На Львівщині з’являться 5 скрінінгових центрів для діагностики раку

Новина - Події - На Львівщині з’являться 5 скрінінгових центрів для  діагностики раку

Новина - Події - На Львівщині з’являться 5 скрінінгових центрів для діагностики раку

Події
20 липня 2016 16:36

На Львівщині з’являться п’ять скринінгових центрів для діагностики раку молочної залози та раку шийки матки. Такі зміни відбудуться у рамках проекту Світового банку "Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей".

Про це сьогодні, 20 липня, повідомив на прес-конференції директор Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богдан Чечотка, інформує Зік.

Він нагадав, що з 2015 року в Україні реалізується проект Світового банку "Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей", розрахований на п’ять років. На Львівщині, у свою чергу, діє дворічний субпроект "Онкопревенція та впровадження сучасних протипухлинних технологій". Відтак, на Львівську область виділяється $10,2 млн.

"Левову частку коштів скерують на придбання сучасного обладнання для онкологічного центру і для п’яти скринінгових центрів, які діятимуть у Дрогобичі, Самборі, Червонограді, Стрию та Львові. Обладнання закупляється дуже потужне, тож медики матимуть можливість діагностувати рак на найбільш ранніх стадіях. Також проводитимуться навчання для 400 лікарів. Важливим напрямком є створення електронної бази даних жінок Львівщини", – пояснює Богдан Чечотка.

Він додав, що електронна база жінок Львівщини дозволить виявляти групи ризику, щоб в подальшому нагадувати пацієнткам про необхідність обстеження.

Заступник головного лікаря з медичної частини Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль додає, що найчастіше серед жінок зустрічається рак молочної залози.

"За рік реєструється близько 800 випадків захворювання на цей вид раку. Це жінки 45-60 років, доволі молоді. Досвід європейських країн показує, що коли ми добре сплануємо скринінг, зробимо базу даних, повідомимо жінок, куди їм звертатися, це поліпшить ситуацію. На рак шийки матки хворіють жінки 30-55 років. Наша мета – виявляти рак на нульовій стадії. Навіть рак першої стадії у 95% випадків можна вилікувати", – говорить лікар.

Він зауважує, що випадки, коли пацієнтка відчуває біль або знаходить у себе пухлину, дуже часто сигналізують про четверту стадію раку.

Відтак, у скринінгових центрах, які планують відкрити на базі діючих медзакладів, мають з’явитися сучасні мамо графи та апарати УЗД. Усі закупівлі в рамках проекту проводяться через тендери і контролюються Світовим банком.

Читайте ще новини Львова:

В мережі з'явилась інтерактивна карта вирубки Карпат 

Завтра частина Львова буде без води

Стало відомо, коли завершиться реконструкція площі Митної 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах