У Львові двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять

фото з сайту alex-shutyuk.livejournal.com

фото з сайту alex-shutyuk.livejournal.com

Події
08 липня 2016 11:00

У Львові завершився воркшоп, присвячений переплануванню дворів. Один із проетів присвячений дворику на розі вулиць Турецька і Зарицьких. Цю локацію планують кардинально змінити, реорганізувати, зробити зручною для мешканців та озеленити. Проект перепланування дворика на вулиці Турецькій, 4 опублікував на своєму блозі Олександр Шутюк, активіст та співробітник департаменту розвитку Львівської міськради. "Цей двір найменший з-поміж інших, які опрацьовувалися на воркшопі. На ньому стоїть двоповерховий столітній будинок на сім квартир. Саме тому у роботі з ним велику увагу приділили найменшим деталям та історії подвір'я", – зазначив він..У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 1

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 2

За словами Олександра Шутюка, одним із центральних дерев подвір'я є велика яблуня, яку спочатку пропонували зрізати та замінити на нове, але виявилося, що вона є дуже цінною для мешканців. Як підсумок, ця яблуня стала одним із центральних елементів двору.

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 3

Більшість території двору вкрита старим асфальтом та використовується для паркування кількох машин. Головна ідея запропонованого зонування полягає в тому, щоби винести паркування ближче до воріт і там облаштувати місце для сміттєвих контейнерів, якими користувалися би лише мешканці двору, а решту території облаштувати для дозвілля та відпочинку.

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 4

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 5

"У цього подвір'я цікава історія, – продовжує Олександр Шутюк. – На місці гаражів колись була стайня, а у самому будинку тоді ж працювала невелика пекарня, від якої лишилася висока цегляна труба, що і тепер височіє над дахом. Саме цей факт наштовхнув на ідею облаштувати у дворі вуличну пічку, у якій можна було би пекти хліб чи ще шось смачне та тусуватися довкола. Приємно, що мешканці цю ідею підтримали. До пічки також пропонується вивести електрику та воду для господарських потреб".

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 6

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 7

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 8

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 9

Також враховано потреби тих, хто йде вулицею Зарицьких повз двір: для них із зовнішньої сторони передбачено лавку зі спеціальними переділками, які не даватимуть на ній лежати.

У Львові  двір з 100-літньою кам'яницею кардинально змінять і озеленять фото 10

Автори проекту – Христина Бадзян, Ксенія Ніколс-Печій, Оля Небораць та Варвара Баришнєва

Як розповів Олександр Шутюк Tvoemisto.tv, за подальшу долю проекту відповідальною є районна адміністрація. "Ми зі свого боку робитимемо все, що від нас залежить, для подальшої реалізації", – додав він.

"Картинка – гарна. Звичайно, це все потрібно робити. Однак, це ще не є повноцінний проект, а лише ескізний: намалювали план і картинку, як то все мало би виглядати, – зазначив Олександр Удовенко, голова Шевченківської районної адміністрації, – Тепер треба розробляти технічний проект для виконання подальших робіт. Коштів на це поки що не передбачили. Проте нас цей проект зацікавив. Обов’язково при зміні до бюджету (можливо, у вересні) ми проситимемо у міської ради про виділення коштів на технічний проект".

Читайте ще новини Львова:

Яким буде громадський простір на площі Вишиваного у Львові

У Залізничному районі Львова облаштують 4 нових громадські простори

 У Львові створили карту громадських просторів 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах