За що воювали: подружжя ветеранів АТО живе у гаражі в центрі Львова

У металевому гаражі в центрі Львова оселилося подружжя ветеранів війни, яким ніде жити. Фото умовне.

У металевому гаражі в центрі Львова оселилося подружжя ветеранів війни, яким ніде жити. Фото умовне.

Люди міста
23 листопада 2019 09:58

У металевому гаражі в центрі Львова оселилося подружжя ветеранів, яким ніде жити.

Як пише Zaxid.net, їхня львівська адреса така: гараж №26. Він – сапер, вона – гранатометниця. Познайомились на сході і довго вимагали переведення в один підрозділ, аби бути разом. Та після демобілізації через стан здоров'я бойова новоспечена сім'я опинилася на вулиці. Поки служили, частина надавала їм житло у Яворові, після звільнення прихистку не мають.

У залізному контейнері поблизу медуніверситету Олена та Роман Козаки живуть із кінця червня. Облаштували імпровізовані кухню і спальню.

У металевому гаражі в центрі Львова оселилося подружжя ветеранів війни, яким ніде жити. Скріншот із відео.

У металевому гаражі в центрі Львова оселилося подружжя ветеранів війни, яким ніде жити. Скріншот із відео.

"Різний хлам, меблі – ото ми тягали на собі, переробляли, а спимо отак, зробили, як могли", – демонструє власну оселю поблизу медуніверситету учасник бойових дій Роман Козак.

"Холодно дуже, не рятує той обігрівач узагалі. Ми дихаємо і пар іде, колотун, думаю, градусів п’ять", – каже учасниця бойових дій Олена Козак.

Зараз сім'ї частково допомагають волонтери, привозять їжу та засоби для обігріву.

"Ми зібрали і привезли продукти, помогли волонтери і громадою все, чим могли. Звичайно, цих продуктів вистачить на якийсь місяць. Але люди живуть, зима йде. Привезли опалення, але це залізяка – гараж, у якому ніяких умов немає", – розповів член спілки ветеранів Юрій Генза.

На вулиці Угорській діє Центр для внутрішньо переміщених осіб. Аби отримати право там перебувати від трьох до шести місяців, треба зібрати пакет документів та пройти комісію. В управлінні соціального захисту кажуть: там сім'ї мають допомогти і з житлом, і з роботою.

"Дані люди зареєструвалися тільки 4 листопада, а 15 листопада вони подали заяву на комісію на поселення на вул. Угорській, тобто шість днів тому. Комісія буде засідати у вівторок", – зазначив начальник міського управління соціального захисту Ігор Кобрин.

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій історія бездомних атовців теж шокувала усіх. Там обіцяють допомогти з лікуванням. Особливо його потребує Роман: у нього декілька виразок шлунка та відморожені ноги.

"Я запросила їх прийти з необхідним пакетом документів для можливості брати участь у програмах, на які вони можуть розраховувати з нашого боку, це дороговартісне лікування. У нас є чудова програма, якщо учасник бойових дій потребує і компенсації за лікування", – розповіла директорка Центру надання послуг учасникам бойових дій Світлана Ткачук.

Нагадаємо, у електричці "Львів-Сянки" провідник відмовилась видати учаснику бойових дій на Сході квиток для безкоштовного проїзду. 

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Читайте всі новини у нашому каналі Телеграм, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах