Юрій Зозуля: "Все більше людей починає нас любити" (інтерв'ю, відео)

Новина - Події - Юрій Зозуля: "Все більше людей починає нас любити" (інтерв'ю, відео)

Новина - Події - Юрій Зозуля: "Все більше людей починає нас любити" (інтерв'ю, відео)

Події
04 вересня 2015 15:39

Журналісти Громадське.Львів вийшли патрулювати вулиці Львова разом з начальником місцевої поліції Юрієм Зозулею і заразом дізналися у новопризначеного очільника про найближчі плани поліції, головні проблеми міста та шляхи їх розв'язання, співпрацю з міліцією та простими громадянами

–        Як вам, нельвів’янину, бути у Львовіі чи вивчили ви вже місто та свій район?

Мій район – це все місто. Вивчаю, плюс-мінус орієнтуюся по районах, по наших квадратах. Доїхати оперативно з пункту А в пункт Б вже можу. І плюс ми працюємо завжди в парах. Маю напарника зі Львова, який мені підказує.

– Те, що ви не зі Львова, заважає працювати чи навпаки допомагає більш об’єктивно бачити картину?

В принципі так і є – одразу бачу такі речі, які пересічний львів’янин не помічає. Безумовно, в цьому є плюс.

– Як реагують на поліцію місцеві? Чи звикли вже до поліції?

Думаю, щоще не звикли, але реагують дуже добре. Вони привітні ідопомагаютьнам.Процес виглядає таким чином, що люди просто підходять, спілкуються, бо бачать щось абсолютно нове, і потім вони вже починають ділитися інформацією дуже чесно.

– Як вам допомагають львів’яни? Чи налагодили з громадою співпрацю?

Допомога,в першу чергу, – це інформація, тобто те, що нам потрібно від людей найбільше. Що відбувається, де, куди побіг злочинець, наприклад. В цьому плані ми дуже активно співпрацюємо.

– А як можна з вами зв’язатися?

Можна дзвонити на 102, і ми отримуємо звернення інформаційного характеру. Крім того, люди приходять безпосередньо на нашу базу, до мене в управління, пишуть заяви, звернення, просять розібратися в ситуації.
– А "база" - це де?

Вулиця Перфецького 19.

– Чи співпрацюєте ви з громадськими активістами? Наприклад, у Львові є така потужна громадська сила як Varta1.

В нас немає підписаного договору про співпрацю. Але вони до нас звертаються, надають інформацію, ми нею користуємось, за що їм велика подяка.Поліція не є каральним органом, метою якого є виписувати штрафи і наповнювати бюджет. Нашою метою є вирішення проблем у будь-який законний спосіб. Якщо людина йде з нами на комунікацію, то ми обмежуємось усним попередженням. Якщо людина не розуміє своєї помилки, тоді, звісно, ми складаємо адміністративний протокол.

– Зараз ви займаєтесь пошуком і вивченням головних проблем міста. Чи є у вас попередній перелік пріоритетних проблем Львова? З чого будете починати?

Поки що рано про це казати. Але я думаю, що є досить велика проблема з алкоголем у Львові і з його продажом після 22-ї години, ми бачимо, що є порушення режиму продажу і витікаючі проблеми. І також є проблема проїзду по місту, тому що є багато вулиць, які ремонтуються, плюс неправильне паркування.

– Можу вам ще одну підкинути. До нас звернулися жителі Львова з проблемою, пов’язаною з швидкою їздою на мотоциклах і в Франківському районі після 22-ї години. Чи знаєте ви про неї і як вона буде вирішена?

Ми знаємо про це і зараз думаємо над тим, як цю проблему можна вирішити.

– Які у вас склалися стосунки зі старою міліцією?

Ми не можемо один без одного. Патруль працює на вулиці, а кримінальний блок – це все ж таки міліція. І обов’язково, якщо є якась кримінальна справа, то туди викликається слідча оперативна група. Ми з ними співпрацюємо плідно, добре, якісно. Конфліктів наразі нема ніяких.
– Тобто немає нарікань, що ви забрали частину їхнього "хлібу"?
Ні, ну є якісь окремі непорозуміння, але я вважаю це абсолютно нормальним, тому що ми нова і ще не до кінця зрозуміла структура. Багато запитань виникає не лише у громадян, а й в міліції. Але це все вирішується під час роботи

– Чи є серед поліції колишні представники міліції?

Так, десб7-8 %. Але це дуже добре, тому що це люди з досвідом, з необхідними знаннями, які дуже допомагають, особливо на перших етапах роботи, коли патрульні тільки вийшли на вулицю і потребують порад від людей з досвідом.

– Який взагалі склад львівської поліції?

Дуже різноманітний. Але, ким би людина раніше не була, тепер вона поліцейський. Велика чи маленька, накачана чи ні, незалежно від її освіти, тепер вона – поліцейський. Це універсальна служба і люди в ній абсолютно різні.

– Багато жінок у львівській поліції?

Менше ніж у київській, на жаль. Мені хотілося щоб було більше. Жінок у нас десь 20 %.

– Скільки загалом людей у львівській поліції?

Поки що є 405 поліцейських, а невдовзі у насвипускатиметься ще два потоки: першим етапом – 100 патрульних, другим – близько 120. Тобто загалом кількість патрулів буде понад 600 осіб.


– Чи достатньо цього для забезпечення порядку у Львові?
Я думаю, що так.

– Вам 26 років. Як це очолювати таку складну та невідому для України структуру в такому віці?

Ну чого це? Структура у нас дуже зрозуміла і нескладна. А стосовно віку, то це взагалі не проблема. Такого питання жодного разу в мене за час служби не виникало.

– Наші глядачі також цікавляться, чому поліцейські машини постійно їздять з синьою мигалкою, що це означаєі як їм реагувати на це?

Реагувати терпляче. В першу чергу, це є превентивний захід, що означає присутність поліцейського поруч, і це значно зменшує кількість правопорушень.

– Чи будете проводити зустрічі з львів’янами для того, щоб поліція швидше асимілювала у Львові?

Ми є постійно на вулиці, до кожного патрульного можна підійти, задати будь-яке запитання стосовно роботи, і патрульний завжди відповість. Крім того у мене є дні прийому громадян – у вівторок з 14 до 18 години. Але насправді це досить номінальний термін, тому що люди приходять до мене чи не цілодобово.Якщо я на місці, то я приймаю всіх і спілкуюся з ними усіма. 

– Але на брифінги ви поки виходите рідко

Один раз був. На брифінги ми виходимо рідко, тому що це ще нова структура, і моє головне завдання на початку – це запустити роботу патруля. Це завдання ми виконали, далі нам залишилося хіба відточувати ці нюанси в роботі, тому вже з’явилася можливість спілкуватися з пресою більше.

– За цей короткий термін перебування на посаді начальника поліції вам вдалося стати дуже медійною персоною, з вашою особою постійно пов’язані якісь історії: про перевищення швидкості, про наркотики….

Про пограбування ще.

– Як так вийшло, що людина, яка опікується порядком у місті, є такою, що його постійно порушує?

Не постійно. Це мене раніше ловили на порушення. Але коли ми прийшли в поліцію, ми змінили себе. На жаль чи на щастя, я не міг просто взяти своє попереднє життя і видалити, щоб його взагалі не залишилось. Тому доводиться з цим жити і визнавати свої помилки. Визнаю, що не був примірним, та і зараз не являюсь примірним. Але знову ж таки, якщо йдеться про штраф, то визнанням порушення є те, що я підписав протокол і сплатив його. Я не бачу, що ще тут можна зробити. 

– Як вас змінила служба в поліції?

З приходом у патрульну службу світогляд змінюється. Ви починаєте по-іншому дивитись на оточення, помічати такі речі, яких не помічають інші громадяни. Ми бачимо людські проблеми,і це примушує нас замислитись і над своїм життя.

– Ми зараз йдемо вулицею, люди постійно фотографують вас, озираються на вас. Чи не заважає вам така посилена увага працювати?

Ні, не заважає. Людям це цікаво, бо це щось нове. Але, в першу чергу, ми маємо спіймати злочинця, і коли це відбувається, ми просто кажемо, щоби відійшли. Фотографуємося і даємо коментарі ми вже після того.

– Ким-чим в перспективі має стати для львів’ян поліція і,власне, Юрій Зозуля?

Юрій Зозуля вже став начальник поліції Львова. А сама поліція для львів’ян повинна стати найкращим другом. Люди мають довіряти поліції, а поліція має любити, довіряти і допомагати людям. Поліція – це, в першу чергу, помічник і захист.

– Скільки часу може знадобитися для цього?

Все більше людей з кожним днем починає нас любити. Цей процес вже почався і він незворотний.

/ відео Громадське.Львів

Львів у новинах

Що думають львів'яни про нову поліцію та як часто звертаються (інфографіка)

Поліцейські розповіли про кумедні випадки під час патрулювання

Претендент на крісло мера Львова потрапив у ДТП

Кава, шоколад, вино: головні гастрономічні фестивалі осені у Львові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах