Штрафи по-новому: що повинні знати водії у Львові

Фото взято з сайту www.rbc.ua

Фото взято з сайту www.rbc.ua

Події
09 листопада 2015 14:09

Із дня на день у патрульних автівках Львова з’являться платіжні термінали. Порушникам правил дорожнього руху пропонуватимуть оплатити штраф одразу на місці. Про це розповів начальник адміністративної  практики патрульної поліції Львова Тарас Гук.

Нагадаємо, зі суботи змінилась процедура притягнення до відповідальності водіїв, які порушили правила дорожнього руху. Тепер полісмени заповнюватимуть тільки постанови, без оформлення  протоколів.

Правозахисник Володимир Караваєв вважає, що таким чином фактично скасовано презумпцію невинуватості власників транспортних засобів.

Раніше працівники ДАІ виписували обидва ці документа. У Постанові, на відміну від Протоколу, не вказуються докази порушення, а водієві ніде написати пояснення в своє виправдання! Раніше ці пояснення могли вплинути як на міру покарання (розмір штрафу або попередження), так і вважалися одними з головних доказів при оскарженні в суді. Якщо ж водій з 7 листопада захоче оскаржити рішення поліцейського в суді, то це йому буде невигідно. Адже з 1 вересня судовий збір за своїми розмірами перевищує розмір багатьох штрафів – він становить 0,4 від мінімальної зарплати (1378*0,4=551,2 грн.). "Таким чином, законодавці нишком скасували презумпцію невинуватості для водіїв, можливо і самі того не розуміючи, — каже Володимир Караваєв".

Відтепер патрульний може оштрафувати без присутності водія. Квитанція прийде додому власникові авто. Оплатити її треба протягом 30-ти днів. А на оскарження виділять десять. Окрім того, повернуться евакуатори — якщо авто заважає руху транспорту чи пішоходам, його можуть забрати на штрафмайданчик. Впроваджують і автоматичну фотофіксацію та бальну систему. Кожному водію щороку нараховуються 150 балів. Їх зніматимуть за кожне порушення ПДР. Щоправда, діяти ці правила будуть не з 7-го листопада.

"Якщо власник доведе, що він на підставі договору оренди, прокату, чи довіреності на право розпоряджання передав третій особі, то він тоді не притягуватиметься до відповідальності. Також, якщо власник передав свій автомобіль на підстав усної домовленості іншому водієві, то водій-порушник упродовж 14 днів може добровільно з’явитися в поліцію та сплатити штраф", – підкреслив Тарас Гук.

Повідомлення про порушення зареєстроване у автоматичному режимі водій може отримати упродовж трьох днів на пошту, телефон чи електронну адресу, якщо зареєструється на відповідному сайті. Цей сайт створять пізніше, коли запрацюють у звичному режимі камери автофіксації порушень ПДР. На тому ж сайті можна переглянути відео, де буде зафіксоване порушення правил.

У Львові не немає камер автоматичної фіксації порушень ПДР. Коли їх встановлять, і скільки їх буде в місті, наразі не відомо. Але, за попередніми прогнозами, їх мали б встановити до кінця року. Ці камери будуть підключені до єдиної мережі.


Водіям прощатимуть три порушення


На сайті також буде вказаний вид покарання. За перші три порушення водій зможе "розрахуватися" балами. Кожному водієві щороку надаватиметься 150 балів. За одне порушення правил за ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил проїзду перехресть, зупинки, стоянки, обгону, користування освітлювальними та звуковими приладами тощо) зніматиметься по 50 балів. За словами Тараса Гука, у 80% випадків водії штрафують саме за такі порушення.

Після використання усіх балів водій сплачуватиме штраф грошима. Суми штрафів будуть фіксованими. Наприклад, за порушення вже згаданої ст. 122 КУпАПП водія штрафуватимуть на 255 грн, а не від 255 до 850, як було раніше. Після отримання повідомлення про порушення ПДР водій має можливість упродовж 5 днів сплатити лише половину штрафу.

"Якщо штраф за проїзд на червоне світло становить 255 грн, то перші п’ять днів водій має можливість сплатити 122,5 грн і постанова вважатиметься виконаною", – наголосив начальник управління адміністративної практики патрульної поліції Львова.

Упродовж 30 днів порушнику надається можливість сплатити повну суму штрафу. Раніше для сплати штрафу водій мав лише 15 днів. Якщо ж і через місяць він не сплатить штраф, то сума подвоюватиметься, а, окрім того, стягуватиметься ще й пеня. Тобто, після 60 днів штраф буде втричі більший.

Щодо автомобілів на іноземній реєстрації, то сплачуватимуть штрафи ті, хто ввіз автомобіль з-за кордону. Ця інформація передаватиметься прикордонним підрозділам, які не впускатимуть водіїв, які не сплатили штрафи.

Водій зможе сплатити штраф безпосередньо на місці порушення. Працівників поліції забезпечать касовими апаратами від "Ощадбанку" за згодою водія порушника він може отримати постанову і заплатити одразу.

У майбутньому, за словами Гука, в поліції планують запровадити електронні постанови, які заповнюватимуться на планшеті.

Забирати автомобілі за допомогою евакуатора після 7 листопада працівники поліції зможуть без власника та без складання протоколу. Але тільки у випадках, якщо автомобіль неправильно припаркований і це перешкоджає руху інших транспортних засобів або створює аварійну ситуацію.

Для того, щоб забрати автомобіль, водій повинен з’явитися у поліцію та сплатити штраф за порушення та оплатити послуги транспортування і перебування автомобіля на арештмайданчику, інформує inlviv.net.

Львів у новинах:

Міліція припинила існування: cтруктура і функції поліції (інфографіка)

Відбулися теледебати між Садовим та Кошулинським: відео 

На трасі біля Львова водій "Мерседеса" збив насмерть двох чоловіків і зник 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах