Львівські підприємці ігнорують заборону влади на атракціони

фото: Мирослав Пархомик

фото: Мирослав Пархомик

Події
14 сiчня 2016 16:04

Всупереч прийнятій  наприкінці 2015 року забороні Львівської міської ради біля оперного театру на проспекті Свободи продовжує діяти прокат дитячих автомобілів і велосипедів.


Атракціонам закон не писаний


11 січня у Галицькій райадміністрації відзвітували про демонтаж двох каруселей та арешт понад десятка дитячих автомобілів. Незважаючи на це, того ж дня ввечері злощасні машинки знову їздили мало не по ногах пішоходів біля Львівської опери.

Побачивши це, журналіст ZAXID.NET близько 18:45 11 січня звернулася до правоохоронців. Піший поліцейський патруль пригрозив атракціони конфіскувати, після чого чоловік, який продавав "квитки" на машинки, забрав усі автомобілі з площі і сховав їх у брамі будинку на просп. Свободи, 33.

Утім, майданчик біля оперного звільнився від дитячих автомобілів ненадовго. Уже наступного дня, у вівторок, 12 січня, дві машинки стояли просто під Львівською оперою, ще на кількох діти їздили  площею.

Львівські підприємці ігнорують заборону влади на атракціони фото

Діти сідають у машинки біля Львівської опери

Зафіксувавши заборонені автомобілі, журналіст ZAXID.NET знову зателефонувала на "102". Патрульні, які прибули за викликом, зазначили, що лише їхній екіпаж вже близько 10 разів викликали щодо машинок на проспекті Свободи.

Патрульні викликали дільничного інспектора, який на місце події так і не з'явився. Відтак, поліцейські жодних протоколів не складали. Вони також зазначили, що конфіскувати атракціони не мають права, адже цим має займатися "Муніципальна дружина".


"Діти самі їздять під оперний театр"


На місці вдалося застати і власницю автомобілів – Олену Животову, яка стверджує, що "вчорашні" машинки були не її.

Львівські підприємці ігнорують заборону влади на атракціони фото 1

Правоохоронці вже не вперше приїздять на виклик щодо незаконних машинок

Животова надала ZAXID.NET документи про те, що вона зареєстрована як фізична особа-підприємець, основним видом діяльності якої є "прокат товарів для спорту та відпочинку". Однак дозволів від міської ради на прокат дитячих автомобілів саме біля оперного театру на просп. Свободи вона не надала.

Найманий працівник Животової Олег Спиридонов вважає, що ухвали міської ради про заборону атракціонів біля Львівської опери не порушує. Він пояснює це тим, що дитячі автомобілі здають в оренду виключно в брамі на проспекті Свободи, 41, а на площу під оперним театром діти виїздять на машинках самі. Ті ж автомобілі, які стоять під стінами Львівської опери, він називає рекламою прокату.

Львівські підприємці ігнорують заборону влади на атракціони фото 2

Брама будинку на просп. Свободи, де діє пункт прокату дитячих автомобілів

Утім, такий варіант прокату машинок крім незручностей для пішоходів, створює й небезпеку для дітей, які на цих автомобілях їздять. Щоразу, беручи на прокат машинку, вони перетинають проїжджу частину, ризикуючи потрапити під колеса справжнього авто.


Чиновники обіцяють конфіскувати всі машинки


У міській раді наполягають, що будь-які атракціони біля оперного є незаконними.

Начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич наголошує, що згідно з ухвалою міської ради від 30 грудня 2015 року, дитячі автомобілі не мають права їздити біля оперного театру.  "Це принципова позиція Львівської міської ради про те, що на площі перед оперним театром не має бути жодних атракціонів", – каже Пайонкевич.

Як з’ясував ZAXID.NET, на дитячих атракціонах біля оперного заробляють кілька підприємців, кожен з яких "базується" в різних дворах на проспекті Свободи. На ніч вони лишають свої машинки у під'їздах навколишніх будинків, а вдень виходять "на заробіток" – хто просто під Львівську оперу, а хто на проспект Свободи біля своєї "бази".

Крім того, підприємці час від часу конфліктують між собою і викликають поліцію.

Як розповіла ZAXID.NET заступник голови Галицької районної адміністрації Галина Бачинська, райадміністрація та Галицький відділ поліції зафіксували трьох підприємців, які заробляють на дитячих машинках під оперою.

За словами Бачинської, у Животової суд уже конфіскував чотири дитячі електроавтомобілі і зобов’язав сплатити штраф у розмірі 34 тис. грн. Утім, підприємець штраф поки не сплатила.

Крім Животової на проспекті Свободи машинки на прокат здають підприємці Каламуняк та Кобилецький. В останнього вже конфіскували дев’ять дитячих автомобілів та велосипед.

Наразі Галицький відділ поліції судиться з підприємцями, які вперто не хочуть виконувати ухвалу міськради, а райадміністрація обіцяє і надалі проводити рейди спільно з "Муніципальною дружиною" та Галицьким шляхо-ремонтним підприємством і забирати незаконні машинки.

У Галицькій райадміністрації радять перехожим, які бачать заборонені машинки під Львівською оперою, зветатися до них та "Муніципальної дружини", аби через суд таки конфіскувати усі дитячі автомобілі та велосипеди.

Усі фото Мирослава Пархомика

Львів у новинах:

Стало відомо скільки грошей виділили на харчування школярів у Львові

У Львові більше 1000 власників авто сплачуватимуть податок

Які квартири Львові обклали податком на нерухомість

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах