Личаківський цвинтар: що зміниться і за які кошти, як виглядають пам'ятки після реставрації

фото: з архіву меморіального музею "Личаківський цвинтар"

фото: з архіву меморіального музею "Личаківський цвинтар"
фото:cemetery-ru.li

фото: з архіву меморіального музею "Личаківський цвинтар" фото: з архіву меморіального музею "Личаківський цвинтар" фото:cemetery-ru.li

Події
10 лютого 2015 14:45

фото:cemetery-ru.livejournal.com

фото:cemetery-ru.livejournal.com

Личаківський меморіальний цвинтар, де ховають видатних  людей Львова, реставрують уже сьомий рік поспіль і, як кажуть в народі, за троякі гроші: за кошти польського міністерства культури, за гроші самого кладовища і за бюджетні. Крім цього, до цієї важливої справи залучають ще й українських спонсорів.

В цьому році в рамках польсько-українського проекту "Збереження спільної культурної спадщини" на Личаківському цвинтарі відреставрують 8 надгробків, серед яких і пам’ятник великому Каменяреві.

Крім цього, за словами директора меморіального музею-цвинтаря Михайла Нагая, планується і реставрація  вхідної брами з боку вулиці Пекарської. Одну з цвинтарних "брам-близнюків", які знаходяться одна від одної на відстані 80 метрів, вже відреставрували, і обійшлася реставрація в 114 тисяч гривень.

- Це був досить великий об’єкт - до 9 метрів висоти, - розповідає Михайло Васильович, - разом з хвірткою і прилеглим приміщенням охорони. Стара австрійська конструкція з металу, крім кам’яної, – теж потребувала реставрації. У цьому році  візьмемося за другу браму. Хочемо також застелити біля неї площу бруківкою і зірвати старий асфальт.


Що відновлять у цьому році


Бічна площа, де колись ховали мерів і відомих діячів Львова, теж потребує впорядкування, бо входить до туристичного  маршруту. А ще хочемо центральну  частину цвинтаря замостити старою базальтовою бруківкою.

За словами директора  Личаківського цвинтаря, біля меморіалу воїнам УГА та біля поховань бійців АТО - треба прокласти і замостити декілька алей, покласти там бетонну основу, застелити бруківкою, встановити бордюри. Крім цього, треба відбудувати частину зруйнованого у цьому місці цвинтарного муру.

Одним словом, цвинтар має потребу в масштабній реконструкції.  А ще на Личакові мають створити 4-5 "дизайнерських" роздоріжжів, які планують обсадити вічнозеленими деревами і кущами.


Яким пам’яткам подарують друге життя


 фото: з архіву меморіального музею  У цьому році надгробок Гонорати Боженцької теж відреставрують (поле 51).  Фото: з архіву меморіального музею 

фото: з архіву меморіального музею  Пам'ятник Григорію Ромашкану до реставрації (поле 57).  Фото: з архіву меморіального музею

Личаківський цвинтар:  що зміниться і за які кошти, як виглядають пам'ятки після реставрації фото- І пам'ятка після реставрації. Фото: з архіву меморіального музею

 

- Разом з поляками ми щороку відреставровуємо 5-7 надгробків цвинтаря і обов’язково вносимо в план робіт одну українську пам’ятку. В цьому році це буде скульптура на могилі Франка.

Крім цього будуть відреставровані надгробки видатних істориків, політиків і навіть колишнього  директора Львівської поліції Йоахима Хоминського. Його надгробок будемо відновлювати за господарські кошти і кошти бюджету. Серед визначних особистостей, надгробки яких відреставрують у цьому році  - директор львівської академічної гімназії Ілля Кукурудз, професор Корнила Заклинський, перший дослідник Запорізької Січі та багато інших.

А в  минулих роках  були відрестаровані надгробки Маркіяна  Шашкевича, Омеляна Огоновського, історика Галичини Дениса Зубрицького. До речі, його поховання на Личакові одне з найдавніших і має дуже цікавий надгробок.


За які гроші


- Приблизно на це все ми плануємо витратити 700-800 тисяч, - розповідає Михайло Нагай, - але якщо будуть гроші з міського бюджету, то сума подвоїться. Наразі, використовуємо свої господарські кошти. Не менш важливим є залучення спонсорів,  які погодилися за власний рахунок провести реставрацію об’єктів цвинтаря.

Тішить те, що незважаючи на таку ситуацію в країні, люди відгукуються і готові допомогти у відновленні Личаківського цвинтаря, адже це історичне надбання. 

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

Невідомий Львів: Кастелівка, палац Сосновського та вілла на "Хресті" 

Мандрівка у минуле: як виглядав Львів у 1970-х 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах