Отримай відповідь: чи правда, що провайдери будуть відключати інтернет в лютому

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Події
29 сiчня 2016 14:09

Низка українських ЗМІ на початку тижня збурили громадськість новиною про те, що українські провайдери влаштовують акції протесту і збираються відключати інтернет по Україні.


Суть конфлікту


Інтернет-провайдери збираються впровадити технології 3G і 4G. Для цього через кожні 100-200 метрів має бути розташований пристрій з піднятим інтернетом і живленням, щоб забезпечити зв'язок. Вирішити це завдання можна, розмістивши бази на опорах або на стовпах вуличного освітлення. Енергетичні компанії, на балансі яких знаходяться стовпи, виставляють завищені необґрунтовані ціни на користування стовпами, на думку провайдерів. Оплату виставляють одразу за кілька місяців вперед, що обходиться в сотні тисяч гривень.


Реакція провайдерів за версією ЗМІ


З повідомлення Національного бюро розслідувань, провайдери зверталися до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Але регулятор відповідає, що це приватна власність і вони "не при ділах". Тому операторам залишається тільки одне - протестувати. 3 лютого плануєть передати звернення і пакет скарг в антикорупційний комітет ВР, одночасно припинити на годину подачу доступу в Інтернет по всій Україні та організувати прес-конференцію.

11-12 лютого учасники мітингів мають намір передати звернення і пакет скарг в СБУ і знову припинити подачу доступу в мережу на 1:00.

А 20 лютого звернутися до президента і теж відключать інтернет.


А що насправді


Vgorode вирішив перевірити, чи так це. Першоджерелом новини виявився сайт "Національне бюро розслідувань", де розміщені контакти редакції. Правда, там виявилась лише електронна адреса, на яку ми й відправили запит. Ось тільки відповіді так і не дочекалися.

Ми додзвонилися провайдеру з Сум, який очолив акцію протесту. Директор "Павлабор" Володимир Потяк багато розповів про суть проблеми, про те, що вони планують робити. Якщо коротко, то обленерго всіма можливими способами намагається заробляти на інтернет-провайдерах - деяким виставляють величезні рахунки за використання ліній електропередач, іншим пропонують начебто нормальну ціну, але виставляють ряд вимог (присутність свого працівника на місці установки за чималу плату, придбання запчастин у певного постачальника і все в тому ж дусі). Тому провайдери об'єдналися і вирішили влаштувати 1-го лютого прес-конференцію в Сумах, а третього - в Києві. Також вони збираються свої вимоги висловити уряду, правоохоронцям і профільним службам. Загалом до акції приєдналися провайдери з 17 областей України.

- Так, зопалу сказали, що будемо відключати Інтернет. Але багато провайдерів відзначили, що нам необхідно залучити громадськість іншим способом - зробити на момент прес-конференції наших представників відкритий доступ в мережі. Тобто, зняти паролі з Wi-Fi, щоб люди в прямому ефірі могли стежити за ситуацією з прес-конференцій, - сказав Володимир Потяк.

Ми обдзвонили і кількох Інтернет-провайдерів у Дніпропетровську та Києві. Підсумок один - майже всі консультанти та представники компаній вперше почули від нас про  акції протесту, які готуються. Ті ж, хто чув про це зі ЗМІ, кажуть, що їхні компанії не збираються відключати жителів України від доступу до мережі. Можливо, просто штатні співробітники ще не в курсі про майбутні акції протесту, але судячи з усього, провайдери в лютому будуть працювати в звичайному режимі.


Коментарі мобільних операторів


Мобільні оператори також надають інтернет-послуги - або за допомогою модемів, або мобільний інтернет 3G. Ми вирішили дізнатися, чи не збираються вони позбавляти своїх користувачів доступу в мережу.

В "" МТС "оператор заявив, що вперше про це чує, і їхня компанія навряд чи буде відключати мобільний інтернет. Принаймні, серед співробітників оператора така інформація відсутня.

В "lifecell" відзначили, що інформація про акції протесту не підтверджена і всі їхні абоненти будуть мати цілодобовий доступ до інтернету, незважаючи ні на що.

У компанії "Київстар" дану інформацію прокоментувала менеджер зі зв'язків з громадськістю Алла Лаврентьєва.

- Ми вважаємо, що провайдери не повинні робити абонентів заручниками своїх господарських проблем. Клієнти, які оплачують послуги зв'язку, повинні отримувати гарантований сервіс в обсягах, передбачених тарифними планами. Питання, які стосуються оренди інфраструктури, ми вирішуємо на рівні господарських договорів, у порядку, передбаченому чинним законодавством України, - сказала Алла Лаврентьєва.

Львів у новинах:

Львів'янину на замітку: з 1 лютого в Україні подорожчає мобільний зв'язок

Стало відомо якими будуть у Львові тарифи на електроенергію в січні

Скільки коштуватиме проїзд у новому електробусі

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах