У Львові аферисти вимагають гроші від імені поліції

Фото взято з сайту www.dancor.sumy.ua

Фото взято з сайту www.dancor.sumy.ua

Події
09 грудня 2015 16:08

Шахраї розсилають на мобільні телефони повідомлення від імені поліції з вимогою сплатити штраф нібито за перегляд заборонених порнографічних сайтів. У випадку відмови – погрожують відкриттям кримінальної справи. Схоже повідомлення про те, що потрібно сплатити 500 грн штрафу отримала на свій телефон львів’янка Марія Кріль.

"Роботом МВС з відстеження порушень було виявлено використання вашого електронного пристрою для перегляду дитячої порнографії. Вам виписаний штраф, на погашення якого відведено 12 годин", – йшлося у повідомленні.

У Львові аферисти вимагають гроші від імені поліції фото

Львів’янка хоч і не перерахувала грошей, але й у поліцію не звернулася.

Начальник Карпатського управління кіберполіції Олег Кріп, у підпорядкування якого входить і Львівська область, наголосив, що поліція ніколи не розсилає таких СМС повідомлень.

"У нашій країні карається лише виготовлення, ввезення і розповсюдження продукції порнографічного характеру. Перегляд і навіть зберігання – це не злочин. Якщо приходить повідомлення: "У вас заблокований комп’ютер, прошу сплатити штраф для розблокування", і людина розуміє, що це шахрайство, то потрібно все одно звернутися до кіберполіції, щоб ми знали про такий випадок", – розповів ZAXID.NET Олег Кріп.

За його словами, на Львівщині подібних шахраїв не затримували. Більше того, ніхто із мешканців не звертався до правоохоронців із заявами про такі злочини.

Але львівські правоохоронці мали досвід розслідування справи про інтернет-шахрая, який за допомогою повідомлень від імені поліції виманив приблизно €20 млн. Гроші на його рахунок також перераховували й українці.

"Ми з кіберполіцією Австрії і Бельгії розслідували кримінальне провадження, де громадянин однієї з країн Євросоюзу розповсюджував вірус із повідомленням, що ви нібито заходили на певні сайти, ваш комп’ютер заблоковано, прошу сплатити певну суму штрафу. Цей громадянин "відмив" близько €20 млн. Гроші, йому висилали навіть з України", – розповів підполковник поліції.

Начальник управління кіберполіції наголосив, що якщо людина вже перерахувала гроші, то обов’язково потрібно написати заяву в райвідділ. 

Львів у новинах: 

"Я спитав у ....": ТОП інтернет-запитів львів’ян в 2015 році

У центрі Львова сталося озброєне пограбування: розшукують свідків

Учасників нічної різанини у Львові посадили під домашній арешт

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах