У Львові встановили різдвяний дідух

Фото: portal.lviv.ua

Фото: portal.lviv.ua

Події
06 сiчня 2015 13:59

Сьогодні, 6 січня, у Львові урочисто встановили Дідуха. Відбулося це на площі Яворського. Після традиційної ходи з Дідухом та зіркою від площі Ринок до площі Яворського, відбулась спільна коротка молитва, пише ZAXID.NET.

- Хоч це і язичницький обряд, ми стараємось надати йому християнського змісту, і, напевно, для усіх нас важливим є у цьому Дідусі бачити вдячність Богові за хліб, за дар життя, за все те, що Бог нам посилає кожного дня. Тому нехай кожен з нас цю подяку сьогодні складе Всевишньому, – зазначив Степан Сус, настоятель Гарнізонного храму Петра і Павла.

Важливість цієї церемонії відзначив Андрій Садовий.

- Ми традиційно встановлюємо Дідух тут, на цій площі перед церквою Петра і Павла, разом з дітьми, разом з громадою. Ми є разом, і яка б не була ситуація в країні, це наші традиції, вони тримають нас разом. Це наша спільна віра. Дідух – це добро, це багатство у нашій хаті, це єдність. Завжди в Святий вечір господар заносить до хати сіно, є різні інтерпретації того, як це відбувається: накривається стіл, усі сідають і згадують тих, кого немає. В цьому році це буде дуже важко, тому що хтось втратив сина, хтось батька чи брата, хтось сьогодні перебуває на війні на Сході. Але я дуже прошу всіх молитись, молитись за тих, кого сьогодні з нами немає, тому що цей рік – це велике випробування на нашу віру, випробування нашої жертовності. Це дуже непросто, але я переконаний, що ми ці випробування пройдемо і будемо тільки сильнішими, – сказав під час урочистостей міський голова Львова Андрій Садовий.

Цього року до створення Дідуха долучились родина Коцюків, працівники реставраційного відділу Музею народної архітектури та побуту, працівники локомотиворемонтного депо, працівники управління культури, ЛКП "Ратуша-сервіс", повідомила прес-служба ЛМР.

Висота Дідуха приблизно три метри, він складається зі 140 снопиків. На площі Яворського Дідух простоїть до 19 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Різдвяні привітання для близьких: 10 кращіх СМС у віршах та прозі

Справжня різдвяна вечеря: львів'яни вчать гостей з Донецька галицьким традиціям

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто 6 січня

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах