Кримська пара частує львів'ян марципанами у своєму кафе (відео)

фото: vk.com

фото: vk.com

Події
22 червня 2016 16:35

Кримська пара Петро Лісавкін та Наталка Єрьоміна два роки тому виїхали з окупованої Росією домівки до Львова. До серпня 2014-го жили в Криму, в Бахчисараї. За цей час змінили не одну орендовану квартиру, не одну роботу. Та от знайшли дещо більше: три тисячі нових друзів та відкрили власну кав’ярню, інформує zaxid.net

"Тут нам добре! Є, звичайно, ностальгія за домівкою, морем, побережжям, за кримською природою. А от за людьми і тією обстановкою, яка була на півострові наприкінці, вже немає. Це навпаки, відштовхує", - поділилася емоціями кримчанка Наталя Єрьоміна.

Вдома Наталя працювала кухарем вищої категорії, Петро викладав інформатику в місцевій школі. Та коли на півострові вивісили російські стяги і ввели рубль, чоловік довів до випуску своїх учнів і разом з коханою виїхали до Львова.

"У 2014 році я відмовився йти на останній шкільний дзвінок тому, що мав звучати не український, а російський гімн. Вже не наші стяги майоріли всюди. Відповідно, я принципово не пішов. І більше й не з'явився там", - розповів кримчанин Петро Лісавкін.

Вже рік, як у Львові вони відкрили свою кондитерську "Два зайці", щоправда, в орендованому приміщенні. Стіни допомагали розписувати друзі, яких знайшли собі вже тут. Хтось пошив скатертини, інші подарували приладдя. Мають тепер три тисячі клієнтів. А розпочинали з домашньої кондитерської: пекли солодощі в орендованій квартирі і щонеділі виходили в місто, щоб безкоштовно роздати. Так робили собі рекламу.

"От береш коробку капкейків готових, вдягаєш на голову заячі вушка, йдеш в центр міста. А на коробці пишеш: "Постав "лайк" в FB – візьми капкейк безкоштовно". Так з'явилися в нас перші клієнти", - згадує Петро.

Зараз кримчани влаштовують різноманітні майстер-класи. Основним своїм помічником вважають соцмережі. А ще організації "КримSOS" та Міжнародну організацію з міграції, через яку Петро виграв грант і купив собі хорошу пічку. На державу, додав, більше не розраховує.

"Півтора року тому ми пробували подати документи на державну допомогу. Так отримали довідку переселенців і отримали від держави 1000 гривень. Після цього ми мали знайти офіційну роботу, але з тим нам не щастило від самого початку, тож ці виплати припинились. На цьому мої справи з державою закінчилися. Намагаюся більше до неї не звертатися", - каже чоловік.

І хоча Наталя з Петром дають собі раду, вірять, що орендовану квартиру у Львові таки скоро поміняють на свій рідний Крим.

"Хочемо повернутися в український Крим. Щоб не було ані російських стягів, ані їхнього гімну, ані ватників. В той попередній Крим хочеться, звичайно!", - додала Наталя.

Читайте ще новини Львова:

До Alfa Jazz Fest у Львові відкриють безконтактний банкомат 

Вай-фай у Львові: де вже є і де буде

У Львові виставлять для почитання мощі Папи Івана Павла II

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах