На Львівщині великими темпами зростає кількість дітей, хворих на туберкульоз

Новина - Події - На Львівщині великими темпами зростає кількість дітей, хворих на туберкульоз

Новина - Події - На Львівщині великими темпами зростає кількість дітей, хворих на туберкульоз

Події
07 квiтня 2016 10:31

До журналістів звернулася мама семимісячної дівчинки, якій під час лікування бронхіту у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні "ОХМАТДИТ" діагностували туберкульоз легенів. Жінка у розпачі і не розуміє, як лікарі протягом двох місяців "не помічали" це важке захворювання. Натомість медики відповідають, що туберкульоз дуже важко діагностувати, оскільки він постійно набуває нових форм. Проте наголошують, що саме у лікарні заразитися цією хворобою дитина не могла. Водночас у Департаменті охорони здоров’я ЛОДА закликають батьків не боятися і звертатися з офіційними скаргами, щоб були підстави призначити перевірки.

Тож, IA ZIK спробувало розібратися у цій непростій ситуації.

Як стверджує мама хворої дитини – п. Ольга (прізвище вона попросила не називати), її донька ще 16 січня надійшла до Львівського ОХМАТДИТу з бронхітом. Після лікування, яке тривало майже два місяці, у дитини взяли аналізи на туберкульоз. Результат виявився позитивним – дитина хвора на цю недугу. Відтак, дівчинку та маму скерували з ОХМАТДИТу у дитяче стаціонарне протитуберкульозне відділення ЛКММО.

Зі слів п. Ольги, разом з нею в палаті перебувають ще п’ять жінок з дітьми, яким нібито теж діагностували туберкульоз під час лікування у Львівському ОХМАТДИТі.

Дійсно, ситуація з туберкульозом в Україні і на Львівщині, зокрема, не дуже втішна. Спеціаліст департаменту охорони здоров’я ЛОДА з дитячої фтизіатрії Юлія Летц говорить: "Цьогоріч на Львівщині вже 19 дітей захворіло на туберкульоз, з них – п’ятеро дітей віком до 1 року. Це доволі багато, оскільки цей показник майже вдвічі перевищує показники минулих років, і пов’язано тим, що немає вакцин".

У свою чергу, заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак також підтверджує складну ситуацію зі щепленнями проти туберкульозу.

"Ситуація з вакцинами критична. Ми не можемо закупити вакцини, бо їх немає на ринку – в Україну їх не ввозять. Постачальники вакцин хочуть отримувати заявки довготривалі – не на один рік. А Україна таких заявок ніколи не робить, оскільки, згідно з законодавством, вакцини потрібно закуповувати щороку. Щодо міжнародних закупівель також немає жодної інформації", – говорить Ірина Микичак.

Коментуючи випадок п. Ольги та її семимісячної доньки, заступник директора департаменту охорони здоров’я спростовує припущення, що туберкульозом можна було заразитися у стінах цього медзакладу.

"У лікарні ніхто туберкульозом не заражається. Якщо у мами є претензії до лікарні, вона офіційно може звертатися до в. о. головного лікаря ОХМАТДИТу чи до департаменту охорони здоров’я. Тільки після цього ми можемо призначити службову перевірку і надати офіційну відповідь. Без згоди мами ми не маємо права піднімати її медичну документацію – за це може бути судовий позов.

У туберкульозу взагалі специфічний перебіг. Наприклад, при туберкульозному менінгіті діагноз неможливо поставити протягом двох-трьох місяців. Буває, що хворобу роками не можуть діагностувати. Зараз багато різних форм туберкульозу, яких ще кілька років тому не існувало. Класичного перебігу хвороб зараз дуже мало", – наголосила Ірина Микичак.

Зазначимо, що журналісти зверталися також до Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "ОХМАТДИТ" за коментарями щодо того, як часто у маленьких пацієнтів виявляють туберкульоз саме в стінах цього закладу, проте медики ОХМАТДИТу скерували до дитячого стаціонарного протитуберкульозного відділення ЛКММО. У тубдиспансері за номерами стаціонарних телефонів ніхто не відповідав.

Львів у новинах:

Львівська поліція відкриває "полювання" на пішоходів-порушників

Дізнайся: коли у Парку культури стартує сезон атракціонів

Укрзалізниця призначила на свята до Львова 10 додаткових поїздів: деталі

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах