Фотофакт: як карпатські ліси вивозять за кордон

 фото Андрій Годованець

фото Андрій Годованець

Події
16 березня 2016 11:32

У фейсбуці користувачі виклали знімки, як український ліс вивозять  в Європу.

"Зі слів залізничників даний ліс скеровується на станцію Вадул-Сирет, для продажу в Румунію", повідомляє автор фото Андрій Годованець.

Зареєстрована петиція Збереження карпатських лісів

Нагадаємо,Через 10 років Карпати можуть повністю зникнути (відео)

Знімки туристів в Карпатах виявили  шалені темпи вирубки лісів

Сьогодні зранку на станції Коломия. Не менше ста вагонів. Кругляк лісу, на який нібито діє заборона вивозу... Відзняв та виклав Андрій Годованець.

Опубликовано Світланой Сторчевой 14 марта 2016 г.

А тим часом У селі Верхнячка Сколівського району люди піднялися на захист лісу, - пише zaxid.net. На в'їзді у гори люди встановили шлагбаум і не пропускають лісовози. Через масове вирубування дерев, скаржаться місцеві, у них в криницях зникає вода, а річка Стрий перетворюється на потічок.

Місцеві проводять екскурсію вершинами. Гора Під Буком – це вже межа Львівської і Закарпатської областей. Лісу тут скоро не залишиться взагалі. А довкола такі ж суцільні галявини, всіяні свіженькими пеньками.

"Рубають та безперервно, можна казати. Бачите самі, скільки лісу вирубано, і який ліс рубають ? весь молодняк. І говорять, що то санітарна рубка. Йде загальна, зовсім загальна. Все підряд рубають і вивозять. Звідси вже по дорозі центральній не возять, а вивозять прямо на Закарпаття пачками", ? розповідає мешканець села Верхнячка Богдан Лазівський.

Сусідня гора поки що ще з лісом, але, вочевидь, ненадовго.

"Тут позначено під зруб. Там на всій території на деревах мітки, то все будуть рубати", ? зазначають місцеві.

Та робиться це, як виявилося, для оздоровлення лісів. Так звучить офіційно. Місцевий лісничий підтверджує документом: вирубування законне і погоджене "Галсільлісом", який розпоряджається цими горами.

"Це є суцільно санітарна вирубка. То все вітролом. Вітер поламав дерева, там навіть видно, як коріння повивертало. І ми мусіли то все зрубати. Там приїжджали зі Львова погоджувати, то і СБУ приїжджало погоджувати. Ту рубку перевіряють і перевіряють", ? розказує лісничий "Галсільлісу" Василь Шителинець.

Цікаво, що на зрубаному дереві немає жодного клейма. Їх, мовляв, ставлять, коли забирають деревину. Пеньки ж позначають тільки якщо рубають вибірково. Саме так з іншого боку села чистить ліс ще один користувач цих територій ? Славське лісництво.

"На цій рубці проходить відбір пошкоджених дерев. А також забираються дерева, ті, що перешкоджають рости іншим деревам. Отакі ? це є признаки кореневої губки, але дерево мало механічні пошкодження, крім того, без вершини. Кожне дерево, яке йде під вирубку, позначається і ми потім в документах можемо подивитися, яка причина його вирубки", ? пояснює головний лісничий Славського держлісгоспу Андрій Колодяжний.

Втім місцеві переконані, що у вирубуванні лісу треба збавляти темпи, інакше їм загрожує катастрофа. В'їзд у село Верхнячка, що на Сколівщині, вже кілька днів захищає шлагбаум. Його спорудили, аби не впускати в гори лісовози, бо через них селом не проїхати. Це радше шлях для екстремалів, аніж дорога у населеному пункті. І такого шляху ? понад 20 кілометрів. Село заховалось далеко в горах і це єдина дорога, яка сполучає його з цивілізацією. Та нещодавно місцеві зрозуміли, що бути відірваними від світу ? не найбільша загроза для них, бо у селі почало бракувати питної води.

Все життя пан Богдан брав воду з криниці сусіда, та цього літа вона висохла.

"Пропала повністю, отаке горнятко води було на дні. І викопали шість метрів. От річка отут проходить близько. Що раніше копали 3-4 метри криниці, то зараз шість метрів. Глибина так впала", ? розповів чоловік.

"Наскільки я знаю, заборонена рубка біля річок. 50 метрів від річки не можна зрубати. Хочуть люди клопотання писати, щоби рубку припинити на декілька років. Зовсім, бо тут вже нема що рубати", ? додав сільський голова с. Верхнячки Тарас Будай.

І хоч лісничі переконують, що така ідея погана, а чистити ліс конче треба, люди наполягають на своєму, бо з громадами вирубку не погоджують.  

Львів у новинах:

У Львові бус на швидкості "влетів" в дерево: є постраждалі

Львів’ян запрошують долучитися до акції "Година Землі"

На Західній Україні обвалилась одна зі скель Довбуша (фото

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах