Садовий розповів хто організував заворушення в центрі Львова

Новина - Події - Садовий розповів хто організував заворушення в центрі Львова

Новина - Події - Садовий розповів хто організував заворушення в центрі Львова

Події
10 червня 2016 09:27

У Львові не вщухають події довкола обвалу і загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалиші. До екологічної проблеми приєдналась політична — опоненти Садового вхопилися за шанс його "втопити"


Садовий прокоментував бійки у міськраді


Мер Львова Андрій Садовий заявив, що заворушення біля Львівської міської ради 9 червня влаштували депутати та активісти ВО "Свобода", повідомляє сайт "24".

Нагадаємо, у Львівській міській раді масові бійки: хроніка подій. 

На вулицях Львова військова техніка (фоторепортаж)

 

Очільник міста твердить, що дізнався про підготовку до зриву сесії міськради напередодні ввечері й звернувся з відповідними листами до правоохоронних органів з проханням запобігти прилиттю крові. Садовий назвав події на центральній площі міста беспрецедентними й запевнив, що подібного у місті раніше не траплялося. Він подякував бійцям Нацгвардії за те, що внаслідок сутичок ніхто не постраждав.

"Я розумію, що "свободівці" вже 5 років хочуть моєї відставки, вони програли вибори і приступили до силових методів", - відкрито заявив мер. У ініціаторів заворушень нічого не вийде, переконаний Садовий. Він впевнений, що громада міста має мудрість й розбереться, хто винен у розбраті.

Читайте також УНА-УНСО про масові безпорядки у Львові: нас підставили


Львівський політолог: "Свобода" максимально розкручуватиме проблему сміттєзвалища


Садовий розповів хто організував заворушення в центрі Львова фото

 

За його словами, вони не вирішуватимуть проблему, а максимально її розкручуватимуть.

Тарас Возняк, політолог, редактор часопису Ї в коментарі "Главкому" розповів, що основним підбурювачем в ситуації зі сміттєзвалищем під Львовом виступає партія ВО "Свобода", котра була відлучена від міського бюджету на останніх виборах.

"Є дві причини – об’єктивна і суб’єктивна. Об’єктивна – це потреба закриття цього звалища, відкриття нового, будівництво сміттєспалювального заводу тощо. Ці речі зав’язані на наявності грошей, політичній волі чи її відсутності. Є і суб’єктивні фактори. Насамперед є політикани, які хочуть скористатися з трагедії людей. Основним підбурювачем в даному випадку виступає партія ВО "Свобода", котра була відлучена від міського бюджету на останніх виборах. Вони страшенно скучили за цим бюджетом. Вочевидь, вони це і організовують (акції протесту біля міськради)", - розповів Возняк.

Читайте  Грибовицьке сміттєзвалище знову горить: хроніка подій

За його словами, вони не вирішуватимуть проблему, а максимально її розкручуватимуть.

"При їхній владі, яка була тут 5 років, вони так само нічого абсолютно не зробили. Бо робить же не тільки міський голова, а й депутати. Зараз вони (ВО "Свобода") також мають свою фракцію у міській раді і мають повноваження. Але організовувати рейвах і рватися до бюджету – це їхнє основне завдання зараз", - зазначив політолог.

Він наголосив, що ця проблема стосується 1 млн мешканців, а "не політичних інтересів таких рептилій як ВО "Свобода" чи інших партій, навіть долі міського голови".

"В даній ситуації вирішити проблему без участі обласної адміністрації, обласної ради і Кабінету міністрів не можна. Оскільки новий об’єкт має будуватися не на площі Ринок в центрі, яка є під юрисдикцією Львівської міської ради, а вочевидь десь поза містом. А поза містом означає, що потрібно виділення землі, а тут можливий конфлікт з місцевою громадою, тим більше коли ідеться про запровадження повноформатного самоврядування по країні. Маленька політична гра "політиканствующих" партій повинна бути знівельована, бо справа дійсно набагато серйозніша, ніж це виглядає збоку. Нині сміття зі Львову вивозиться, все працює. Але я поки що великої політичної волі і відповідальності державних мужів не бачу", - зазначив Возняк.


Журналіст: "Можливо, там не було корупційних схем і заробітків, але точно була халатність"


Проблема сміття у Львові далеко не нова, проте довго і вміло ігнорована. Хоча розробкою проектів ліквідації сміттєзвалища займаються вже не перший рік, проте реалізовувати їх не поспішали. Як трагічні смерті застали львівського мера зненацька, розповідає журналістка Мар’яна П’єцух.

Мар’яна П’єцух: Це назріває по всій Україні, але Львову не пощастило з двох причин: по-перше, це найстаріше сміттєзвалище, по-друге, стався обвал і загинули люди.

Були причини для обвалу — невідповідні технології трамбування сміття, не було відповідного прошарування сміття землею. Можливо, там не було корупційних схем і заробітків, але точно була халатність.

Євген Павлюковський: Чому цією проблемою не займались?

Мар’яна П’єцух: Вона потребує значних коштів. Скандал почався із того, що з’явився список фірм — нібито інвесторів, а політики заявили, що Садовий не пускав їх до сміттєзвалища — хотів "відкатів".

Я зв’язалася із деякими з тих людей, але вони не інвестори: у них є технології, які вони хочуть втілити. На що їм відповідали, що немає на це грошей або ділянки.

Я спілкувалася із єдиним успішним інвестором, який збудував сміттєсортувальний завод, і він готовий вкладати у це гроші. Він надсилав понад 100 листів до міських рад, але стикнувся із небажанням працювати.

Він називає кілька причин відмов: "відкати" — процент від бізнесу або втрата можливості використовувати тіньові схеми при вивозі сміття, яким би мав займатися він, а йому за це мали б платити, і тарифи — їх потрібно піднімати, тому що вони не відповідають ринковим цінам.

Анастасія Багаліка: Львівщину ця проблема трусить вже два тижні. В Інтернеті фото військових у місті. Це наслідки сміттєвої лавини?

Мар’яна П’єцух: Це наслідки того, що опоненти Садового 10 років чекали, як його "втопити". Корупційних фактів у діяльності мерії багато, але вони ще ніколи не призводили до смертей.

І тут вмирає 3 людини, 1 зникає безвісти. Якби те, що відбувається біля міськради, відбулось у той же день, це можна було б списати на емоції. Але коли минає півтора тижня і раптом це починається — це вже занадто.

Садовий відомий тим, що вміє добре "відмазуватися". І я вперше побачила його розгубленим.

Анастасія Багаліка: Чи досліджували ви питання, за скільки часу можна ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалище і збудувати сміттєпереробний завод?

Мар’яна П’єцух: У 2013 р. у міській раді презентували проект рекультивації, на який було витрачено майже 2 млн з міського бюджету, у 2014-му — ще 4 млн було виділено на проект. Згідно з проектом, потрібно 10 років на рекультивацію.

Неофіційно я чула, що потрібно мінімум 1,5 року, щоб локалізувати шкідливий вплив, щоб люди не скаржилися на хвороби.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах