Дим з Грибовицького звалища пішов на Львів

Новина - Події - Дим з Грибовицького звалища пішов на Львів

Новина - Події - Дим з Грибовицького звалища пішов на Львів

Події
08 червня 2016 13:52

Львів’янам, які живуть у наближених до Грибовицького сміттєзвалища мікрорайонах, радять закривати вікна в квартирах, оскільки напрямок вітру змінився і дим від пожежі на сміттєзвалищі іде на Львів.

Як розповів ZAXID.NET начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич, вчора фахівці Держсанепідемслужби не виявили перевищення вмісту шкідливих речовин у повітрі в наближених до Грибовицького сміттєзвалища районах. "Але вже після вимірювань роза вітрів змінилась, весь дим пішов на Львів. Тому наразі знову проводять проби повітря", – сказав Маланич.

Результати проведених у середу, 8 червня, вимірювань будуть оприлюднені у другій половині дня. Проте Маланич припускає, що у зв’язку посиленням пожежі вміст шкідливих речовин у повітрі зросте і може перевищити норму. 

Відтак, начальник Держекоінспекції Львівщини радить мешканцям північних мікрорайонів Львова, зокрема вул. Щурата, Мазепи та прилеглих не відкривати вікна в квартирах. "Якщо задимлення лягає на місто Львів, будинкам у районах, які наближені до сміттєзвалища, бажано закрити вікна. Краще дихати задухою квартирною, ніж димом", – зазначив він і додав, що поширення диму на ті чи інші райони Львова залежатиме від напряму вітру.

Маланич також закликав львів'ян не панікувати, адже серйозної загрози здоров'ю наразі немає.

 

Нагадаємо, на Грибовицькому звалищі під Львовом виникло повторне загоряння, триває пожежа окремими осередками загальною площею близько 700 кв. метрів. Про це повідомив начальник прес-служби головного управління ДСНС в Львівській області Віталій Туровцев.

"Станом на 09:00 08.06.16 року триває горіння сміття окремими осередками в зоні можливого зсуву. Площа пожежі становить орієнтовно 700 кв. м", - написав Туровцев на своїй сторінці у Faceboоk.

Він також зазначив, що на сьогодні заплановано позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Додамо, що 7 червня на звалищі утворилася тріщина завдовжки близько 80 м, яка може викликати новий зсув.

Нагадаємо,  30 травня, на Грибовецькому сміттєзвалищі під час гасіння пожежі стався зсув сміття. Під завалами опинились декілька працівників Управління Державної Служби з Надзвичайних ситуацій у Львівській області. Згодом на сміттєзвалищі знайшли тіла трьох рятувальників. Ще один співробітник досі не знайдений.  


Палаючий кратер на сміттєзвалищі скоро сягне одного кілометра


На Грибовицькому сміттєзвалищі потужна пожежа на площі 700 метрів квадратних, повідомили у прес-службі ДСНС України у Львівській області.

833

"Станом на 06:00 площа горіння складає орієнтовно 700 кв.м. На 10:00 8 червня заплановано позачергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС", – йдеться у повідомленні.

832

834

Як відомо вчора вдень площа горіння складала всього 50 м кв. після її локалізації сміття спалахнуло з новою силою і на вечір вже палало 250 м кв.


Щоб загасити Грибовичі, в небо підняли літаки

Для гасіння Грибович застосують авіацію, адже кратер у 700 метрів не можливо загасити із землі.

Літаками зроблено 3 спроби скиду води. Дві по 4 тонни і одну 8 тонн. 

Дим з Грибовицького звалища пішов на Львів фотоДим з Грибовицького звалища пішов на Львів фото 1


Зі Львова радять евакуювати дітей


Тим часом токсичний дим стелиться в напрямку Львова, а екс-командир медичної роти імені Пирогова, депутат Львівської обласної ради, полковник Ігор Ільків взагалі рекомендує “вивезти дітей за межі міста".

"Львівський чорнобиль… Дітей таки варто вивезти подалі за межі міста", – написав військовий медик в коментарі під відео у спільноті "Варта1".

185

187


Дим з сімттєзвалища вже позначився на стані здоров’я людей


Їдкий дим з Грибовицького сімттєзвалища вже позначився на стані здоров’я і самопочутті мешканців Малехова, Грибович, Дублян та району вулиці Щурата у Львові. Люди скаржаться на слабкість, тиск та температуру. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив активіст Юрій Дмитришин.

"Усі прекрасно знають, що в ту частину сміттєзвалища, яка нині горить, за часів СРСР сміття звозили всі хімічні підприємства та заводи Львівщини. Ніхто його не сортував, його просто викидали. Вивозили і ртуть, і все, що хочеш. Тобто на цій ділянці сміттєзвалища може знаходитися уся таблиця Менделєєва", – пояснив він.

Водночас Юрій Дмитришин зазначив, що територія, яка горить, є найстарішою частиною сміттєзвалища і тут є найбільше біогазу.

"Більше того: під шаром ґрунту на сміттєзвалищі є закопані два гудронні озера, які були утворені свого часу, але, оскільки сміттєзвалище розросталося, їх закинули сміттям, землею…", – додав активіст.

Відтак він наголосив, якщо загориться гудрон, трагедія буде значно суттєвішою.

"Буде ще більший шкідливий вплив на мешканців. Люди, які живуть в Малехові, Грибовичах, Дублянах, у районі Щурата вже починають відчувати слабкість, стрибки тиску, у дітей спостерігається температура. І це тільки початок… Якщо температура повітря буде більшою, ніж 30 градусів, пожежа на сміттєзвалищі розростеться", – зауважив Юрій Дмитришин.

Тому, на його переконання, батькам вартувало б вивезти кудись подалі своїх дітей: "Я б рекомендував, дітей із сіл Малехів, Грибовищі та міста Дубляни на вихідні при можливості вивезти у Карпати, щоби діти цим не дихали".

Також міський голова Дублян Василь Попович повідомив, що дим з Грибовицького "пекла" виїдає очі мешканцям Дублян, а міська влада рекомендує мешканцям не гуляти із маленькими дітьми на вулиці.


Садовий пропросив Президента оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації


Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації, повідомили у ЛМР.

Відповідно до Закону України  "Про зону надзвичайної екологічної ситуації", такий статус отримують території, де існує "загроза життю та здоров'ю великої кількості людей або заподіяння значної матеріальної шкоди юридичним, фізичним особам чи навколишньому природному середовищу внаслідок надмірного забруднення навколишнього природного середовища, руйнівного впливу стихійних сил природи чи інших факторів".

"На сьогодні ми маємо дві головні проблеми. Перша – це ситуація на самому полігоні. Є загроза повторного зсуву і, відповідно, загроза для водойм з інфільтратами. На сьогодні ми укріпили дамбу і тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самої водойми і навколишніх сіл зберігається. Друга проблема – це вивіз сміття зі Львова. Тимчасово ми вирішили проблему і вивозимо сміття в інші міста області. Але це, наголошую, тимчасове рішення. Є громади, які з розумінням ставляться до проблеми Львова, а є такі, де одразу включаються політичні впливи. Стоїть питання про безпеку понад 700-тисячного міста. Ми отримали цей полігон у спадок від СРСР. Ми маємо чіткі плани, як вирішити ситуацію в комплексі, але потребуємо допомоги з боку держави", – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Мер Львова також зазначив, що зараз необхідно вирішити три головні задачі.

Перша – знаходження місця для вивезення сміття зі Львова та усунення екологічної загрози для міста.

Друга – пришвидшення процедури погодження з боку Мінрегіонбуду проекту співпраці з Європейським інвестиційним банком з питань рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва заводу глибинної переробки сміття. Відповідний документ уже два місяці перебуває на погодженні в Кабміні і Львів має шанс стати першим українським містом, яке вирішить питання сміття за європейськими стандартами.

І третя – об’єктивне розслідування усіх обставин пожежі. "Є всі ознаки зумисного підпалу полігону, який призвів до смерті людей і екологічної загрози", – додав мер Львова.


Що таке зона надзвичайної екологічної ситуації

Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації - це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в окремих місцевостях у разі виникнення надзвичайних екологічних ситуацій і спрямовується для попередження людських і матеріальних витрат, запобігання загрози життю і здоров'ю громадян, а також усунення негативних наслідків надзвичайної екологічної ситуації.

Введення відповідного правового режиму передбачає виділення державою (або органами місцевого самоврядування) додаткових фінансових та інших матеріальних ресурсів, достатніх для нормалізації екологічного стану та відшкодування нанесених збитків, запровадження спеціального режиму поставок продукції для державних потреб, реалізації комплексних та цільових програм громадських робіт.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах