Хто не хоче російської мови в паспорті може її вилучити через суд

фото:bykvu.com

фото:bykvu.com

Події
21 травня 2015 17:28

Львів’янин Святослав Літинський виграв апеляцію щодо вилучення сторінки російською мовою із українського паспорта. Відповідне рішення ухвалив Львівський апеляційний адміністративний суд.

Таким чином апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції — Львівського окружного адміністративного суду, який у листопаді 2014 року дозволив видалити із другої сторінки українського паспорта Літинського дубляж інформації про особу російською мовою, повідомляє ZAXID.NET.

Також, за словами позивача, зараз в суді паралельно розглядається його звернення до Міністерства внутрішніх справ України. В ньому Літинський просить міністерство виправити наказ про необхідність російської мови у паспорті.

Також Літинський додав, що на сьогодні позивачі щодо російської сторінки у паспорті виграли суди першої інстанції в Закарпатській, Миколаївській та Львівській областях. Зараз такі ж справи розглядаються в Києві та Сумах.

А от інша апеляція щодо сторінки російською мовою в українському паспорті, за словами Літинського, кілька днів тому була виграна в Одесі.

Львів’янин Святослав Літинський у жовтні 2014-го року вирішив оскаржити рішення Франківського райвідділу Державної міграційної служби у Львові видати йому паспорт без сторінки російською мовою.

Перед тим він звернувся до цієї установи із заявою про заміну пошкодженого паспорту, водночас попрохавши про новий документ без російської мови. У ДМС заповнювати паспорт виключно українською відмовилися, тому Літинський оскаржив рішення установи в суді.

Після трьох судових засідань, суд задовольнив вимогу Літинського видати йому паспорт українською мовою, однак ДМС оскаржила це рішення.

Зазначимо, що це не перший досвід Літинського у відстоюванні своїх мовних прав. Два роки тому він подав позов проти компанії Samsung через відсутність маркування пральної машинки українською мовою. Йому вдалося досягти того, аби й інші виробники пральних машин почали маркувати товари українською мовою.

Окрім цього, через суд Літинський домігся від Приватбанку надавати виписки та чеки українською мовою.

Львів у новинах:

У Львівській області під час молебня знепритомніло 26 учнів 

Історія кінотеатру “Копернік” – одного з найдавніших у Львові 

Львів святкує День вишиванки: у центрі кожен третій у національному одязі (фото, відео) 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах