У Львові мешканці двох вулиць збунтувалися проти забудовників

Фото взято з сайту inv.tmbreg.ru

Фото взято з сайту inv.tmbreg.ru

Події
25 травня 2015 17:24

У Львові наближається до свого апогею черговий скандал навколо забудови. Йдеться про спорудження багатоповерхівки на вулиці Голубовича, на території колишнього заводу. На виїзну нараду, яку влаштувала міська влада, прийшли мешканці навколишніх будинків з вулиць Головацького та Городоцької, які протестують проти будівництва. 
"Чотири рази змінювався проект. Спочатку це були дві п’ятиповерхові будови, і надбудова двох поверхів найнижчого будинку на Городоцькій, другий проект – вже 3 п’ятиповерхові будинки. Четвертий проект – чотири п’ятиповерхові будинки, які мали бути продовженням наших і одночасно виступати їх підсиленням. До цього часу ми мовчали. А коли у 2014 році тут почалося будівництво і ми захотіли поговорити з забудовниками, ніхто до нас не вийшов. Потім будівельники, які тут уже не працюють, по секрету сказали нам, що тут уже 4 висотки по 9 поверхів мають бути. Ми кинулися шукати проект. За проектом - тут разом з мансардами мало бути 8 поверхів - а тут уже є вісім і кінця цьому не видно", - обурюється мешканка одного із сусідніх будинків Галина Мончак.
Мешканці кажуть, що через порушення поверховості забудови опинися у кам’яному мішку. 
"Нам закривають освітлення, провітрюваність, а це вологість і грибок на стінах, в нас тріщини страшенні пішли. У деяких квартирах навіть зник мобільний зв’язок. Але найстрашніше, що через цю багатоповерхову забудову змінилася роза вітрів, і в людей перестають працювати газові колонки, бо створюється зворотна тяга. В будь-який момент може статися трагедія", – кажуть люди. 
Мешканці стверджують, що порівняно з проектом будова має бути вищою на 3,5 метра. 
Забудовники ж присягаються, що жодних порушень на будівництві немає. 
"Є інвестор проекту - польська компанія. Є проектна документація забудови, яка передбачає змінну поверховість - 6-8 поверхів. Вона на всіх рівнях затверджена, погоджена, є обмеження забудови, яких ми дотримуємося. Перед початком будівництва ми укріпили за свій рахунок фундаменти сусідніх будинків на 10 метрів. Якщо з нашого боку допущені якісь помилки, ми готові спілкуватися, але на сьогодні жодних відхилень від затвердженого проекту немає. Висота забудови погоджена історико-містобудівельним обґрунтуванням, погоджена управлінням архітектури", – каже представник компанії забудовника Марко Ткач. Він також стверджує, що ніхто з мешканців раніше до нього зі скаргами не звертався. 
Ті, хто мали б наглядати за дотриманням норм, лише розводять руками.
"2012 року забудовник подав декларацію про початок будівництва. Перевіряти його можна лише з дозволу Кабміну, за постановою слідчого або за заявою самого замовника. Коли почали надходити скарги мешканців, подали документи, щоб дозволили провести позапланову перевірку", – заявив представник Держархбудконтролю. 
Втім найцікавіша ситуація виникла з міськими чиновниками. 
"Місто усунули від права контролювати будівництво, проектну документацію", - скаржиться директор департаменту містобудування Андрій Павлів, і за хвилину визнає, що висотку погодив міський виконком, затвердивши проект 6-поверхової забудови з мансардою. 
Сьогодні ціла низка міських чиновників оглянула квартири мешканці, які скаржилися на будівництво. Було вирішено, що у п’ятницю в мерії зберуться чиновники, забудовники з проектом будівництва, якого сьогодні так ніхто і не побачив, а також мешканці. Запросять і представників прокуратури. Там і прийматимуть рішення щодо скандальної забудови. 
Тим часом ініціативна група мешканців сформулювала цілу низку радикальних вимог - позбавити забудовника ліцензії, скасувати декларацію про початок будівельних робіт, порушити проти забудовника кримінальну справу, зупинити і закрити будівництво із знесенням всього, що уже встигли спорудити, на місці будови обладнати відпочинкову зону і дитячий майданчик, відремонтувати за рахунок забудовника і проектанта пошкоджені будинки та квартири. Водночас частина мешканців говорять лише про те, що потрібно знести два останні поверхи новобудови, інформує Погляд

Львів у новинах

EasyWay: GPS-дані по Львову більше не доступні

У Львові донеччанин вночі намагався пограбувати АЗС

Аншлаг навіть після смерті: як пройшов концерт пам'яті Кузьми Скрябіна [фото, відео]

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах