У львівському університеті подорожчає проживання в гуртожитках

фото з сайту osvita.uz.ua

фото з сайту osvita.uz.ua

Події
26 лютого 2016 09:21

Студенти заплатять більше. Львівський національний університет імені Івана Франка підвищує ціну за проживання у своїх гуртожитках. В середньому – на 20-30%. Якщо раніше найдешевше місце коштувало 180 гривень на місяць, то вже з лютого нова ціна – 225, інформує zaxid.net.

Володимир та Микола – майбутні фізики. Мешкають у п’ятому гуртожитку. Нещодавно вони дізналися – наступного року їм доведеться заплатити за це на 650 гривень більше. І ще 350 гривень – доплатити цьогоріч. Однак хлопці не розуміють, за що. Адже ліфт тут не працює вже кілька років, на дев’ятий поверх ходять пішки.

"Кожен день ми так піднімаємося. Насправді ми вже звикли. Шкода дівчат, які в неділю піднімаються з великими торбами. Ми їм іноді помагаємо", – розказав мешканець гуртожитку Володимир.

Кухнею на 9-му поверсі мали б користуватись майже п’ятдесят студентів. Але кухонна плита поламана. А в кранах води – нема.  Щоб помити руки чи приготувати їжу, треба проситись до сусідів.

"Ми йдемо з крила фізиків щоб зварити собі чи підігріти їсти. Ми прийшли в інше крило на кухню і вже стоять вареники собі. Якась людина прийшла з пар підігріти їсти, і я вже зайняв тут місце, якщо ще хтось прийде, то буде чекати, допоки звільниться плитка. А інші не працюють", – додав мешканець гуртожитку Микола.

На скарги студентів адміністрація університету просить почекати ще кілька місяців. Тоді і плиту нову поставлять, і воду постараються провести. За останні роки тут відремонтували кілька поверхів, частково замінили вікна і двері на балкони, тож у кімнатах принаймні тепло. В університеті натякають – було б легше, якби студенти не нищили своє ж житло.

"Студентам, насамперед, треба теж пам’ятати, що це є колективна відповідальність, їхнє велике житло спільне на кілька років. І вони повинні дбати. Якщо ми будемо спільно це робити, тоді в нас будуть якісь кроки щодо енергоефективності і інших питань. Є одне велике прохання теж до студентів. Ми повинні самі дбати про свій куточок, де ми живемо", – зазначив провідний спеціаліст студентського відділу ЛНУ ім. Франка Роман Яцикович.

Дирекція студмістечка пояснює: піднімають ціни на гуртожитки, бо зросли видатки на заробітню плату і комунальні послуги.

"Це господарка, як господарка будь-яка, вона потребує належного фінансування. Так як держава нам не допомагає в цьому, це все залучаються кошти із оплати за проживання, кошти спеціального фонду", – розповів директор студмістечка  Роман Березюк.

Франковий університет першим серед найбільших львівських вишів підвищив вартість проживання в гуртожитках. На сьогодні в гуртожитках "Львівської Політехніки", медичному та лісотехнічному університетах ціна коливається від 140 до 270 гривень за місяць. Однак не виключено, що і там вартість зросте.

Львів у новинах:

У Львові зросли тарифи на світло 

Стало відомо, скільки вихідних матимуть львів'яни на свята у 2016 році 

Стало відомо, коли почнеться продаж квитків на матч "Карпати-Динамо" 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах