Чи буде "шахтарський майдан": гірники Львівщини погрожують піти на Київ [ВІДЕО]

Фото: uainfo.org

Фото: uainfo.org

Суспільство
27 лютого 2015 14:48

Гірники Львівської області погрожують масовими протестами через зменшення зарплати. У держбюджеті на 2015 рік не передбачено додаткових коштів для їхньої галузі, а тому, без дотацій, зарплатня шахтарів знизилась на третину, розповідає ZIK.

Гірник Юрій, який працює на шахті вже 15 років, розповідає, що наприкінці минулого року ситуація з грішми стала критичною. Чоловік досі не отримав зарплатні ще за грудень.

– Я раніше отримував більше, а тепер зарплату зрізали і спробуй так вижити. Треба якось працювати, чекати, можливо, влада щось таки вирішить, – розмірковує Юрій.

Однак більшість його колег-гірників налаштована радикальніше. Кажуть, якщо розмір їхньої зарплати негайно не повернуть до колишніх норм, поїдуть на Київ.

–  Будемо піднімати шахту. Напевно, повстануть усі працівники. Буде "шахтарський майдан, – заявив шахтар Мар‘ян.

Затримки грошей для шахтарів відбуваються через те, що у державному бюджеті на 2015 рік не заклали грошей для дотування шахт, у яких видобувають вугілля. Тож такі підприємства нині збиткові, і гірники не отримують вчасно навіть скороченої зарплатні.

Експерти припускають, що дотацій цьогоріч нема не лише через брак грошей у Держказначействі. Вугілля Львівсько-Волинського басейну гіршої якості, аніж донбаське. Тому, на перший погляд, вигідніше було б купувати дешевше польське чи африканське, ніж вкладати великі гроші у видобуток власного палива на заході країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто 27 лютого

Не пропусти: у Львові закликатимуть весну

Кримські татари Львова у березні відкриють власний будинок молитви

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах