Лікарі від Бога: 5 унікальних операцій, проведених львівськими хірургами у 2020 році

Лікарі від Бога: 7 унікальних операцій, проведених львівськими хірургами у 2020 році.

Лікарі від Бога: 7 унікальних операцій, проведених львівськими хірургами у 2020 році.

Суспільство
08 квiтня 2022 12:49

Львівських хірургів нерідко називають «ювелірами». Кажуть, що під час операцій їхніми руками керує сам Господь. А може й так? Інакше як пояснити всі ті унікальні випадки, коли завдяки хірургічним втручанням, пацієнти, які мали невеликі шанси на наповноцінне життя, виходять із лікарень із посмішками.

VG Львів розкаже про 7 унікальних операцій, проведених львівськими хірургами, у 2020 році.

Рука трималася на шматочках шкіри

У Львові лікарі врятували від ампутації руку 23-річному хлопцеві. Фото: Львівська міськрада У Львові лікарі врятували від ампутації руку 23-річному хлопцеві. Фото: Львівська міськрада

У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова у березні 2020 року зробили унікальну операцію, врятувавши руки 23-річному хлопцеві. Під час роботи на будівництві обидві руки нещасного потрапили в бетономішалку. У лікарню хлопець потрапив із важкою зовнішньою кровотечею, на правій руці був ушкоджений палець, ліва — трималася на шматочках шкіри.

"Ампутація — саме таке б рішення ухвалили у більшості лікарень України, але не тут. Наші спеціалісти вирішили боротися за збереження кінцівки і робити реплантацію кисті", — розповів головний лікар Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.

За його словами, ушкодження було в критичній зоні, де зосереджені дрібні судини, артерії, нерви, а у пацієнта ще й були повністю вирвані сухожилля. Палець на іншій руці також був під загрозою ампутації. Однак, хірурги провели пластичну операцію з трансплантації тканин з попереку на ушкоджену ділянку пальця. Операція тривала 6 годин і дала результати — обидві руки хлопця вдалося врятувати.

Пересадка серця

Серце 28-річного львів'янина отримав 36-річний житель Костянтинівки, тато двох дітей. Фото: Валерія Козачок/ФейсбукСерце 28-річного львів'янина отримав 36-річний житель Костянтинівки, тато двох дітей. Фото: Валерія Козачок/Фейсбук

Новина про те, що вагітна дружина 28-річного пацієнта львівської лікарні подарувала його серце й нирки іншим чоловікам, викликала неабиякий резонанс у мережі. Завдяки цьому вчинку молодої жінки троє людей отримали шанс на повноцінне життя. У міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги у ніч проти 21 листопада 2020 провели три операції — пересадили серце і дві нирки.

"Донор — молодий чоловік, 28 років. Інсульт. Ми тиждень боролися за нього, але, на жаль, його мозок помер. Після того, як консиліум лікарів це підтвердив, рідні погодилися на донорство. Це були мама, сестра і вагітна їхнім первістком дружина. Вона першою без зайвих розмов погодилася підписати документи. Їй було важливо, щоб серце її покійного чоловіка продовжило битися", — розповів керівник лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.

Серце 28-річного львів'янина отримав 36-річний житель Костянтинівки, тато двох дітей. Власне серце, через перенесеного у дитинстві грипу з ускладненням, у нього було збільшене в чотири рази! 

Додамо, що це не перша операція з трансплантації серця, проведена у Львові у 2020 році. А наприкінці грудня була зроблена перша операція, яку львівські кардіохірурги провели без допомоги столичних колег.

Фото дня: львівські лікарі віддають останню шану 47-річній донорці органів

Перша в Україні пересадка підшлункової залози

У 2020 році у Львові вперше в Україні провели операцію з пересадки підшлункової залози. У серпні у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги чоловікові пересадили не лише підшлункову залозу, а й нирку, бо він хворів на цукровий діабет, який і знищив його нирки.

Тривалий час стан пацієнта був стабільним, але, на жаль, потім показники стрімко погіршилися, судини затромбувалися і ані операція, ані подальша реанімація уже не мали ефекту.

"Трансплантація підшлункової залози – це одна із найскладніших операцій з пересадження органів. Світова статистика говорить про те, що кожен третій пацієнт після такої операції не виживає, у той час як два інші отримують шанс жити повноцінно. Ми щиро хотіли, аби цей шанс був і у Андрія", – розповіли у лікарні. 

Лікарі кажуть, що ця втрата не змусить їх опустити руки, трансплантація органів буде продовжуватися.

Видалення 40-кілограмової кистоми

Все почалося з того, що кілька років тому пацієнтці діагностували кисту лівого яйника. Та з червня 2019 року живіт почав дуже швидко збільшуватись і жінці стало складно навіть просто рухатись. Упродовж останніх двох місяців вона не могла підвестись із ліжка, а через ризики перетиснення нижньої порожнистої вени вона була змушена постійно лежати на лівому боку.

Коли жінка поступила в лікарню, то кистома з’їдала всі її життєві ресурси та сили – у неї була гостра затримка сечі з проявами серцево-судинної недостатності і лімфостазом. Лікарі невідкладно провели комп'ютерну томографію та побачили в животі утвір розміром, якого досі не зустрічали – 40 кілограмів.

Фото: Лікарня швидкої допомогиФото: Лікарня швидкої допомоги

Операція була надзвичайно складною і тривала близько трьох годин. Нині жінці вже значно-значно краще. Цікаво, що перед операцією вона важила 90 кілограмів, а після – її вага зменшилась вдвічі!

Робот прооперував людину

9 грудня 2020 року робот-хірург Da Vinci вперше прооперував людину. Унікальну операцію провели у міській лікарні швидкої медичної допомоги. 

У Львові робот Da Vinci вперше прооперував людину. Фото: Львівська міськрадаУ Львові робот Da Vinci вперше прооперував людину. Фото: Львівська міськрада

За словами медиків, ця подія — це великий прорив для хірургії Львова та України. До того такі операції виконували лише приватні медзаклади. Тепер це можливо і в львівській комунальній лікарні. Da Vinci — це унікальний робот-хірург, з допомогою якого можна робити надскладні операції у важкодоступних місцях.

50-річний мешканець Бродів поступив до Лікарні швидкої допомоги з підозрою на шлунково-кишкову кровотечу. Ситуація була критичною. Тому медики прийняли оперативне рішення виконати операцію з використанням роботизованої системи.

Хірург під час втручання був за кілька метрів від пацієнта. Завдяки камері, яка транслювала зображення, і чотирьом «рукам» робота, якими лікар керував на відстані, той бездоганно усунув проблему, зробивши навіть пластику. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах