Екологи розповіли про стан води та повітря після Грибовицької трагедії

фото з сайту vgolos.com.ua

фото з сайту vgolos.com.ua

Події
01 червня 2016 15:38

Екологічна інспекція взяла проби води, ґрунту та повітря з Грибовицького сміттєзвалища. Попередні результати вказали на те, що забруднення є. Також людям із навколишніх сіл не варто пити воду з криниць.

Про це у коментарі IA ZIK повідомив директор обласного департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

"Звичайно, повітря у Львові не є настільки чистим, як в Карпатах. Але екологічна інспекція взяла проби води і ґрунту і має попередні результати, які вказують, що забруднення є. Остаточні результати будуть через дев’ять днів", – повідомив Руслан Гречаник.

За його словами, Грибовицьке сміттєзвалище несе велику загрозу для мешканців, тому його потрібно закривати. "Наразі закінчують пошуки ще однієї людини, що трагічно загинула під час зсуву сміття. Також ведуться роботи з укріплення дамби, запобігають витоку інфільтратів. Це дуже шкідливі токсичні речовини. Після того потрібно попередити подальшого зсуву сміття, можливо, зробити якийсь армопояс і приступати до повноцінної рекультивації сміттєзвалища", – акцентував Руслан Гречаник.

Він також зазначив, що на сміттєзвалищі передбачено складування 10,4 млн тонн твердих побутових відходів, а на сьогоднішній день їх уже близько 12 млн тонн. І тільки за минулий рік наскладували близько 30 тисяч тонн.

За його словами, інфільтратні озера, що є на Грибовицькому сміттєзвалищі, несуть велику загрозу: "Якщо, не дай Бог, дамбу б прорвало, це б спричинило забруднення всіх водойм, ґрунтових вод, ґрунтів. А це вже екологічне лихо. Але зараз ведуться роботи по укріпленню дамби: працює дуже багато техніки, залучені сили області і приватні підприємства".

"Ми повинні знати, якщо у воду та ґрунт попадають важкі метали – це дуже шкідливо. Такі токсини майже не виводяться з організму людини", – наголосив еколог.

За словами директора обласного департаменту екології та природних ресурсів, якщо санепідемслужба не оголосила якоїсь екологічної ситуації, то нема чого переживати. Звичайно, що потрібно людям із навколишніх сіл не вживати воду з колодязів.

Зазначимо, на вихідних на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася пожежа сміття. Станом на ранок 30 травня пожежники повідомили про її повну ліквідацію.

Згодом з’явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників. Їх доля залишається невідомою. За фактом зсуву відкрито кримінальну справу.

Вночі 31 травня депутат Львівської міськради Любомир Босаневіч зазначив, що через загрозу нового зсуву призупинено роботи з пошуку трьох рятувальників, які перебувають під завалами сміття.

Станом на 7.00 31 травня до пошуково-рятувальних робіт на Грибовицькому сміттєзвалищі залучено 475 людей та 63 одиниць техніки, у тому числі кінологічні розрахунки. Проведення пошуково-рятувальних робіт проводиться у безперервному режимі.

Згодом повідомили, що порятунок надзвичайників на Грибовицькому сміттєзвалищі обговорять у Львівській облраді. На даний час відомо про чотирьох зниклих рятувальників.

31 травня на сесії Львівської міськради секретар Анатолій Забарило повідомив, що на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіло одного рятувальника.

Згодом повідомили, що знайшли тіло другого рятувальника із трьох, які загинули під обвалом сміття 30 травня. Їх прізвища наразі не називають.

31 травня ввечері на сміттєзвалищі в Грибовичах знайшли третю людину без ознак життя. 

Львів у новинах:

Львів'янину на замітку: п'яним водіям доведеться платити понад 10 тисяч штрафу 

Львів потопає у смітті: містян закликають викидати менше відходів

Знову незаконна вирубка в Карпатах: щезло на 5,5 мільйонів лісу

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах