У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів

Новина - Події - У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів

Новина - Події - У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів

Події
12 серпня 2016 11:47

Управління транспорту і зв’язку Львівської міськради звернеться до керівництва Національної поліції України з пропозицією затвердити низку нових дорожніх знаків та внести відповідні зміни до Правил дорожнього руху (ПДР).

Зокрема, львівські фахівці пропонують запровадити знаки для нового виду транспорту – електрокарів – та значно розширити перелік знаків для велосипедистів. Таке рішення під час засідання у середу, 10 серпня, ухвалила міська комісія з безпеки дорожнього руху. 

Львівські фахівці пропонують доповнити перелік табличок, які розташовуються під дорожніми знаками. Так, наразі є таблички, які позначають вид транспорту (вантажівка, вантажівка з причепом, легкове авто, автобус, трактор, мопед, велосипед). Ці таблички розміщуються біля дорожніх знаків і позначають вид транспорту, на який поширюється дія знаку. Розробники нових знаків пропонують запровадити таблички з перекресленими видами транспорту, які б позначали, що дія знаку не розповсюжується на цей вид транспорту.

До переліку табличок, які встановлюються поруч із знаком "Інша небезпека", пропонують додати табличку, яка сповіщатиме про небезпеку удару ззаду.

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото

Пропозиції щодо табличок з видами транспорту

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 1

Табличка, яка попереджає про ще один вид небезпеки

Пропонують також запровадити додаткові знаки для електромобілів.

"Наприклад, у нас [у Львові] на вул. Січових Стрільців на парковці є два місця для зарядки електромобілів. Але вони туди доїхати не можуть, бо там ставлять звичайні автомобілі. Такі таблички дозволять зробити зону для електромобілів", – пояснює потребу у нових знаках один з розробників нових знаків Костянтин Баранюк.

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 2

Нові таблички для електромобілів

До групи знаків сервісу пропонують додати такі, які інформуватимуть про місце для зарядки та техобслуговування електромобілів. Утім, для запровадження знаків для електрокарів до ПДР доведеться додатково внести саме поняття "електромобіль".

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 3

Знаки зарядок для електромобілів

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 4

Знаки техобслуговування для електромобілів

Львівські фахівці підготували також низку нових знаків для велосипедистів.

Групу інформаційно-вказівних знаків пропонують доповнити знаком "Реверсна смуга для велосипедів". Так, наразі існують знаки, які позначають виділену смугу руху, по якій громадський транспорт може їхати проти руху іншого транспорту. Знак на позначення такої смуги пропонують запровадити для велосипедів. Зокрема, у Львові реверсна велосмуга є на вул. Коновальця. 

Знаки "Велосипедний переїзд" та "Велосипедно-пішохідний переїзд" пропонують ставити там, де велодоріжка перетинає автодорогу. Планується, що завдяки такому знаку велосипедист перетинатиме дорогу на велосипеді, а не везучи його, як цього вимагає звичайний пішохідний перехід.

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 5У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 6

Знаки реверсних смуг для велосипедистів

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 7

Знаки "Велосипедний переїзд" та "Велосипедно-пішохідний переїзд" 

Ще одне пропоноване нововведення, яке стосується велосипедистів, – кілька видів табличок, які вказують напрямок руху по велодоріжках. Табличками пропонують доповнити попереджувальний знак "Виїзд велосипедистів". Такі таблички мають встановлювати на перетині велодоріжок і автошляхів, щоб попередити водіїв про напрямок руху велосипедистів.

До наказових знаків "Доріжка для велосипедистів" також пропонують встановлювати таблички з напрямком руху. Такі таблички вказуватимуть велосипедистам на те, у який саме бік можна їхати по велодоріжці. 

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 8

Знаки для водіїв автомоблів, які позначають напрямок руху велоспедистів (вгорі), та знаки для велоспедистів (внизу)

Групу табличок, які позначають спосіб паркування автомобілів, пропонують розширити та змінити їхній дизайн, зробивши подібними на аналогічні польські таблички.

Пропонують також запровадити інформаційно-вказівний знак "Місце для розвантаження", який дозволить зупинятися автомобілям, які привозять товари до магазинів там, де зупинка заборонена. 

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 9

Таблички на позначення способу паркування

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 10

Знак "Місце для розвантаження"

Знак "Пішохідний перехід" пропонують доповнити спеціальною жовтою табличкою "Діти" там, де діти часто переходять через дорогу.

Ще одне пропоноване нововведення – знак спільної зупинки кількох видів громадського транспорту.  

"Є суміщені зупинки автобусів та електротранспорту. Щоб не вішати на таких зупинках два знаки, слід дозволити суміщати в одному знаку різні види громадського транспорту", – пояснює Костянтин Баранюк.

У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 11 У Львові хочуть змінити правила руху для велосипедів та електрокарів фото 12

Табличка "Діти" біля пішохідного переходу (зліва) та знак "Суміщена зупинка громадського транспорту" (справа)

Нові знаки розробили, користуючись досвідом європейських країн, зокрема Польщі, активіст ГО "Львів – безпечне місто" Мирослав Голяк, спеціаліст управління транспорту і зв’язку ЛМР Костянтин Баранюк, урбаніст Дем’ян Данилюк та представник Tesla Motors Club Ukraine Назар Шимоне-Давида.

Погоджені львівською комісією з безпеки руху пропозиції передадуть Національній поліції до Києва, щоб там розглянули можливість внесення їх до ДСТУ "Дорожні знаки" та ПДР. Додамо, що змінювати ПДР може Кабінет міністрів України.

Джерело: Захід.

 Читайте ще новини Львова

Другим "кримським диверсантом" виявився уродженець Львівщини

Допоможіть знайти: у Львові зникли два підлітки

Завтра у Львові перекриватимуть рух: де та коли

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах