482 метри над рівнем моря: найвищий панорама-бар Львова "Вежа" святкує рік

Найвищий панорама-бар Львова «Вежа» 1 вересня 2018 року святкує рік. Фото Олега Зеленого

Найвищий панорама-бар Львова «Вежа» 1 вересня 2018 року святкує рік. Фото Олега Зеленого

Де поїсти у Львові
31 серпня 2018 11:51

Панорама-бар "Вежа" у Львові — це місце у Стрийському парку, повз яке важко пройти, не помітивши його. Це історія про те, як кілька мільйонів туристів сприяли появі у 1894 році водонапірної вежі посеред парку. Тридцятиметрова будівля з червоної цегли, збудована у середньовічному стилі, нещодавно визнана пам’яткою архітектури. Панорама-бар "Вежа" – "родзинка" Стрийського парку, завтра, 1 вересня, святкує перший День народження. VG Львів завітав у "Вежу" напередодні. 


Вище тільки сонце 


Переступивши поріг закладу таке відчуття, що потрапляєш у середньовічний замок. Міцні півтораметрові стіни, колони, каміння, гвинтові сходи, прямокутні вікна, дерев’яні столи і завіси з металевих ланцюгів. Домінуючий колір – червоний.

На першому поверсі – кухня. Другий, третій і п’ятий поверхи – окремі затишні зали, обладнані чотириметровими екранами з домашнім кінотеатром та Xbox+kinect, також є Xbox One та PlayStation 4. Такі кімнати ідеально підійдуть для великих компаній: можна дивитися кіно, спортивні трансляції, а можна і пограти в ігри.

Якихось 136 сходинок – і ви вже дев’ятому, найвищому поверсі "Вежі", з вікон якого відкривається неймовірна панорама на Львів. Поглянеш на захід – тонеш в зелені Стрийського парку, на сході відкривається вид на Новий Львів, на півдні індустріальний Сихів, ну і, звісно, на півночі вид на Високий Замок та стару частину міста – все з висоти пташиного польоту. До речі, панорама-бар "Вежа" знаходиться з вершиною Замкової гори на одному ж рівні, а якщо точніше -  482 метри над рівнем моря. 


Трохи історії


Ідея бару у водонапірній вежі для Львова не нова. З 1978 року тут також був бар. Щоправда, аби потрапити до нього, треба було не лише вистояти у довжелезній черзі, але й дати п’ять карбованців "зверху". Шкіряні сидіння, контрабандний алкоголь, з якого готували коктейлі, перший у місті відеомагнітофон і трансляція заборонених тоді закордонних кліпів – місце було прогресивним і дуже популярним.

Навесні 2017 року новими власниками було подароване друге життя цьому культовому місцю. Співвласник Олег Цяпко пригадує, коли ще тільки робили ремонт, чи не кожному місцевому мешканцю хотілося підійти і розказати свою історію, пов’язану з цим місцем. Хтось познайомився тут з дружиною, хтось освідчився дівчині в коханні, а в когось на вежі пройшли найкращі роки життя – молодість. 

"Першою нашою клієнткою була 86-річна жіночка, — пригадує Олег. — Вона розповідала, що святкувала тут своє 50-річчя. І, хоч їй і було важко, але вона піднялася на  верх вежі, щоб випити чашечку кави. Такі історії добавляють впевненості, в тому, що твоя робота потрібна і дуже важлива". 


Бар з меню як у ресторану


Як для бару, меню у "Вежі" чимале, хоча ціни нижче середніх, ніж у переповненому туристами центрі Львова. Переважає європейська кухня, є страви з  мангалу, великий вибір холодних закусок. П’ять видів бургерів, які подаються з картоплею фрі та соусом. Рекомендуємо спробувати бургер з телячою котлетою та сиром дорблю, якщо не їсте м’ясо вас вразить своєю ситністю бургер з камамбером, підсмаженим на грилі. Тут навіть олів’є готують хоч і з використанням всіх традиційних інгредієнтів, проте цікавинки додає гірчично-медова індичка гриль.

Гордість закладу – страви приготовлені на мангалі. Власник переконаний, що 90% смаку страви – якість продукту, тому м’ясо для шашлику обирає сам. Мала грильова дошка (шашлик зі свинячої вирізки та телятини і люля кебаб) обійдеться у "Вежі" у 195 гривень за майже півкілограмову порцію.

Любителям солодкого обов’язково потрібно спробувати фірмовий десерт "Шоколадна вежа".


"Секс на "Вежі" і "Вітерець "в один кінець"


Винна карта у панорама-барі дуже велика. У ній представлені вина з майже десяти країн світу. Вибір "міцнішого" алкоголю ще ширший. Шість видів віскі, п’ять видів бренді, сім різних лікерів, ну і, звичайно, горілка, джин, ром та текіла.

482 метри над рівнем моря: найвищий панорама-бар Львова "Вежа" святкує рік фото

482 метри над рівнем моря: найвищий панорама-бар Львова "Вежа" святкує рік фото 1

Авторські коктейлі –  ще одна "родзинка" найвищого бару Львова. Класичний варіант "Секс на пляжі" вдосконалено у "Секс на "Вежі". А є цікавий сет шотів з красномовною назвою "Вітерець "в один кінець" (віддаючи шану одноіменному потягу, що їздить по дитячій залізниці, яка в кількох метрах від "Вежі"): це 12 шотів з різним алкоголем та бокал пива. Для тих, хто не зупиняється на одному коктейлі, є потрійні порції "so long", які подаються в кухлях, що дуже схожі на саму будівлю.

482 метри над рівнем моря: найвищий панорама-бар Львова "Вежа" святкує рік фото 2

482 метри над рівнем моря: найвищий панорама-бар Львова "Вежа" святкує рік фото 3

"Ніколи не треба зупинятися лише на тому, що є в меню. Для того у нас і є барна стійка (до речі, найвища у Львові – авт.). Бармен може не лише вислухати, але й зробити той коктейль, який потрібен саме тобі. Бар – це атмосфера, спілкування, настрій. Алкоголь в цьому виступає лише інструментом", – розповідає Олег.


Нічне життя у "Вежі"


Гості "Вежі" – це львів’яни старшого віку, для яких це місце стало культовим ще 30 років тому, і, звичайно ж, молодь. Люди шукають емоцій, нових вражень, і знаходять їх тут, в романтичному і атмосферному барі над Львовом. Не дивно, що тут освідчуються у коханні чи не щотижня. Нічна "Вежа" – це суцільний рейв. 

Зважаючи на те, що у "Вежі" найвищий танцпол у місті знаходиться  на дев’ятому поверсі, підіймаючись з першого, ви вже на сходових клітках зустрічаєтесь-знайомитесь-спілкуєтесь. Всі стають ближчими один до одного. 

"Один з наших відвідувачів підмітив, що наша вежа схожа на ракету, яка стартує. З того часу всі наші вечірки проводяться  під хештегом #ракетащодужесхожанавежу. Це ракета, паливом для котрої слугує енергія, яку люди тут залишають на танцполі", – розповідає Олег. 


"Рухатися лише вгору"


Олег Цяпко охоче ділиться планами на найближче майбутнє. Все літо працювали над відновленням закинутої водойми, що перед "Вежею". Відновили місток для закоханих. Невдовзі озеро наповнять водою. "Також запрошуємо всіх відзначити перший день народження "Вежі". Вечірка FIRST BIRTHDAY PARTY: Cross the Rubicon розпочнеться о 19:00 на літньому майданчику. Потім піднімемось вище – у панорамний поверх "Вежі". Вечірка триватиме до світанку", — каже Олег.  Запрошують усіх! Вхід вільний. 

Графік роботи: 12:00 – 00:00 

Як знайти: вулиця Івана Франка, 160 (Стрийський парк)

Телефон: 063 015 1233

Сторінка у Facebook

Сторінка в  Instagram

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах