У Львові судять подружжя, яке ошукало громадян на декілька мільйонів доларів

фото з сайту 24tv.ua

фото з сайту 24tv.ua

Події
04 листопада 2015 16:41

Львівські правоохоронці викрили зловмисників, які шахрайським шляхом заволоділи великою сумою грошей.

- Йдеться не про затятих аферистів-кримінальників, ця подружня пара - підприємці середньої руки, які, якщо так можна сказати, зайнялися попутно і шахрайством, - уточнює в бесіді з "ФАКТАМИ" старший оперуповноважений управління протидії злочинам у сфері економіки (УППСЕ) Львівської обласної міліції Андрій Скіра. - Один з потерпілих, що займався в свій час обміном валюти, випадково з ними познайомився. Парочка так йому сподобалася, що він поділився з подружжям секретами свого бізнесу і навіть продав їм одну "розкручену" точку на вулиці Зеленій. Чоловік з дружиною почали проводити обмін валюти - офіційно і неофіційно, оперуючи досить солідними сумами.

Незабаром постійними клієнтами "міняйл" стали відомі львівські політики, бізнесмени, люди мистецтва. Подружжя стали позичати у них валюту, як ми тепер розуміємо, заздалегідь знаючи, що не повернуть боргів. Щоб підкреслити свою платоспроможність, чоловік з дружиною говорили, що, крім пункту обміну валюти, у них є перукарня, на земельній ділянці в селі Суховоля будуються під продаж котеджі, працює приватне підприємство ... Дійсно, у них були реальні документи і на земельну ділянку, і на споруджуваний будинок, і на іномарку. При позиці це служило непоганою заставою. Крім того, подружжя, щоб не налякати клієнтів, не просили відразу велику суму, а брали кілька разів гроші частинами - по п'ять, десять, двадцять, сорок тисяч доларів або євро. Так, "по чуть-чуть" одна з їхніх жертв віддала ... півмільйона доларів.

Зловмисники були прекрасними психологами, вміли знайти підхід до людей. Щоб завоювати ще більше довіри, дружили зі своїми кредиторами. Бували один у одного в гостях, разом відзначали дні народження та свята, виїжджали відпочивати на природу. Один з потерпілих навіть був боярином на весіллі їх дочки! І люди несли гроші під три відсотки на місяць. Усе будувалося, як піраміда: знайомі приводили знайомих, ті - своїх знайомих... Подружжя писали розписки, присягалися,що повернуть борг і відсотки в обумовлений термін. Жоден з кредиторів не спромігся перевірити, що на недобудований будинок позичальників давно накладено арешт, а старенька машина і земельна ділянка перебувають в заставі.

- Нас звів у 2011 році спільний знайомий, і ця подружня пара мені відразу сподобалася - товариські, ділові, уважні, - згадує один з потерпілих, 50-річний Микола. - Дуже швидко подружилися, ходили один до одного в гості, разом гуляли по місту. Я знав, де вони живуть, чим займаються. Якось в ході вдалої бізнес-операції я заробив солідні гроші. Нести їх у банки боявся - вони банкрутували один за другим. А що робити з великою готівкою, не знав. І тут нові знайомі запропонували позичити їм під три відсотки на місяць 30000 євро для закінчення будівництва котеджів. Я настільки їм довіряв, що погодився без вагань. Приїхали до подружжя додому, перерахували гроші, господарі написали розписку із вказаною сумою, датою повернення і заставою - недобудованого будинку. Правда, цю розписку офіційно не реєстрували і не завіряли в нотаріуса, але я тоді на це уваги не звернув.

Через місяць подружжя радісно повідомило, що будівництво добігає кінця, але потрібно вкласти ще 60 тисяч євро. Позичив. Ще через місяць дав уже 100000. Підійшов термін повернення боргу, і тоді вони взялися "годувати" мене обіцянками, запевняючи, що ось-ось продадуть котеджі (а їх, як виявилося, в природі не існувало). Йшов рік за роком, але грошей так і не повертали. У підсумку пішов до  Личаківського райвідділу міліції Львова і написав заяву.

- Розслідування йшло важко, - зізнається начальник відділу УППСЕ обласного главку Михайло Тесля. - Щоб встановити жертв аферистів, доводилося йти по ланцюжку знайомств. Деякі люди відмовлялися писати заяву: "Зрозумійте, нам головне - повернути гроші. Для чого їздити в міліцію, прокуратуру? "Всього нами було встановлено 35 потерпілих, більша частина яких віддали шахраям в 2011-2014 роках півтора мільйона доларів, а найдавніше обманутий чекає своїх грошей з 1997 року. Слідство розглянуло всі ці епізоди і передало справу до Личаківського районного суду Львова. І тут на процесі з'ясовується, що подружжя навіть під час суду (!) продовжувало займати гроші - орієнтовно ще два мільйони доларів. У зв'язку з цим було відкрито ще одне кримінальне провадження за статтею "Шахрайство". Суддя призупинив розгляд справи, розпочато розслідування.

Підсудні прекрасно розуміли, що повертати такі астрономічні борги їм просто нічим. Їх недобудований будинок від сили можна продати за 100 000 доларів, стару іномарку - за чотири тисячі, приміщення перукарні, як виявилося, належить їхнім батькам, пара земельних ділянок також недорогі. Живе подружжя з донькою та її чоловіком в розкішній чотириповерховій квартирі. Там ексклюзивний ремонт, унікальний паркет, прекрасна сантехніка у ванній площею ... 30 квадратних метрів. Але житло записано на дочку, до якої у правоохоронців претензій немає - вона в справі не фігурує.

Ні в будинку, ні в банках грошей ми не виявили. Є підозра, що підсудні купували нерухомість, але не оформляли її на себе. Фактично у цієї подружньої пари нічого немає! Тому ведуть вони себе зухвало. Коли у когось із кредиторів здають нерви, зловмисники кидаються в міліцію писати заяву про "вимагання та погрози". Правда, деяким потерпілим дещо повернули. Скажімо, позичили 100000 доларів, а віддали ... 15000. Жінка спілкується зі слідством абсолютно спокійно, страху перед судом у неї немає, каяття не помітно. А от її чоловік втік, ведеться робота по його затриманню. Тим часом його дружина продовжує запевняти: "Я поверну ті кілька мільйонів доларів, які зайняла у людей. Але зараз у мене грошей немає ". І пояснити, звідки вона їх візьме, не може ...

В даний час слідство триває, з'являються все нові потерпілі. Шахраям загрожує покарання до 12 років позбавлення волі.

Львів у новинах:

Теледебати Садового та Кошулинського: де й коли покажуть 

Справу загиблого Владіслава Левицького хочуть закрити 

Розлючені футбольні фани знову перекрили дорогу у Львові 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах