Львів’яни стали частіше хворіти на менінгіт: як вберегтися

Фото взято з сайту 1news.zp.ua

Фото взято з сайту 1news.zp.ua

Події
22 жовтня 2015 18:02

Протягом вересня-жовтня у Львові спостерігається суттєвий підйом захворюваності на серозні менінгіти. Про це інформує львівська Держсанепідслужба. 

Захворюваність носить спорадичний характер, спільного фактору передачі на даний час не встановлено. 

За 9 місяців зареєстровано 56 випадків, з них 54% становлять діти до 17 років (за аналогічний період минулого року було зареєстровано 16 випадків). Протягом вересня 2015 р. зареєстровано 18 випадків, з них до 17р – 67%.

Ентеровірусні інфекції викликаються великою групою вірусів (понад 100 типів) з роду Enterovirus (від грецького enteron "кишка"), які є досить стійкими в навколишньому середовищі: у фекаліях зберігаються 8-13 тижнів, в холодильнику за температур +4о-+6оС – декілька тижнів, у замороженому стані — роками, у водопровідній воді – 18 днів, у річковій – 33 дні, добре зберігаються також віруси у ґрунті. Віруси також стійкі до дезінфікуючих засобів (у розчинах фенолу, хлору, формальдегіду, 70% спирту починають гинути тільки через три години), добре переносять перепади кислотності середовища (рН) і відмінно себе почувають у середовищі з рН від 2,3 до 9,4 – тому кисле середовище шлунку не має на них жодного впливу, однак сприйнятливі до дії розчину йоду, високих температур (за нагрівання до 45?С гинуть через 45-60 секунд), кип'ятіння, ультрафіолетового опромінювання, висушування.

Хворіють переважно діти у віці від 3 до 10 років. Інкубаційний період триває від 1 до 35 днів, усередньому – до 1 тижня. Захворювання характеризуються різноманітними проявами клінічних форм – серозний менінгіт, енцефаліти, діарея, екзантема, герпетична ангіна, гостре респіраторне захворювання, кон'юнктивіт, міозит, гострий гепатит; ентеровіруси можуть вражати різні ділянки серця, у хлопчиків можливо наявність запалення в яєчках з розвитком орхіту, дуже рідко можливе ураження нирок, підшлункової залози, легенів.

Серозний менінгіт – одна з частих і важких форм ентеровірусної інфекції. Джерелом інфекції є хворі та вірусоносії. Механізм передачі – фекально-оральний та повітряно-крапельний.

Як можна інфікуватися?

- при вживанні недоброякісної питної води;

- при вживанні забруднених харчових продуктів;

- під час спілкування з хворим та вірусоносієм;

- під час купання у стоячих чи забруднених водоймах (в літньо-осінній період).

Які заходи профілактики?

-під час відпочинку на природі використовувати тільки бутильовану воду;

- піддавати термічній обробці харчові продукти;

- вживати добре вимиті фрукти та овочі;

- дотримуватись правил особистої гігієни.

Пам'ятайте, що точний діагноз може встановити лише лікар, оскільки причини виникнення кишкових розладів можуть бути різними. Не займайтеся самолікуванням, оскільки це може нашкодити Вашому здоров’ю.

Львів у новинах

Стало відомо коли у Львові запровадять електронний квиток на громадський транспорт

Як виглядатиме бюлетень на виборах-2015: відео

Які дитсадки відновлять у Львові: перелік

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах