Новий "пивний" закон: чи виживуть львівські пивоварні

Фото взято з сайту feerie.com.ua

Фото взято з сайту feerie.com.ua

Події
10 липня 2015 11:48

З 1 липня пиво – офіційно алкогольний напій. Відтак броварням потрібна буде спеціальна ліцензія, вартістю 500 тисяч гривень у рік. Чи кожна пивоварня зможе дозволити придбати собі такий коштовний документ та чи не припинить варити хмільний напій – читайте далі.

Львівське пиво знане на усю Україну. І не тільки: зачасту навіть у закордонних крамницях можна побачити плящину “Львівського”. Закон про прирівняння пива до алкогольних напоїв – таких як горілка, вино та коньяк – може зменшити виробництво хмільного напою. Відповідно до закону, аби отримати ліцензію на торгівлю, пивоварням потрібно придбати ліцензію за 500 тисяч гривень та сплачувати таку суму щорічно. Така сума є непідйомною для багатьох броварів, особливо, якщо підприємство не є великим, повідомляє kava.lviv.ua.

Що робити далі та як працюватимуть – не знають у пивоварні “Хмільний Лев”. Невеличка львівська броварня, яка на ринку уже два роки та виготовляє три сорти пива, зараз на межі закриття. На підприємстві працює всього десятеро людей, а кожного місяця там варять 12 тонн пива. “Новий закон нас просто знищує”, – каже Марта Захарова, менеджер з маркетингу компанії. Купити ліцензію за півмільйона у них просто немає за що, тож вони намагались запропонувати депутатам внести зміни до Закону, аби він став лояльнішим до підприємців. Проте правки досі не розглянули та навіть не внесли їх до порядку денного.

“Люди, з якими ми контактували у профільному комітеті Ради, казали нам, що закон не ідеальний і не продуманий у контексті малих броварень. Вони нам дали надію, що закон вдасться поправити. Але так і не зробили цього. Ми все ще надіємось, що найближчим часом вони все це поправлять”, - додає Марта Захарова. За її ж словами, в Україні є близько 200 крафтових пивоварень, які не зможуть собі дозволити купити ліцензію за півмільйона гривень. “А п’ять великих гігантів – можуть. Вони вартість ліцензію відроблять за один день. Ті ж 200 броварень, де працюють до 10 осіб і роблять якісний, смачний продукт, скоріш за все, закриються”, - додала Марта Захарова.

До слова, як і багато інших невеликих броварів, “Хмільний Лев” взяв обладнання у кредит. Тепер, якщо доведеться закривати виробництво, то обладнання навіть не буде кому продати, бо із таким законодавством варити крафтове пиво в Україні ніхто не зможе.

У броварні “Кумпель” кажуть, що хоч і буде важко, але гроші на ліцензію знайдуть. Першу міні-броварню запустили вісім років тому у ресторані “Кумпель”. 2012-ого запустили свою велику броварню, на якій кожного місяця варять 20-25 тонн. Обслуговує підприємство всього п’ятеро осіб. Директор пивоварні Тарас Фалик каже, що кошти відразу знайти буде нелегко, але рятує те, що є група закладів сфери харчування (“Кумпель-Груп” володіє мережею ресторанів, кафе та кав’ярень – авт. ), тож ліцензію можна буде оплатити за рахунок інших об’єктів, що є в групі. Припускає пан Фалик, що купівля ліцензії потягне за собою і подорожчання пива, проте наскільки – наразі порахувати важко. У подорожчанні є дві складові: вартість самої ліцензії для броварів і вартість ліцензії, яку змушені купувати дистриб’ютори. “У кожній пивоварні ця ціна буде різною, бо є різні об’єми і собівартість. Але те, що пиво подорожчає – це 100%”, - говорить директор пивоварні. Пиво від броварні “Кумпель” здорожчає на 2-3 гривні за літру.

Ресторатор Вардкес Арзуманян каже, що закупівельну ціну на пиво підняли уже зі вчора, проте у своїх закладах хмільний напій поки коштуватиме як і раніше. "Те, що прийняли закон з оптовою ліцензією для маленьких пивоварень, без сумніву, дурниця. Якщо цю помилку не виправлять, то можна віднести цей закон до лобістського". Ресторатор додає, що до продажу пива з ліцензією і прирівняння пива до алкоголю, ставиться позитивно, адже пиво не може продаватись в кіосках.

Як пишуть на сайті iPress.ua, журналістам їхнього видання вдалось дізнатись, що закон пролобіювали виробники горілки, які отримали значні збитки через те, що люди відмовились від горілки і перейшли на пиво.

Варто нагадати, що штраф за торгівлю алкогольними напоями без ліцензії, відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення України, становить 850-3400 грн. При цьому конфісковують алкоголь та виручку з його продажу.

Ще новини на тему Пиво у Львові

Пиво прирівняли до горілки: що буде з львівськими пивоварнями?

Как это было: Львов празднует 300-летие Львовской пивоварни

Пятничный вечер: пиво, креветки с чесноком и хорошая компания

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах