З 14 січня в Україні почали штрафува підприємців за клієнтів без масок

З 14 січня в Україні почали штрафува підприємців за клієнтів без масок. Фото: imgur.com.

З 14 січня в Україні почали штрафува підприємців за клієнтів без масок. Фото: imgur.com.

Суспільство
14 сiчня 2021 10:18

Відсьогодні підприємців почнуть штрафуватимуть за клієнтів без масок. Відповідний закон, який Верховна Рада ухвалила 17 грудня, вчора, 13 січня, офіційно опублікувала газета «Голос України». Під дію нового закону також потрапили пасажирські перевізники.

В Україні з четверга, 14 січня, розпочав діяти закон, який дозволяє штрафувати підприємців за клієнтів і працівників без масок. Згідно з ним, юридична особа чи фізична особа-підприємець сплачуватимуть штраф за допуск людей у приміщення чи громадський транспорт без маски чи респіратора, який прикриває ніс і рот. Крім того, штрафи передбачені як за відсутність попереджень про те, що у приміщенні чи транспорті потрібно перебувати в масці, так і за відсутність реакції на клієнтів, відвідувачів чи пасажирів, які перебувають без масок.

Що робити підприємцям

Автори закону визначили кілька варіантів реакції на клієнтів, відвідувачів чи пасажирів без масок: усне зауваження; припинення обслуговування; виклик поліції з повідомленням про адміністративне правопорушення.

Штрафи за клієнтів без масок

Штрафи для підприємців, які впускають на територію своїх приміщень чи у транспорт людей без масок, становитимуть від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (при неоподатковуваному мінімумі доходів громадян у 17 гривень – від 3400 до 5100 гривень).

Аналогічні штрафи також передбачено за неносіння маски працівниками суб’єктів господарювання або безпосередньо фізичною особою-підприємцем. Можливість накладати такі штрафи є у працівників Держпродспоживслужби.

Скільки це триватиме

Закон про штрафування підприємців за клієнтів без масок діятиме на період карантину. Наразі карантин в Україні діє до 28 лютого, однак якщо кількість хворих на коронавірус зростатиме, то його термін продовжать.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах