрати ферму (комп’ютер, що складається з десятка потужних відеокарт зі спеціальним програмним забезпеченням) під ту криптовалюту, яку хочете майнити. Але це задоволення не з дешевих. Дуже висока ціна входу, адже потрібно витратити мінімум 200 тисяч гривень, щоб організувати більш-менш робочу ферму, яка буде приносити вам дохід. Дуже великі терміни окупності устаткування, причому треба добре розбиратися в техніці і "софті".

"Хмарний Майнінг" Це коли ви купуєте потужності в інших майнерів, при цьому самі не маєте обладнання. Це майнінг, який доступний для всіх. У хмарного майнінгу низька ціна входу, також не треба бути технічно підкованим, при тому можна майнити кілька криптовалют одночасно. Мінуси є, але не такі значні: додаткові витрати на електроенергію (в деяких тарифних планах), комісії за вивід прибутку, вивід тільки в криптовалютах, вкладені гроші заморожені на рік, ймовірність виходу з ладу дата-центру, а також — незначний ризик злому хакерами.

"Купівля криптовалюти на біржі" Це коли Ви відкриваєте свій рахунок на біржі, переводите на нього гроші і купуєте або продаєте криптовалюти. При цьому ціну входу ви визначаєте самі. Цікаво, що купуючи дешевше і продаючи дорожче, можна на деяких операціях подвоювати капітал за день. Мінуси: На різних біржах різні криптовалюти, але на всіх є біткойн; дуже складні схеми поповнення рахунку і виведення грошей; за рахунок великих ланцюжків виведення і поповнення ви втрачаєте гроші на комісії. Ну і потрібно розуміти, що це — біржа. Можна сильно втратити, якщо купити валюту на піку. Спосіб не підійде тим, хто не готовий приділяти цьому багато часу.

"Купівля та зберігання криптовалюти в електронному гаманці" Ви заводите електронний гаманець або входите до однієї з платіжних систем, що дозволяють зберігати криптовалюти. Купуєте криптовалюти, забуваєте про неї на довгий термін, і вона, можливо, виросте в ціні. Плюси – це низька ціна входу, аналог банківського вкладу з більш високою прибутковістю і можливість зберігати кілька криптовалют. Мінуси: гаманець можуть зламати і мінімум рік не можна чіпати валюту, як би не скакав курс.

"Купівля криптовалюти на одній біржі і продаж на іншій" Є багато криптовалютних бірж, на яких часто можна побачити значну різницю у вартості біткоінів. Вона може досягати 100-200 доларів за 1 біткоін. Купуєте на одній і продаєте на інший, заробіток — на різниці курсів. Плюси: можна заробити достатньо грошей в день, все залежить від суми інвестування та кількості операцій. Мінуси: має сенс, якщо можете купити як мінімум 1 біткоін; початкові труднощі при реєстрації і верифікації на різних біржах; перший час досить складно буде зрозуміти, як вносити і виводити гроші оперативно, потім буде простіше; постійне сидіння за комп’ютером і моніторинг бірж.

"CFD на біткойн" Це коли ви здійснюєте купівлю або продаж криптовалюти за допомогою кредитного плеча. Можна на 500 доларів купити тимчасово аж цілий біткойн, а потім його вигідно продати і навпаки. Плюси: дохід від 18 до 40% в місяць в залежності від котирувань; низький поріг входу — від 500 доларів; можливість знімати відсотки будь-коли. Мінуси: потребує знань технічного та фундаментального аналізу; прибутковість на межі розумного.

Серед любителів криптовалют є чимало львів’ян, тому  VG Львів поспілкувався з містянами, які "майнять" криптовалюту. Прізвища та фото героїв не вказуються з міркувань безпеки.
 


Валерій, 49 років (приватний підприємець):


Я працюю приватним підприємцем: тримаю по місту кілька невеличких магазинів, маю сім’ю та дітей. Однак, я обожнюю все, що пов’язане із сучасними технологіями: не можу відмовити собі в купівлі хорошого smart-годинника, новенького айфону та цікавих гаджетів. Останнім часом більшість моїх коштів, все ж, йдуть саме на "майнінг" криптовалют. Майнити криптовалюту можна і на своєму персональному комп'ютері, але його потужність в сучасних умовах мізерно мала і не рентабельна.

На ринку з'являються спеціальні блоки, так звані "біткойн комбайни". Це комп'ютери, які заточені і не роблять більше нічого, крім як майнінг різних криптовалют за спеціальними алгоритмами. Вартість цих "коробок" різна, стартують від кількох тисяч доларів. Але часто відбувається, що з моменту замовлення до моменту отримання проходить велика кількість часу і складність процесу майнінгу зростає. Ці коробки стають не такими рентабельними, тому часто люди прораховувалися в момент замовлення.

У зв'язку з цим з'явилися сервіси хмарного майнінгу – це коли десятки, сотні комп'ютерів виконують розрахунки для майнінгу біткойнів, а користувачі можуть вкладати в них гроші для покупки частини потужностей і відповідно частини отриманих біткойни. Біткойни збираються на ваш обліковий запис, і їх можна реінвестувати в великі потужності або вивести собі на гаманець. Рентабельність покупки своїх крипто-комбаїнів або вкладання в хмарні сервіси дуже залежить від вибору криптовалюти, складності алгоритму її отримання, поточного курсу і курсу через запланований термін інвестицій.

У 2014 році я купив кусочок потужності в сервісі, який надає послуги хмарного майнінгу. Якщо максимально спростити, то суть цього способу отримання криптовалюти надзвичайно проста, та полягає в тому, що компанії, які володіють достатньою кількістю ресурсів для створення великих майнінгових центрів, дають можливість користувачам орендувати майнінгові потужності, а також необхідне обладнання або програмне забезпечення на певний визначений період.

В ідеалі, за допомогою сервісів хмарного майнінгу, можна без проблем  займатися своїми справами і лише періодично заглядати на свій рахунок. Звичайно перед цим потрібно відправити власнику ферми заздалегідь обумовлену суму грошей. 

Вивчати коди, платформи та криптовалюти я почав ще у 2014. Прибуток від майнінгу є, але не такий великий, як я очікував.

На той час я вклав у майнінг трішки менше 3 тисяч доларів, і враховуючи ріст курсу біткойнів, ця сума окупилася в кілька разів. В скільки точно - казати вже не буду. З того часу я не виводив кошти з системи, а просто спостерігав за процесами та змінами. Кожного дня я перевіряю курси по 10-15 разів на добу, і поки що не хочу продавати або купувати що-небудь за свої біткойни.

Де можна розплатитися біткойнами? На даний момент можливостей витратити біткойни в Україні досить багато: можна купити за них одяг, автотовари, меблі або обладнання для Майнінгу (у мене воно є). Також криптовалютою можна розплачуватися у деяких закладах харчування. Так, як криптовалюта не підвладна державним органам, нею, частіше всього, користуються саме на чорному ринку: за них можна купити зброю, наркотики та навіть – власного раба.

Говорять, що уряди країн Китаю та Індії мають намір заборонити використання криптовалюти на території країни, і вже визнають ії незаконною. А такі соціальні мережі як Фейсбук та інстаграм взагалі заборонили будь-яку рекламу криптовалют.

Проте у нашій країні ще досі вагаються, чи забороняти криптовалюту чи залишати все так, як є. Чимало українців захопилися видобутком віртуальної валюти, і я думаю, що це не кінець. Особисто я планую через місяців 6-7 знову вкластися у криптовалюту, але цього разу – не у біткойни.


Павло, 22 роки (програміст)



У листопаді минулого року я купив біткойнів на 100 дол. Купував лише біткойни, просто тому, що вони є  найпопулярнішими. Що стосується інших криптовалют, то в той час я по приколу купив 30 "карбо" (українська крипта). Звичайно, краще купувати кілька валют, але мені було просто лінь це робити.

Основна причина купівлі - це просто подивитися, що саме із себе представляє криптовалюта. Коли купував, то  про біткоіни і блокчейни знав дуже мало, а майнінгом взагалі не займався, бо для цього потрібні суттєві інвестиції.

Потім курс різко впав, як і рівень моєї зацікавленості. Зараз все ще маю ті самі біткоіни і чекаю моменту, аби вигідно їх продати, або витратити на якісь товари і послуги. Зрозумів, що "хайп" на біткойни закінчився, і мені пора закруглятись.

Але думаю, що якщо курс стабілізується, то буду далі вкладатись. Це цікава альтернатива іноземній валюті. Взагалі я за те, щоб крипта розвивалася, ставала більш популярною. Дивно, але у мене, на відмінну від інших моїх знайомих, не було дивної поведінки або недосипання під час самого майнінгу, я себе почувався чудово, і не надто турбувався про курс валют.

Саме минулого року я вклав 100 доларів, і придбав маленьку частину біткойну -  0.01320431 при ціні біткойна $ 7573.29 за штуку, що при сьогоднішньому курсі $ 9168.13 за 1 біткойн відповідає $ 121.06. Звичайно, якби я продав під час максимального піку цієї зими при курсі $ 19201.48 - я б отримав за свою частину біткойна $ 253.54.

Особисто я вважаю, що у криптовалюти є потенціал суттєво змінити те, як ми здійснюємо покупки, робимо грошові перекази і взагалі відносимося до поняття грошей. Але проблема в тому, що після всього так званого "хайпу", багато країн почали всякими способами її обмежувати. Наприклад, у кількох країнах пропонують регулювати всі транзакції і деанонімізувати учасників цих транзакцій. Тоді втрачається одна з основних переваг крипти.

Але це реальна проблема, бо криптовалюта часто використовується наркоторговцями, в корупційних цілях і т.д, тому відслідковувати такі операції дуже важко.

 


Микола, 31 рік (приватний підприємець)




У криптовалютному бізнесі я-новачок. Дуже довго вагався, чи потрібно мені все це, але з часом зрозумів, що з біткойнами – буде просто веселіше жити. Більшість моїх знайомих вже давно мають спеціальні комп’ютери та техніку для майнінгу, тому  подумав, а чому б не спробувати самому?

Купив свої 0, 3 біткойна у  лютому  цього ж року, саме на спаді після піку. Віддав більше 3 тис дол, і якщо перевести на наші кошти – то я витратив більше 100 тис грн. Я розраховував, що буде природне зростання після піку. Дуже довго чекав, і таки дочекався мінімальної, та адекватної на мій погляд ціни.

Зараз я чекаю, аби все це виросло через рік: моніторю англомовні сайти про майнінг, зависаю в американських, відповідних чатах, і звичайно ж – щогодини слідкую за курсом. Я б хотів вірити, що присутність у моєму житті криптовалюти не змінює моє життя на гірше, однак через постійні відволікання і життя біля комп’ютерного екрану, мені все ж довелося розпрощатися зі своєю дівчиною.

Криптовалюта вимагає багато часу, стабільних моніторингів та хорошої нервової системи, однак я не залишив роботу, продовжую спілкуватися з друзями та сім’єю. Мене не покидають відчуття, ніби "майнінг" – це наркотик, бо до нього справді звикаєш з такою ж швидкістю, як до цигарок або алкоголю. Надіюсь, що ця залежність принесе в майбутньому свої плоди.

Дивись ще: 

Львів згори: ТОП панорамних ресторанів міста

ТОП -10 концептуальних закладів Львова для тих, кого не здивуєш "Криївкою"

Весь Львів: гід туриста

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах