У Львівській області хворі з пересадженими органами залишилися без ліків

Новина - Події - У Львівській області хворі з пересадженими органами залишилися без ліків

Новина - Події - У Львівській області хворі з пересадженими органами залишилися без ліків

Події
26 травня 2015 13:46

У Львівській області почались перебої із забезпеченням препаратами пацієнтів із пересадженими органами. Якщо обласна адміністрація виділить необхідні кошти, лікарня проведе тендери, та цього вистачить всього на кілька місяців. Міністерських централізованих закупівель МОЗ наразі немає. Про це "Погляду" розповів головний трансплантолог області Ростислав Жук. 

"Ця проблема існує доволі давно, бо, згідно із постановою Кабміну, подібні ліки мали би відпускатись аптеками, за рецептами, виписані за місцем проживання, і кошти на покриття препаратів мали би передбачатись бюджетами за місцем проживання осіб. Але реально жоден район ні міста, ні області вже давно цього не робить, а коштів, передбачених для забезпечення хворих по державних цільових чи обласних програмах, катастрофічно бракує. Крім того, цього року склалась ситуація з перереєстрацією ліків, то просто не було можливості їх закупити. Частково цей перебій пов’язаний з перереєстрацією, але основа проблема – що більшість районів цих коштів не передбачають у бюджетах, на виконання постанови", – говорить Ростислав Жук. 

Сьогодні в області налічується 112 людей, в яких без необхідних препаратів може статись відторгнення трансплантованих органів . В середньому щомісяця на хворих з пересадженими органами і тих, хто готується до трансплантації, потрібно від мільйона 300 тисяч до півтора мільйона. "На одну людину при пересадці може піти 100 тисяч гривень, в подальшому ця сума може становити 5, 10 чи 20 тисяч на місяць, в залежності від препаратів, від виду пересадки і від того, скільки часу минуло", - розповів лікар.

"Ми вже вичерпали свої запаси. Лікарня планує оголосити тендер на закупівлю окремих препаратів, якщо будуть виділені кошти. Цього вистачить на декілька місяців", - розповів Ростислав Жук.

Львів у новинах:

У львівських вишах подорожчало навчання 

У Львові стартувала акція "Територія дитинства" 

У Львові збирають речі для військових в АТО: що потрібно бійцям? 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах